Češi v akci: Veselý, Strýcová ani Šafářová nezaváhali, Kristýna Plíšková po boji končí

- Petr Šístek

Druhý turnajový týden sezony započal pro české barvy úspěšně. Jiří Veselý si v Aucklandu poradil s Horaciem Zeballosem, Barbora Strýcová v Sydney vyzrála na nebezpečnou Jekatěrinu Makarovovou a i Lucie Šafářová vykročila na podniku v Hobartu správnou nohou. To se ale bohužel nepodařilo Kristýně Plíškové, která ve třech setech podlehla Johanně Larssonové.

Veselý se Zeballosem komplikace nepřipustil

Jiří Veselý v úvodním kole turnaje v Aucklandu narazil na Horacia Zeballose, 69. hráče žebříčku ATP. Český tenista byl jakožto vítěz předloňského ročníku turnaje výrazným favoritem a tuto roli začal potvrzovat již v pátém gemu, kdy zaznamenal první brejk. Tuto výhodu dokázal udržet až do konce úvodní sady, kterou ovládl poměrem 6:4.

Ve druhém dějství Argentinec dokázal se svým soupeřem držet krok pouze do poloviny setu a od stavu 3:3 hned dvakrát přišel o svůj servis, v důsledku čehož se Veselý mohl radovat z výhry. Rodáka z Příbrami ale bude v dalším kole čekat velmi těžký úkol. Utká se totiž s turnajovou jedničkou Robertem Bautistou-Agutem, s nímž se na tom samém turnaji setkal i vloni. Španěl tehdy nakonec celý turnaj ovládl a letos sezonu zahájil triumfem na podniku v Čennaji.

Šafářová hladce přehrála Golubicovou

Lucie Šafářová na úvod turnaje v Hobartu vyzvala Viktoriji Golubicovou. Ačkoliv je Švýcarka v žebříčku WTA o šest pozic výše než česká hráčka, favoritkou utkání byla rodačka z Brna. Rozhodující moment první sady přišel ve čtvrtém gemu, kdy Šafářová dokázala soupeřce sebrat podání a jelikož v úvodním dějství nenabídla soupeřce žádný brejkbol, tak set již bez problému dovedla do vítězného konce.

Ve druhé sadě se pak zdálo, že utkání nabere velmi rychlý konec, neboť se česká tenistka propracovala již k vedení 5:0 a šla podávat na vítězství v zápase. Rázem se ale obraz hry na dvorci změnil, Šafářová přišla dvakrát v řadě o svůj servis a Golubicová dokázala snížit na 4:5. Následný gem se ale devětadvacetileté Češce podařilo odehrát ve velkém stylu a čistou hrou utkání na třetí pokus dopodávala. V osmifinále se utká kvalifikantkou Risou Ozakiovou, jež dokázala krajanku Naraovou porazit navzdory utrženému kanáru v první sadě.

Strýcová v Sydney udolala Makarovovou

Velmi těžkou soupeřku měla v úvodním kole turnaje v Sydney Barbora Strýcová. Plzeňská rodačka se totiž střetla s Jekatěrinou Makarovovou, 30. hráčkou světa. Do zápasu vstoupila lépe ruská tenistka, když se dostala do vedení 3:1. V tu chvíli ale na dvorci začala vládnout česká bojovnice, která získala čtyři gemy v řadě a vedení 5:3 již dokázala zužitkovat k zisku první sady.

Velmi dramatické bylo i druhé dějství, které nabídlo hned devět ztracených podání. Strýcová opět prokázala velkou bojovnost, když sadu dokázala otočit ze stavu 3:5 na 7:5 a může se tak radovat z postupu mezi nejlepší šestnáctku, kde poměří síly s devátou nasazenou Robertou Vinciovou, která dnes kvalifikantce Sakkariové nadělila dokonce kanára.

Kristýna Plíšková v Hobartu po boji končí

Soupeřkou Kristýny Plíškové v úvodním kole turnaje v Hobartu byla jedenáctá nasazené Švédka Larssonová. Bylo očekáváno vyrovnané utkání, což naplno potvrdila úvodní sada, v níž oproti běžným zvyklostem ženského tenisu nebyl k vidění jediný brejkbol, a Plíšková ji ovládla nejtěsnějším možným rozdílem 7:5 v tiebreaku.

Následně zaznamenala brejk hned na úvod druhé sady a dostala se do vedení 3:1. Tento nadějný stav ale nedokázala udržet a po pěti prohraných gemech v řadě bylo srovnáno na 1:1 na sety. V úvodu rozhodujícího třetího dějství si česká tenistka dokázala podržet servis a šla do vedení 1:0, poté ale na kurtu opět začala vládnout Larssonová, která získala šest her v řadě a mohla se radovat z výhry.

Kolář v Bangkoku roli favorita nezvládl, zahraje si ale v Melbourne

Zdeněk Kolář na challengeru v Bangkoku plnil roli nasazené čtverky, avšak v zápase s Nilsem Langerem roli favorita potvrdit nedokázal. V prvním setu dokonce utržil nepopulárního kanára, a přestože zvládl lépe koncovku druhé sady, tak se s turnajem nakonec rozloučil po prohře 0:6, 7:5 a 3:6.

Díky brzkému konci se ale představí v kvalifikaci Australian Open, která začíná ve středu. K účasti v ní Kolářovi dopomohl postup Australana Bartona do druhého kola turnaje v Sydney, v důsledku něhož se byl nucen z Melbourne odhlásit, neboť se oba turnaje termínově kryjí. Pro Koláře půjde o první start v kvalifikaci grandslamového turnaje v kariéře.

 ATP / WTA

ASB Classic Auckland (muži, 450 110 USD, tvrdý povrch, 1. kolo)

JIŘÍ VESELÝ (54.) - Horacio Zeballos (ARG, 69.) 6:4, 6:3

Apia International Sydney (ženy, 776 000 USD, tvrdý povrch)

1. kolo dvouhry

BARBORA STRÝCOVÁ (19.) - Jekatěrina Makarovová (RUS, 30.) 6:3, 7:5

1. kolo čtyřhry

KVĚTA PESCHKEOVÁ, Anna-Lena Groenefeldová (GER) - Katarina Srebotniková (SLO), Saj-Saj Čeng (CHN) 6:3, 6:7(3), 10:7

BARBORA KREJČÍKOVÁ, Oksana Kalašniková (GEO) - Madison Brengleová (USA), Arina Rodinonovová (AUS) 1:6, 7:6(5), 8:10

Hobart International (ženy, 250 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo)

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (62.) - Viktorija Golubicová (SUI, 56.) 6:3, 6:4

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (60.) - Johanna Larssonová (SWE, 50.)[11] 7:6(5), 3:6, 1:6

CHALLENGERY

Wind Energy Holding Bangkok 2 Open 2017 (muži, 50 000 USD, tvrdý povrch)

1. kolo dvouhry

ZDENĚK KOLÁŘ (235.)[4] - Nils Langer (GER, 369.) 0:6, 7:5, 3:6

1. kolo čtyřhry

VÁCLAV ŠAFRÁNEK, Frederico Ferreira Silva (POR) - Chanon Phunsawat, Warit Sornbutnark (oba THA) 6:4, 6:0

ITF / FUTURES

ITF Fort-de-France (ženy, FRA, 15 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo čtyřhry)

MONIKA KILNAROVÁ, Anastasija Detiucová (MDA) - Emilie Francattiová (DEN), Charlotte Robillardová-Milleteová (CAN) [3] 6:4, 7:6 (5)