Hrát přes bolest je normální, tvrdí Alcaraz. Mladíkův stav se horší, měl by zvolnit?

- Jan Vojkůvka

Světová dvojka Carlos Alcaraz má zaděláno na problémy. Vyplývá to z jeho vlastních slov a nabitého kalendáře, který si po návratu ze zranění naplánoval. Španělský mladík hrál na turnaji v Riu přes bolest, která se navíc zvětšuje, odpočinek však prozatím v jeho mysli nemá místo...

Alcaraz prokázal, že patří k nejlepším tenistům současnosti. Poté, co se zranil během přípravy na Australian Open a musel vynechat začátek sezony, se po zranění nohy vrátil na kurty před dvěma týdny a okamžitě ovládl turnaj v Buenos Aires. Minulý týden pak vyrazil do Ria, kde dokráčel až do finále.

V nedělním finálovém klání však Alcaraz tahal za kratší konec provazu. V bitvě s Cameronem Norriem neudržel vedení 7:5 a 3:0 a prohrál 7:5, 4:6, 5:7. Jedním z důvodů, proč se tak stalo, byly bolesti pravé nohy. Právě té nohy, kterou si zranil v přípravě na melbournský grandslam.

Už v sobotu, když postoupil do druhého finále v řadě, obtíže přiznal. „Ale nemám kvůli tomu obavy. Je to součást tenistova života. Hrát přes nějakou bolest je pro tenisty normální. Obzvlášť, když se vyhrává a člověk nemá 14 dní v kuse žádné volno. Postarám se o to a do finále půjdu stoprocentní,“ hlásil.

Stoprocentní ale nebyl. Čím déle zápas probíhal, tím více bylo patrné, že jej něco trápí. A po ztracené bitvě s Norriem poznamenal, že jeho problémy jsou možná vážnějšího rázu. „Kalendář je hodně náročný. Už hraju 15 dní na nejvyšší úrovni, aniž bych se zastavil. Z toho pak vzniká nepohodlí, kterého si člověk už všíma. Cítil jsem bolest ve stejném svalu, se kterým jsem laboroval minulý měsíc,“ přiznal obtíže s pravou nohou.

„Když jste zranění, ovlivňuje to vaši hru. Když vám není dobře, musíte dělat věci jinak a riskovat víc, než je nutné. Snažil jsem se být agresivnější a zabíjet body rychleji, ale na Norrieho to neplatilo. Když podstupujete tolik rizik, nakonec uděláte spoustu chyb a to mě hodně ovlivnilo,“ dodal.

Nelze říct, že by Alcaraz svůj comeback po zranění uspěchal. Problémem je spíš to, že si hned po zranění namíchal „smrtící“ koktejl. Po vítězství v Buenos Aires si měl vzít volno a nespěchat do Ria na další turnaj. Touha hrát tenis však převládla nad rozumným uvažováním.

Každého by po posledních slovech Alcaraze napadlo, že nyní přijde odpočinek před turnaji Masters ve Spojených státech. Jenže opak je pravdou. Nadále figuruje v losu hlavní soutěže turnaje v Acapulcu, který startuje tento týden. A to už je skutečně hra s ohněm!

Alcaraz je mladý, je mu teprve devatenáct let a dokáže velmi rychle regenerovat. Zahrávat si se svalovým zraněním však skutečně může napáchat spoustu škod. Ozývají se hlasy renomovaných expertů, že by si Španěl měl raději tento týden odpočinout a věnovat se doléčení svých bolestí před velmi důležitými turnaji v Indian Wells a Miami. Než si zranění pravé nohy skutečně obnoví a vypadne z turnajového kolotoče na mnohem delší časové období.

Zatím to ale nevypadá, že by Alcaraz tyto hlasy vyslyšel...