Přejedly se cukrovím? Úvodní týden nové tenisové sezóny největším favoritkám nevychází podle představ

- Filip Lefenda

Poté, co ve středu vypadla v žebříčku druhá Williamsová se čtvrtou Halepovou, došlo o den později i na zbylé trio elitní pětky - Kerberovou, Radwaňskou a Cibulkovou. Aktuálně nejvýše postavenou hráčkou, která ještě aktivně působí na některém z turnajů, je tak šestá hráčka světa Karolína Plíšková!

Kateřina Siniaková zdolala ve středu v Šen-čenu světovou čtyřku Simonu Halepovou a oslavila své největší vítězství v dosavadním průběhu kariéry. Madison Brengleová zase v Aucklandu zaskočila svou o poznání úspěšnější krajanku Serenu Williamsovou, aktuálně druhou hráčku světa. Češka o den později postoupila skrze Stojanovičovou do semifinále, Američanka nestačila na Lotyšku Ostapenkovou a s turnajem se rozloučila.

Dílo, které dvě zmíněné středeční aktérky načaly, bylo o den později dokonáno. Nejprve padla světová pětka Dominika Cibulková ze Slovenska, která na úvod čtvrtečního programu v Brisbane neuhrála ani set s Francouzkou Cornetovou.

„Skvělý start sezóny! Je teprve první týden a já mám dojem, že má hra není zase tak špatná,“ smála se po utkání hráčka, které v kolonce umístění na žebříčku svítí číslo 41. „Poražení hráčky, jakou je Dominika, vyžaduje skvělé představení na kurtu. Každý ví, jak moc velká je to bojovnice a že nevypustí jediný míč. Jsem opravdu velmi, velmi spokojená,“ neskrývala Cornetová radost.

Ta největší překvapení ale měla teprve přijít. Roli favoritky plnila v Číně třetí žena světového pořadí Agnieszka Radwaňská, avšak poté, co po prohraném prvním setu zápas nakonec dovedla do rozhodující sady, v ní schytala potupného „kanára“. Soupeřkou jí byla Alison Riskeová, které patří v žebříčku 39. pozice.

„Chtěla jsem se soustředit na každý míč tak, jak to dělá Aga. Rovněž jsem pracovala s energií,“ líčila podrobnosti své úspěšné odvety za poslední vzájemnou porážku Riskeová. S Radwaňskou se naposledy utkala před rokem právě v Šen-čenu. Tehdy to bylo až ve finále, po kterém zvedla trofej nad svou hlavu Polka. „Cílem je být lepší než v loňském roce, ale soustředím se vždy jen na svůj příští zápas,“ poodkryla své letošní plány Američanka na pozápasové tiskové konferenci.

Prapor favoritek tak měla pozvednout Angelique Kerberová, která v Brisbane vyzvala Ukrajinku Elinu Svitolinovou. Také Němka, jakožto královna současného ženského tenisu, nezačala duel ideálně a prohrála úvodní sadu 4:6. Poté se zvedla, po výsledku 6:3 srovnala krok, ale ve třetím dějství ztratila za stavu 3:4 po maratónském gemu servis a soupeřka následně zápas dopodávala. Svitolinová tak opět ukázala, že to na rodačku z Brém umí – porazila jí během tří měsíců už podruhé.

„Snažila jsem se soustředit na svou hru, protože Angie hraje opravdu dobře. Měla skvělou minulou sezónu a působí velice sebejistě,“ uvedla v pozápasovém rozhovoru přímo na kurtu aktuální světová čtrnáctka. „Chtěla jsem zkusit bojovat o každý míč,“ dodala hráčka, která tak potřetí v kariéře porazila nejvýše postavenou soupeřku na světě. V roce 2016 totiž kromě Kerberové zdolala i Serenu Williamsovou.

Nyní na sympatickou tenistku z východu čeká Karolína Plíšková. „Na zápas se těším. Skvěle servíruje, mlátí do toho. Bude to zajímavé utkání,“ vyhlíží duel proti šesté ženě světového pořadí Svitolinová.

Právě čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun je tak momentálně nejvýše postavenou hráčkou ženského žebříčku, která tak tento týden ještě aktivně působí na některém z turnajů.