Příběhy extrémního vyčerpání: Drastické křeče na Turnaji mistryň. Wozniacká se protrpěla a proplakala k výhře

- Jan Vojkůvka

Tenis je fyzicky hodně náročný sport. Hraje se v zimě i horku, zápasy se mnohdy mohou velmi protáhnout a oproti kolektivním sportům není nikdo, kdo by vás vystřídal. Tenisté musí často bojovat se zraněními či s únavou, která mnohdy může být až extrémní. V našem seriálu se podíváme na příběhy extrémního vyčerpání a kolapsů na tenisových kurtech.

Turnaj mistryň v roce 2009 se hrál v katarském Dauhá. Jelikož v říjnu nepanuje v Kataru takové horko, tenistky netrápily tak hrůzné podmínky, přestože počasí bylo pořádné dusné a teplé. Během tohoto finále WTA byla mezi kvalifikovanými také Caroline Wozniacká, která do dějiště turnaje přijela jen týden po nečekané skreči v utkání prvního kola turnaje v Lucemburku, kde přitom nad Anne Kremerovou vedla 7:5 a 5:0.

Důvodem skreče byly problémy s levým stehnem, ale před posledním vrcholem sezony se dánská hráčka stihla dát jakžtakž dohromady a svou premiéru na závěrečné akci sezony si ujít nenechala.

A začala velmi dobře. Ve třech setech porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou 1:6, 6:4, 7:5. Po zisku první výhry se chystala na druhý skupinový zápas s Ruskou Verou Zvonarevovou, který jí sice přinesl druhé vítězství a zajištění postupu do semifinále, ale také ohromné bolesti a potoky slz.

To, že může mít v závěru utkání problémy, naznačil už předchozí průběh třetího setu. Za stavu 3:1 si musela nechat namasírovat stehna a levou nohu si nechala zatejpovat. Ani to ale nakonec nepomohlo.

Duel trval už dvě hodiny a 44 minut, když šla Wozniacká podávat na vítězství za stavu 6:0, 6:7, 5:4. Favoritka zápasu vedla 30:15, když jí po další dlouhé výměně tělo vypovědělo službu a Dánka se skácela k zemi při ošklivé sérii křečí. Byť měla zprvu problém se vůbec postavit a z očí se jí řinuly slzy, nechtěla zápas prostě a jednoduše vzdát. Věřila, že silou vůle své útrapy překoná a nedovolí tělu, aby selhalo. Aby toho přitom nebylo málo, znovu se ošetřit s těmito problémy nechat nemohla a navrch dostala varování za zdržování hry...

Zvonarevová se následně dokonce prodrala k brejkbolu, ale pak nedokázala své fyzické převahy nijak využít. Wozniacká, která bolestí plakala, ze sebe dostávala poslední zbytky energie s vědomím, že pokud zápas nedopodává, bude to pro ni konec. Naštěstí pro ni Ruska nevynucenou chybou nechala soupeřku srovnat na shodu. Po další dlouhé výměně se Wozniacká zalykala slzami a snažila se utlumit bolesti, které jí proudily z nohou do celého těla. Jelikož ji ale svitla naděje, kousla se a už nepustila.

V další výměně si vynutila chybu soupeřky a dostala se k výhodě a tím pádem také k mečbolu. V další rozehře Dánka tak trochu rezignovala na útočení. Těžké a napnuté nohy jen s vypětím všech sil nutila k pohybu po základní čáře. A v tu chvíli jí pomohla Zvonarevová další nevynucenou chybou.

Wozniacká se doslova protrpěla posledními výměnami k druhému vítězství ve skupině a jistotě postupu. Navzdory tomu, že se po každé výměně doslova plahočila po kurtu. Však také, když opadl po posledním míčku utkání adrenalin, málem ani nedošla k síti, aby podala soupeřce ruku. Tak velké jí dělala chůze problémy. Až je skoro neuvěřitelné, že dokázala běhat po kurtu během závěrečných výměn.

Po utkání zamířila nejprve za fyzioterapeutem na promasírování zhuntovaných nohou, najedla se a pořádně zavodnila tělo, než se vypravila na tiskovou konferenci. „Vůbec netuším, jak se budu zítra cítit. Budu muset vidět, jak na tom jsem. Ale hodlám hrát,“ řekla Wozniacká bojovně.

Nikoho asi nepřekvapí, že ve zbytku turnaje ale už žádné vítězství nevybojovala. Hned druhý den (byl to třetí zápas ve třech dnech) nastoupila k utkání s Jelenou Jankovičovou, se kterou padla hladce dvakrát 2:6.

V semifinále proti Sereně Williamsové se snažila bojovat, ale následky zranění levého stehna v Lucemburku a drastických křečí ze základní skupiny jí nedovolily další zápas dohrát. Za stavu 4:6, 0:1 souboj se slavnou Američankou vzdala a ukončila tím sezonu 2009, během které poprvé pronikla do Top 5 světového žebříčku.

O rok později se pak stala v pouhých 20 letech světovou jedničkou. Na své jediné grandslamové vítězství si musela počkat do roku 2018, kdy vyhrála na Australian Open. Kariéru pak zakončila v lednu 2020.

Seriál Příběhy extrémního vyčerpání

Heroický výkon sedmnáctiletého Changa proti Lendlovi
Křičel v bolestech bez pomoci. Japonce kvůli křečím diskvalifikovali
Azarenková nebrala varovné signály vážně. Kombinace horka a otřesu mozku způsobily kolaps