US Open: Nosková, Fruhvirtová i Bejlek postupují. Do finále kvalifikace proklouzl také Macháč

- Redakce

Kvalifikace letošního US Open pokračovala ve čtvrtek zápasy druhého kola, do kterého naskočilo celkem pět českých tenistů. Program otevřela hladkou výhrou ve dvou setech Linda Nosková, jež nečelila ani jednomu brejkbolu v souboji s Eugenií Bouchardovou. Vzápětí uspěla také Linda Fruhvirtová, která ztratila pouze dva gemy s Brazilkou Carolinou Meligeni Alvesovou. Postoupit do finále se následně podařilo ještě Sáře Bejlek a Tomášovi Macháčovi. S turnajem se naopak rozloučil Dalibor Svrčina, jenž podlehl favorizovanému Dennisovi Novakovi z Rakouska.

Bejlek si zahraje finále kvalifikace
Sára Bejlek (194.) je na US Open zápas od postupu do hlavní soutěže. Teprve šestnáctiletá Češka porazila ve druhém kole kvalifikace amerického grandslamu Australanku Priscillu Honovou (168.), a to za hodinu a šest minut po setech 6:4, 6:1.

Rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou nevstoupila do utkání nejlépe. Prohrávala už 1:4, od té doby ale ztratila jen jeden jediný gem a o osm let starší soupeřce nedala suverénní hrou šanci na úspěch.

„Do stavu 1:3 jsem byla jasně horší. Pak se to jednou výměnou otočilo, následně už jsem prakticky nemohla ztratit gem. Byla jsem lepší, šla jsem si za tím víc,“ těšilo českou hráčku, která v dalším kole narazí na Heather Watsonovou (161.) z Velké Británie. 

Fruhvirtová ztratila jen dvě hry
Suverénní postup do finále kvalifikace vybojovala v New Yorku Linda Fruhvirtová (158.). V souboji s Brazilkou Carolinou Meligeni Alvesovou (176.) byla jasně lepší a za 66 minut svou soupeřku deklasovala 6:0, 6:2.

Fruhvirtová povolila Brazilce uhrát první gem až za stavu 6:0, 2:0, následně navíc získala další tři hry v řadě a duel za stavu 5:2 posléze dopodávala hned prvním využitým mečbolem.

„Žádný zápas tady nemůže být jednoduchý. Spíše jsem si to držela pod kontrolou a jsem ráda, že jsem na kurtu nezůstala příliš dlouho,“ nechala se slyšet talentovaná Češka, která si v pátek zahraje o premiérový postup do hlavní soutěže na grandslamu s Francouzkou Chloe Paquetovou (110.).

Nosková hladce přešla přes Bouchardovou
Linda Nosková (87.) zvládla v kvalifikaci US Open i druhou překážku a zahraje si o účast ve druhé hlavní soutěži na grandslamovém turnaji. Ve čtvrtečním utkání hladce porazila finalistku Wimbledonu z roku 2014 Eugenii Bouchardovou po setech 6:2, 6:3.

V utkání nečelila ani jednomu brejkbolu, třikrát obrala kanadskou soupeřku o servis a do finále kvalifikace postoupila za pouhých 57 minut. Potvrdila tím roli favoritky proti hráčce, která se v srpnu vrátila na kurty po takřka rok a půl dlouhé absenci.

„Hrála jsem dnes dobře, rozhodně lépe jak včera. Pomáhala jsem si servisem, ten mě držel nad vodou. Do utkání jsem šla s tím, že bych měla být lepší. Nicméně jsem moc nevěděla, co od ní čekat,“ řekla Tenisovému světu Nosková.

Účastnice letošního Roland Garros, kde prošla kvalifikací a v úvodním kole nestačila po boji na Emmu Raducanuovou, se v pátek utká s Anastasií Zacharovovou (171.).

Macháč přehrál Kovalíka ve dvou setech
Tomáš Macháč (126.) potvrdil i ve druhém kole kvalifikace US Open roli papírového favorita a zahraje si o přímý postup do hlavní soutěže. Ve čtvrtek porazil jednadvacetiletý Čech o osm let staršího Jozefa Kovalíka (187.) ze Slovenska, a to za hodinu a 40 minut po setech 7:6(6) a 6:3.

V úvodním dějství neudržel Macháč výhodu brejku a ve zkrácené hře čelil za stavu 4:6 dokonce dvěma setbolům. Ty ale dokázal odvrátit a ziskem čtyř bodů v řadě nakonec strhl tiebreak na svou stranu.

Ve druhém setu už byl dvacátý nasazený Macháč jasně lepším hráčem. Rychle získal náskok 3:0 a i ve všech zbylých gemech na příjmu si vypracoval šance na další brejky. Sice už je neproměnil, při vlastním podání ale zároveň protivníkovi brejkboly nedopřál.

Posledním soupeřem Macháče bude v rámci kvalifikace Ital Flavio Cobolli (139.).

Svrčina končí na raketě favorizovaného Novaka
Pouť Dalibora Svrčiny (218.) jeho premiérovou kvalifikací US Open skončila ve druhém kole, kde byl nad jeho síly po setech 3:6 a 4:6 rakouský favorit Dennis Novak (137.).

Stále teprve devatenáctiletý Čech se v hodinu a půl dlouhém utkání nemohl spolehnout na servis, o který přišel hned čtyřikrát (zahrál jedno eso a šest dvojchyb). K úspěchu tak talentovanému Svrčinovi nepomohly ani dva proměněné brejkboly (po jednom v každém setu). Markantní rozdíl byl v počtu vítězných úderů – Novak jich trefil 25, Svrčina pouze devět.

„Zápas to byl náročný, bylo dnes velké horko. Soupeř předvedl slušný výkon, dobře podával, hrál solidně z obou úderů. Ošetření? Měl jsem srdeční tachykardie, tedy to, co mě trápilo i v loňské sezoně,“ okomentoval utkání Svrčina.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace mužů
DALIBOR SVRČINA (218.) – Dennis Novak (AUT, 137.) 3:6, 4:6
Jozef Kovalík (SVK, 187.) – TOMÁŠ MACHÁČ (126.) 6:7(6), 3:6

2. kolo kvalifikace žen
LINDA NOSKOVÁ (87.) – Eugenie Bouchardová (CAN, -) 6:2, 6:3
Carolina Alvesová (BRA, 176.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (158.) 0:6, 2:6
SÁRA BEJLEK (194.) – Priscilla Honová (AUS, 168.) 6:4, 6:1

Kompletní program kvalifikace US Open naleznete zde.