ATP zahájila vyšetřování Zverevova domácího násilí. Máme zodpovědnost to řešit, tvrdí v prohlášení

- Jan Vojkůvka

Asociace tenisových profesionálu (ATP) zahájila vyšetřování obvinění z domácího násilí, která byla vznesena jeho bývalou partnerkou Olgou Šarypovovou. Bývalá ruská juniorská tenistka byla dle svých slov několikrát fyzicky napadena a trpěla rovněž psychickým týráním.

Čtyřiadvacetiletá Šarypovová, která byla partnerkou německého tenisty od konce roku 2018, se v sérii rozhovorů svěřila se životním peklem, které po boku Zvereva prožívala. Zmínila především incidenty z US Open 2019, kdy měla být dušena polštářem, turnaje v Ženevě o rok později a z Masters v Šanghaji ve stejném roce, kdy se měla pokusit o sebevraždu po psychickém nátlaku ze strany tenisty.

Zatímco Šarypovová po sérii údajných fyzických napadení a psychického teroru vznáší proti Zverevovi v médiích jedno obvinění za druhým, samotný Němec vše popírá, a dokonce si najal právníky, aby bylo vydávání očerňujících článků ukončeno. Nyní se však do celé kauzy hodlá zapojit ATP, která sice na konci minulého roku odsoudila jakékoliv projevy násilí, ale jinak v daném případu nijak neangažovala.

Nečinnost však nyní končí. „Obvinění vznesená proti Alexanderu Zverevovi jsou vážná a my jsme zodpovědní za jejich řešení. Doufáme, že nám naše vyšetřování umožní zjistit fakta a určit vhodná následná opatření,“ cituje prohlášení generálního ředitele ATP Massima Calvelliho.

V prohlášení rovněž stojí, že Zverev toto vyšetřování vítá a věří, že jej očistí.

Vyšetřování však bude během na dlouhou trať a není vůbec jisté, kdy se ATP dopídí nějakých výsledků. V následujících měsících se bude asociace snažit získat odpovědi na dost ožehavé otázky, které povedou buď k očištění světové čtyřky, nebo naopak k prokázání její násilnické povahy. V takovém případě by musela ATP přijít s adekvátním trestem.

Zverev celkově nemá v osobním životě příliš štěstí. Kromě problémů s obviněním ze strany Šarypovové je mu totiž znemožněn styk s vlastním potomkem. Důvodem je, že jeho bývalá partnerka Brenda Pateaová minulý rok oznámila, že dítě bude vychovávat sama a se Zverevem nechce mít nic společného.