Projevy násilí odsuzujeme. ATP vydala prohlášení k obviněním proti Zverevovi

- Jan Vojkůvka

Alexander Zverev prožívá na kurtech fantastický podzim. Po finále US Open vyhrál dva turnaje v Kolíně a probojoval se také do finále pařížského Masters. V soukromí ovšem zažívá zcela jiné pocity, když se jeho bývalá partnerka Olga Šarypovová rozhodla odvyprávět svůj příběh o prožitém pekle po boku německého tenisty. Po několika týdnech mlčení se k celé záležitosti vyjádřila také ATP, jež vydala v sobotu prohlášení.

„ATP plně odsuzuje jakoukoli formu násilí nebo zneužívání. Očekáváme, že všichni členové profesionálního okruhu udělají totéž a že se zdrží jakéhokoli chování, které je násilné, urážlivé nebo ohrožuje ostatní,“ stojí v prohlášení ATP.

Ta reagovala na poměrně čerstvou kauzu, kterou způsobila Olga Šarypovová, bývalá přítelkyně Alexandera Zvereva. Ta popsala pro ruská média a posléze také pro americký magazín The Racquet, jaké si prožila útrapy v době trvání vztahu s německým tenistou.

Ve svém vyprávění popisovala nejen psychické týrání, ale také fyzická napadení. Během US Open 2019 měl Zverev svou bývalou přítelkyni dusit polštářem a v několika případech ji měl uhodit.

Jak ale Šarypovová podotkla, svým příběhem se snaží pouze pomoci ženám, které se dostanou do podobné situace a zároveň odhalit pravou tvář německé hvězdy. Žalobu na Zvereva podávat nehodlá a tím pádem se světová sedmička vyhne i sankcím ze strany ATP, což asociace potvrdila i ve svém prohlášení.

„V případě, kdy by proti kterémukoli členovi okruhu bylo vzneseno obvinění z násilí nebo zneužívání, ATP by vyčkala na výsledky vyšetřování právních orgánů a rozhodla se o vhodném postupu. Jinak nemůžeme dále komentovat konkrétní obvinění,“ dodávají zástupci mužské asociace.

Samotný Zverev veškerá obvinění odmítá. K nepříjemné situaci se vyjádřil i během pátečního setkání s novináři v Londýně. „Hrozně se omlouvám za to, že se pozornost přesunula od sportu do jiných končin. Všichni rádi hrajeme tenis a to je vše, na co se zde musíme soustředit,“ podotkl třiadvacetiletý hráč před startem Turnaje mistrů.

„I když velmi lituji, že byla učiněna tato obvinění, musím nadále trvat na tom, že jsou nepravdivá a nadále je popírat. Tato obvinění jsou nepodložená a nepravdivá. Během našeho vztahu jsme měli své vzestupy a pády, ale způsob, jakým byl popsán na veřejnosti, není takový, jaký byl. Takto mě rodiče nevychovali, takový nejsem. Je mi smutno z toho, jaký dopad mohou mít tato obvinění nejen na mě, ale i na vnější svět a sport,“ dodal Zverev.