Lehečka po úvodní výhře: Hřeje mě, když vidím české fanoušky. Co bouřlivá atmosféra?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Lepší úvod si Jiří Lehečka ani přát nemohl. Kvalifikaci Davis Cupu proti Portugalsku otevřel vítězně, když na úvod přehrál domácího Nuna Borgese za hodinu a 37 minut po setech 6:4 a 6:4. „S výkonem jsem upřímně spokojený. K mému nejlepšímu antukovému tenisu to sice mělo daleko, ale když vezmu v potaz okolnosti, nebylo to vůbec špatné. Cítil jsem se trochu nejistě, v některých momentech to bylo asi i vidět. Důležité je, že jsem přinesl bod do šatny,“ těšilo ho.

Portugalské publikum nezklamalo. Na utkání utvořilo až fotbalovou atmosféru a hnalo Nuna Borgese za prvním bodem. Pro domácího hráče je kvalifikační série obzvlášť speciální, v Maie se totiž narodil.

Jiří Lehečka měl zápas pod kontrolou, jednostranné utkání to však v žádném případě nebylo. Rozhodovaly samotné koncovky obou sad, ve kterých Portugalce možná trochu pohltila nervozita. Český tenista svůj první duel od Australian Open zvládl a připsal cenný bod pro svůj tým.

Že v českém výběru panuje skvělá atmosféra, dokazuje i fakt, že Lehečka při tiskové konferenci jedním okem sledoval výkon parťáka Tomáše Macháče. Občas i svou odpověď přerušil, jen aby mohl být alespoň na dálku přítomen důležitým výměnám svého krajana.

Dnes to rozhodně nebyl jednoduchý zápas. Čím vám soupeř zatápěl?
Byl nepříjemný tím, že je antukář. Hraje se v jeho rodišti, podporu měl velikou. Nebál se do toho chodit, jeho forhendový kraťas mě hodně trápil.

V utkání jste měl k dispozici 17 brejkbolů, využil jste však pouze čtyři z nich…
Nebylo to nic příjemného. Ale na brejkboly zahrál velmi dobře, já při nich naopak byl v prvním setu pasivní. Byl to můj první zápas na antuce po dlouhé době, necítil jsem se na ni úplně naladěn. I když tahle bilance nevypadá nejlépe, oba sety jsem vyhrál. A to je nejdůležitější.

Z prvního podání jste vyhrál 80 % výměn, ale nezahrál jste ani jedno eso. Trochu nezvyk oproti betonu, že?
Je to úděl antuky, es nikdy nebude tolik. Ale myslím si, že jsem podal na servisu dobrý výkon. Slušně jsem podával, k tomu on nereturnoval tak dobře. Tropil chyby, které by jindy neudělal.

Na kurtu v Maie panovala bouřlivá atmosféra. Jak jste se s ní popasoval?
My už si skoro ani nepamatujeme, jaké je to hrát doma. Naposledy to bylo při mé premiéře v Ostravě proti Nizozemsku, což je trochu smutné. Nicméně nás díky tomu už nic nepřekvapí, na venkovní atmosféru jsme zvyklí. Přijelo i pár fanoušků z Česka, čehož si moc vážím. Podporovali mě a hnali dopředu.

Přestože máte v posledních týdnech nabitý program, na vyčerpanost si nestěžujete. Cítil jste se fyzicky dobře i dnes?
Rozhodně. S mým kondičním koučem Radkem Štěpánkem jsme před Austrálií zapracovali v Tatrách na fyzičce, za pět dní jsme naběhali 80 kilometrů. Teď se nám to vrací. Kondičně se cítím skvěle. Chci zopakovat, že tady máme v týmu odborníky, kteří jsou ve svých oborech nejlepší v Evropě, možná i na světě. Jsou tu pro nás, za což jsem moc rád. Pokud jde o kondici nebo zdravotní problémy, pomůžou nám.

Jestli na vás zítra kapitán Jaroslav Navrátil ukáže, budete připraven naskočit i do čtyřhry?
Jsem připravený na všechno. Ještě nemá cenu nominaci řešit, záleží na kapitánovi. V Izraeli jsem ukázal, že debl mi nedělá problém.

Při úvodních hymnách jste se jako jediný Čech chytil za srdce. Co pro vás tyhle momenty znamenají?
Hraní za Česko si nesmírně užívám, ať už je to Davis Cup, nebo třeba United Cup. Hřeje mě, když vidím české fanoušky, kteří do Portugalska přicestovali. Když jsem slyšel hymnu, chytil jsem se za srdíčko. Bylo to spontánní, vážím si toho, že můžu Česko reprezentovat.

Davis Cup – kvalifikace

Portugalsko – Česko (Maia, antuka – hala)
Nuno Borges (105.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.) 4:6, 4:6