Parádní český den v Dubaji! Na krajanky navázaly i Bouzková s Fruhvirtovou

- Jan Vojkůvka

Neděle přinesla českému tenisu na turnaji WTA ohromnou radost. Na kurty se vydaly celkem čtyři české tenistky, které neztratily ani set a všechny úspěšně postoupily do druhého kola! Na Petru Kvitovou a Barboru Krejčíkovou totiž dokázaly navázat rovněž Marie Bouzková s Lindou Fruhvirtovou.

Program z českého pohledu velmi dobře rozjela Barbora Krejčíková, která sice měla pomalejší rozjezd, ale nakonec Rumunku Irinu Camelii Beguovou přejela 6:4, 6:2 a může se těšit na sedmou nasazenou Darju Kasatkinovou, které se postaví ve druhém kole.

Vzápětí postup oslavila také dvanáctá nasazená Petra Kvitová, která Italce Martině Trevisanové povolila pouhé tři gemy a doslova prosvištěla do druhého kola, v němž ji čeká vítězka zápasu mezi Petrou Martičovou a Julií Putincevovou. Další radost v Dubaji přitom měla následovat.

V době, kdy hrála Kvitová, rozehrála své utkání také Marie Bouzková. Její soupeřkou byla bývalá světová čtyřka a grandslamová šampionka Sofie Keninová. Přestože papírové předpoklady naznačovaly, že by se mohlo jednat o vyrovnané utkání, opak byl pravdou.

Bouzková doslova řádila a přehnala se přes Američanku jako tornádo. Duel trval pouhých 63 minut, česká tenistka nečelila ani jednomu brejkbolu a naopak na returnu byla stoprocentní, když využila všech pět šancí na brejk. Výsledkem bylo suverénní vítězství dvakrát 6:1 a hladký postup do druhého kola, v němž narazí na vítězku zápasu mezi Jelenou Rybakinovou a Biancou Andreescuovou.

Aby toho nebylo málo, stoprocentní českou úspěšnost v neděli potvrdila i Linda Fruhvirtová. Tu čekal náročný zápas proti 42. hráčce světa Danielle Collinsové, ale ani tentokrát se nekonalo žádné drama. Sedmnáctiletá Češka zvítězila za necelých 80 minut po setech 6:3, 6:4.

Znamenitý byl zejména výkon mladé české hráčky na returnu. Fruhvirtová si v průběhu střetnutí vypracovala hned deset brejkbolů, z nichž pět proměnila. Díky tomu se vypořádala i s nepříjemnostmi ve druhé sadě, ve které dvakrát přišla o podání a s Američankou prohrávala. Za stavu 1:2 i 3:4 ale předvedla vždy okamžité rebrejky a Collinsovou i díky tomu úspěšně vyřadila. O postup do osmifinále si zahraje s vítězkou střetnutí mezi Jelenou Ostapenkovou a Katarynou Zavackou.

Také v pondělí bude v Dubaji k vidění česká stopa. Své první kolo absolvuje Karolína Muchová, která vyzve Američanku Bernardu Peraovou. Kromě toho se odehraje pikantní české derby mezi Karolínou Plíškovou a Markétou Vondroušovou.