Kvalifikace Davis Cupu: Lehečka i Macháč bodovali, Češi vedou po sobotě 2:0!

- Redakce

V sobotu vypukl kvalifikační souboj mezi Portugalskem a Českou republikou o účast na finálovém turnaji Davisova poháru. A českým tenistům se na halové antuce v Maie dařilo skvěle! O první bod se postaral Jiří Lehečka, který potvrdil roli favorita proti Nunovi Borgesovi a zvítězil ve dvou setech. Ve druhém utkání vydřel Tomáš Macháč třísetový triumf nad zkušeným Joaem Sousou.

Macháč udolal Sousu, Češi vedou 2:0!
Tomáš Macháč (122.) navázal na Jiřího Lehečku a zvýšil vedení České republiky v kvalifikačním souboji v Portugalsku na 2:0 na zápasy! Tenista z Berouna vydřel ve druhém sobotním duelu po bezmála třech hodinách boje výhru 7:6(6), 3:6 a 6:2 nad velezkušeným Joaem Sousou (84.).

„Antuka jeho hře sedí, navíc ho hnalo domácí publikum. Moc zápasů jsem na antuce za poslední rok a půl neodehrál, takže si moc cením toho, jak jsem to zvládl. Za poslední týden jsem se tady skvěle připravil. Zapracoval jsem také na kondici, i kdyby šel třetí set do stavu 5:5, byl bych připravený,“ okomentoval utkání Macháč.

Lepší vstup do utkání měl Sousa, který rychle odskočil do vedení 3:0. Macháč ale ztrátu podobně svižně dohnal a díky odvrácenému setbolu z dvanáctého gemu si vynutil tiebreak. V něm odvrátil za stavu 5:6 setbol na returnu a sám využil svou první šanci na uzavření setu.

Ve druhém dějství ztratil Macháč hned čtyřikrát servis, k úspěchu mu tak nepomohly ani dva brejky. V klíčovém třetím setu získal český reprezentant náskok brejku v neuvěřitelném třetím gemu, který se natáhl na celkem dvanáct shod! Macháč poté přidal ještě jeden proměněný brejkbol v sedmém gemu a vzápětí zápas dopodával.

„Velká spokojenost. Musím říct, že oba zápasy byly velice těžké. Sousa i Borges předvedli skvělé výkony, naši kluci museli zahrát svůj takřka nejlepší tenis. Jsem velice rád, že vedeme 2:0. Nemůžeme nic podcenit, kluci se musí hlavně pořádně vyspat,“ nechal se slyšet kapitán týmu Jaroslav Navrátil.

„Když bude Tomáš fyzicky v pořádku, změnu dělat nebudu. Vycházím ze zkušeností z Izraele, kde po deblu nebyla Jirkova dvouhra úplně ideální,“ poodkryl složení zítřejšího dua pro zápas čtyřhry, do níž jsou nahlášeni Macháč spolu s Adamem Pavláskem.

Lehečka poslal Česko do vedení
Jiří Lehečka (39.) otevřel české bodové konto v kvalifikaci Davis Cupu proti Portugalsku. Čtvrtfinalista nedávného Australian Open si na antuce v Maie poradil s Nunem Borgesem (105.) po hodině a 37 minutách dvakrát 6:4.

Ve vyrovnaném prvním setu se český favorit dočkal brejku v osmém gemu. Poté nevyužil vedení 40:0 a ztratil servis, následně ale opět uspěl na returnu a tím získal úvodní sadu.

V podobně napínavém druhém dějství Lehečka odskočil do vedení 3:1, Borges ale rychle srovnal. Oba hráči si poté drželi svá podání, než Lehečka duel za stavu 5:4 na returnu dalším brejkem ukončil.

„S výkonem jsem upřímně spokojený. K mému nejlepšímu antukovému tenisu to sice mělo daleko, ale když vezmu v potaz okolnosti, nebylo to vůbec špatné. Cítil jsem se trochu nejistě, v některých momentech to bylo asi i vidět. Důležité je, že jsem přinesl bod do šatny,“ těšilo Lehečku.

Portugalsko – Česko (Maia, antuka – hala) 0:2x
Nuno Borges (105.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.) 4:6, 4:6
Joao Sousa (84.) – TOMÁŠ MACHÁČ (122.) 6:7(6), 6:3, 2:6


Galerie