Jestli budu připraven? Musím si dát ještě půlku čokolády, směje se Macháč po výhře

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Bitva jako hrom! Tomáš Macháč navázal na výkon Jiřího Lehečky, zvítězil po setech 7:6(6), 3:6 a 6:2 a navýšil vedení českého týmu v kvalifikaci Davis Cupu na horké půdě Portugalska. Takřka tříhodinové klání nabídlo tenis, který musel bavit. „Moc zápasů jsem na antuce za poslední rok a půl neodehrál, takže si moc cením toho, jak jsem to zvládl,“ radoval se berounský rodák.

Tomáš Macháč v průběhu tiskové konference spořádal celou tabulku čokolády. Tolik k tomu, jak fyzicky náročný zápas proti domácímu Joaovi Sousovi odehrál.

Na kurtu se vydal ze všech sil a neslo to své ovoce. Český hráč v průběhu duelu odvrátil dva setboly, zvládl ve dvacetiminutové hře prolomit soupeřův servis a utkání dotáhnout do vítězného konce. Česká daviscupová výprava i díky jeho výkonu průběžně vede v kvalifikaci na finálový turnaj 2:0.

Tomáši, jak často se děje, že po zápase sníte celou čokoládu?
Takový hlad mám pořád, zápas na to nemá vliv. (směje se) Od podzimu hraji na betonu, tenis na antuce bere více energie. K tomu se hrálo takřka tři hodiny. Jsem rád, že jsem to dnes zvládl. Odpočinu si, dobře se najím a zítra budu připraven. Ale asi budu muset spořádat ještě půlku čokolády.

Sousa je kvalitní antukář, nejlepší portugalský tenista historie. Co pro vás dnešní výhra znamená?
Antuka jeho hře sedí, navíc ho hnalo domácí publikum. Moc zápasů jsem na antuce za poslední rok a půl neodehrál, takže si moc cením toho, jak jsem to zvládl. Za poslední týden jsem se tady skvěle připravil. Zapracoval jsem také na kondici, i kdyby šel třetí set do stavu 5:5, byl bych připravený.

Za stavu 1:1 ve třetím setu jste se dvacet minut snažil prolomit podání soupeře, v gemu bylo hned dvanáct shod. Nakonec se vám to podařilo, byl to rozhodující moment celého utkání?
Určitě. Od stavu 3:3 ve druhé sadě jsem nehrál nejlépe, v tomhle gemu jsem se ale našel. Něco jsem i potom zkazil, nicméně jsem stále hrál dobře. Trefoval jsem více prvních servisů, nepanikařil jsem. Jsem rád, že jsem to v té hře zlomil. I kdybych ten gem prohrál, mohl by se set vyvíjet podobně, cítil jsem se opravdu skvěle.

Kritická byla i první sada, kdy jste odvracel za stavu 5:6 a v následném tiebreaku setbol.
Tiebreak jsem měl vyhrát 7:4. Měl jsem tam trochu smůlu za stavu 2:0, pak jsem udělal nějaké hloupé chyby. Zlomil jsem to tím, že jsem nepřestal hrát aktivně. Kdybych zůstal pasivní, asi bych sadu nedotáhl.

Sousu jste porazil i před dvěma lety v Tokiu. Pomohlo vám tohle vzájemné měření sil?
Upřímně jsem si to ani nepřipomněl. Vím, že to byla bitva, ale z tohoto utkání jsem si do toho dnešního nic nevzal. Ptal jsem se Jirky, který proti němu vyhrál v Kitzbühlu. Poradili mi i trenér a kapitán. Věděl jsem, do čeho jdu. Samozřejmě v zápase působí nervozita, ale když šlo do tuhého, držel jsem tyhle rady v hlavě.

Pomohlo vám jít hrát za průběžného vedení 1:0?
Jsem opravdu rád, že Jirka navázal na Austrálii a zvládl to. Byla to pro mě velká pomoc, kdyby to bylo 0:1, diváci by bouřili ještě více. Výrazný stres jsem necítil, přistupoval jsem k tomu jako k předchozím zápasům v Davis Cupu.

Jak se vám hrálo v takhle bouřlivé atmosféře?
Atmosféra byla poměrně férová. Jsem rád, že přijeli fanoušci z Česka. Umí být také bouřliví, cením si jejich podpory.

Davis Cup – kvalifikace

Portugalsko – Česko (Maia, antuka – hala)
Joao Sousa (84.) – TOMÁŠ MACHÁČ (122.) 6:7(6), 6:3, 2:6