Vzpruha po náročném období. US Open mi psychicky pomohlo, hlásí po premiéře Svrčina

- Michal Hladký, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Dalibor Svrčina může hodnotit svou účast v kvalifikaci US Open kladně. Devatenáctiletý talent při své turnajové premiéře zapsal třísetové vítězství nad zkušeným Francouzem Laurentem Lokolim a nabral další cenné zkušenosti, které by mu mohly pomoci v cestě vzhůru světovým pořadím. Poučit se jistě dá i ze zápasu druhého kola, v němž podlehl rakouskému favoritovi Dennisovi Novakovi 3:6 a 4:6.

Ani třetí start v kvalifikaci grandslamu nepřinesl Daliboru Svrčinovi (218.) vytoužený postup do hlavní soutěže, šikovný český tenista přesto může opouštět New York se zdviženou hlavou. Po nevydařených vystoupeních na dvou přípravných challengerech se herně zvedl, vybojoval první newyorskou výhru mezi dospělými a také zjistil, co je potřeba k tomu, aby třeba už příště mezi 128 vyvolených proklouzl.

Jaký dojem máte z duelu s Dennisem Novakem?
Zápas byl náročný, dnes bylo hodně velké horko. Soupeř předvedl velmi slušný a stabilní výkon, dobře podával a hrál solidně z obou úderů. Byl zkrátka lepší.

Ve druhém setu jste si vyžádal přestávku na ošetření, chytal jste se za hrudník. Co se tam stalo?
Měl jsem srdeční tachykardie, tedy to, co mě trápilo i v loňské sezoně. Objeví se zničehonic, trvají nějakou dobu a pak zase zmizí. Není to pro mě životu ohrožující, ale taky to není příjemné.

Čekají vás opět návštěvy doktorů?
Asi ne, protože už jsem podstoupil všechna možná vyšetření. Doktoři říkali, že se to může někdy objevit, ale že se mi nic nemůže stát. Je to spíše nepříjemný pocit, který může při fyzické aktivitě přijít.

Máte za sebou své premiérové US Open mezi dospělými. Jak ho hodnotíte?
Před US Open jsem odehrál nějaké přípravné turnaje v Americe, nehrál jsem na nich ale dobře. Rozešel jsem se s trenérem (Janem Mašíkem, pozn. red.). Teď to pro mě bylo náročné období, ale jsem rád, že jsem zvládl aspoň první kolo, které mi psychicky pomohlo. Druhý zápas ode mě sice nebyl výborný, ale byly tam i světlé chvilky. Ukázal jsem si, že s těmito soupeři můžu hrát. Musím do toho ještě více šlápnout. Věřím, že se posunu.

Kdo vás v New Yorku doprovází?
Musel jsem si vzít psychickou podporu, byly tady přítelkyně a mamka, za což jsem moc rád. (usmívá se) Byl to takový pohodový turnaj, užil jsem si to tady. Ale samozřejmě jsem do toho dal všechno.

Poohlížíte se už po novém trenérovi?
Trenéra zatím nehledám a ani nebudu. Vím, na čem mám pracovat a jak by měl vypadat tréninkový plán. Nechám tomu volný průběh. Uvidíme, co přijde.

Jaké máte plány pro následující týdny?
Nejprve poletím domů, poté odehraju dva nebo tři turnaje v Evropě a pak asi poletím na turnaje do Asie.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace mužů
DALIBOR SVRČINA (218.) – Dennis Novak (AUT, 137.) 3:6, 4:6