Parádní obrat Norrieho! S Alcarazem otočil stav 5:7 a 0:3 a slaví nejcennější titul z antuky

- Filip Lefenda

Mužská pětistovka v Riu de Janeiro má překvapivého vítěze. Svou nejcennější antukovou trofej získal v Brazílii Cameron Norrie. Britský tenista v neděli otočil finálový souboj se silně favorizovaným Carlosem Alcarazem, kterému oplatil týden starou porážku z Buenos Aires, a získal na třetí letošní pokus svůj první sezonní a celkově pátý titul. Duel, který trval 2 hodiny a 42 minut, vyhrál po setech 5:7, 6:4 a 7:5.

Carlos Alcaraz rozehrál po zranění sezonu teprve minulý týden v Buenos Aires, kde se okamžitě uvedl titulem. Ten další měl na dosah v Riu de Janeiro, kde poprvé triumfoval před rokem. A za stavu 7:5 a 3:0 už se zdálo, že je konec zápasu jen otázkou času.

Vítěze posledního US Open ale znovu začaly trápit zdravotní problémy. Ošetřovat se nechával už během semifinále a ve finále si pak na konci druhého dějství nechával španělský teenager zabandážovat problémový pravý hamstring. Po jeho třech ztracených servisech putoval zápas do rozhodujícího setu.

Alcaraz do něj vstoupil brejkem a vedením 2:0. Jen o tři gemy později musel naopak likvidovat manko brejku a vyrovnávat na příjmu na 3:3. O šampionovi tak rozhodla až samotná koncovka duelu. Norrie nejprve v jedenáctém gemu nevyužil na returnu vedení 40:0, nakonec ale důležitý gem urval skrze shodu. Následně levoruký Brit přes další zvládnutou shodu a druhý proměněný mečbol střetnutí dopodával. Španělskému protivníkovi oplatil týden starou porážku z finále v Buenos Aires.

„Letos už jsem pár finále prohrál. Je zvláštní pocit vyhrát takto obtížným způsobem, z minus setu, brejku a stavu 0:30 na podání. Navíc na povrchu, který mi není tolik příjemný. Vypadalo to, že je hotovo. Poté jsem přepnul spínač a zápas otočil. Takže to byl nakonec dobrý den,“ hodnotil s úsměvem sedmadvacetiletý Norrie, jenž si v pondělním vydání žebříčku polepšil o jednu pozici na 12. místo. Alcaraz zůstal druhý. Na vedoucího Djokoviče ztrácí nově už jen 200 bodů.

Na souběžně hraném podniku ve francouzském Marseille zvítězil Polák Hubert Hurkacz, jen ve finále přehrál 6:3 a 7:6(4) domácího Benjamina Bonziho. V katarském Dauhá se po výhře dvakrát 6:4 nad Britem Andym Murraym radoval už v sobotu Daniil Medveděv z Ruska.

Prestižní ženskou tisícovku v Dubaji ovládla v sobotu Barbora Krejčíková. Na akci porazila tři žebříčkově nejvýše umístěné hráčky. Ve finále zdolala podruhé v řadě 6:4 a 6:2 světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska. Na novém podniku WTA 250 v mexické Méridě pak v noci z neděle na pondělí triumfovala jednatřicetiletá Italka Camila Giorgiová. Semifinálová přemožitelka Kateřiny Siniakové přetlačila ve finále 7:6(3), 1:6 a 6:2 Švédku Rebeccu Petersonovou.