Jsem velmi šťastná, netajila po životní výhře Siniaková. Zasloužené vítězství, chválila Češku světová čtyřka

- Filip Lefenda

O velké překvapení se na turnaji v čínském Šen-čenu postala dvacetiletá Češka Kateřina Siniaková. Ta vystavila stopku druhé nasazené Simone Halepové, čtvrté hráčce světa, a zaznamenala nejcennější triumf své dosavadní kariéry.

„Jsem velmi šťastná, že jsem vyhrála, protože to byl opravdu vyrovnaný zápas,“ spadl Siniakové kámen ze srdce bezprostředně po jejím životním vítězství. Ta zároveň přiznala, že se cítila dobře už před utkáním. „Když jsem šla na kurt, cítila jsem, že pokud ze sebe vydám to nejlepší, mohu zvítězit,“ píše se na webu WTA.

Dvacetiletá rodačka z Hradce Králové do zápasu doslova vlétla a v prvním setu se velmi rychle ujala vedení 4:0. Výhodu jednoho brejku sice záhy ztratila, o druhou už se ale připravit nenechala. Set skončil jejím vítězstvím v poměru 6:3.

V tom druhém vedla 4:3 a podávala, pak ale přišly tři prohrané hry v řadě, z toho dvě při vlastním servisu a zdálo se, že Halepová bude na koni. To se ale nestalo. Talentovaná Češka zvládla přetahovanou v rámci rozhodujícího dějství lépe. Sadu, ve které se zrodilo hned sedm ztracených podání, vyhrála těsně 7:5.

„Ve třetím setu jsem se cítila trochu pod tlakem,“ netajila vítězka. „Jsem hrozně ráda, že jsem se s tím zvládla vypořádat a zvítězila jsem,“ vychutnávala si slastné okamžiky skalpu světové čtyřky z Rumunska. Do této chvíle přitom Siniaková porazila pouze jedinou členku elitní dvacítky – v roce 2015 Němku Andreu Petkovičovou.

Halepová po utkání vysekla své české soupeřce poklonu. „Hrála skutečně dobře, je to silná hráčka. Nikdy před tím jsem se s ní neutkala. Má tvrdé údery, dobře servíruje. Dnes si zasloužila vyhrát,“ uznala kvalitní výkon Siniakové pětadvacetiletá rodačka z Constanty, která s tím svým spokojena být nemohla.

„Prala jsem se s tím, nehrála jsem svou hru. Ale na to se nemohu vymlouvat. Soupeřka dokázala být tou lepší na kurtu, a proto postoupila,“ prohlásila někdejší světová dvojka.

Kateřinu Siniakovou čeká ve čtvrtfinále papírově jednodušší soupeřka, a sice Nina Stojanovičová ze Srbska, v současnosti 142. hráčka světového pořadí. Ve stejné fázi turnaje se představí také Kristýna Plíšková, která vyzve Britku Kontaovou.