Roland Garros: Pomsta za krajanky! Krejčíková zničila Stephensovou a je poprvé ve čtvrtfinále grandslamu

- Redakce

Skvělými výkony se na Roland Garros prezentuje Barbora Krejčíková. Výbornou formu z posledních týdnů potvrdila také v pondělním osmifinále proti Sloane Stephensové. Přemožitelku Karolín Plíškové a Muchové smetla za 67 minut 6:2, 6:0 a postoupila ve dvouhře do prvního grandslamového čtvrtfinále v kariéře, v němž se poprvé střetne s další Američankou Cori Gauffovou. Odpoledne bude ještě rodačka z Ivančic u Brna usilovat o postup do semifinále smíšené čtyřhry. V akci budou i čeští junioři – Adam Jurajda, Linda Fruhvirtová, Darja Viďmanová a Barbora Palicová.

Krejčíková zabojuje o premiérové grandslamové čtvrtfinále
Barbora Krejčíková (33.) předvedla na Roland Garros další parádní výkon. V osmifinále zničila bývalou světovou trojku Sloane Stephensovou (59.) ze Spojených států. Vítězce US Open z roku 2017 povolila pětadvacetiletá Češka jen dva gemy a vyprovodila ji z kurtu po výsledku 6:2 a 6:0 kanárem.

Krejčíková vstoupila do zápasu okamžitým brejkem, který následovala dvěma čistými hrami na podání. V páté hře favoritka znovu loupila na příjmu a zakrátko dovedla sadu do zdárného konce. Obraz hry se nezměnil ani ve druhém dějství. Češka se protivnici viditelně tlačila do nejistého bekhendu, z něhož Stephensovou nutila chybovat. Vítězství korunovala Krejčíková i deseti vítěznými údery a stoprocentní úspěšností při odvrácení brejkbolů, kterým čelila ve třech případech.

„Věděla jsem, že musím hrát agresivně, protože ona mi bude posílat vysoké liftované míče, což se dělo. Hrála jsem chytřeji a myslím, že jsem velmi dobře zvládla všechny důležité míče,“ pochvalovala si Krejčíková.

Barbora Krejčíková zaznamenala spolu s vítězným tažením ve Štrasburku celkově už devátou výhru v řadě a postoupila vůbec poprvé v kariéře do grandslamového čtvrtfinále. V tom narazí na sedmnáctiletou Američanku Cori Gauffovou (25.), jež přehrála rovněž bez ztráty servisu 6:3 a 6:1 žebříčkovou sousedku Ons Džabúrovou (26.) z Tuniska. Odpoledne čeká Krejčíkovou po boku Slováka Filipa Poláška ještě čtvrtfinále smíšené čtyřhry, v níž platí oba jmenovaní za nasazené jedničky. 

Djokovič předvedl úžasný obrat, soupeř nakonec skrečoval
Neskutečné věci se děly na centrálním dvorci během osmifinále mužů na Roland Garros mezi Novakem Djokovičem a Lorenzem Musettim. Světová jednička se dostala do ohromných problémů, prohrála první dva sety v tiebreacích, ale dokázala zmobilizovat své síly a předvedla neskutečný comeback. Djokovič Musettiho suverénně přehrával, ve čtvrtém setu dokonce ztratil jen čtyři fiftýny a nakonec mu Ital za stavu 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0 a 4:0 skrečoval.

Více se utkání věnujeme zde.

Krejčíková v mixu dohrála
Barbora Krejčíková na Roland Garros už nadále tři soutěže hrát nebude. Ve čtvrtfinále smíšené čtyřhry spolu se Slovákem Filipem Poláškem prohráli souboj s Giulianou Olmosovou a Juanem Sebastianem Cabalem po setech 2:6, 7:5, 10:12.

Palicová zvládla otočit zápas
Úspěšný obrat předvedla v úvodním kole pařížské juniorky Barbora Palicová. Česká juniorka, která už sbírá zkušenosti i mezi profesionálkami, si poradila se srbskou soupeřkou Lolou Radivojevičovou, kterou porazila po obratu 1:6, 6:0, 6:3.

Více se utkání věnujeme zde.

Viďmanová zvládla třísetový maraton
Darja Viďmanová (786.) zvládla v úvodním kole juniorského Roland Garros náročnou třísetovou bitvu dvou osmnáctiletých tenistek. Češka v ní za dvě a půl hodiny porazila patnáctou nasazenou Prisku Madelyn Nugrohovou (-) z Indonésie 6:4, 6:7(10) a 6:2. Zápas mohla Viďmanová ukončit už ve druhém dějství, v tiebreaku měla za stavů 6:5 a 10:9 dva mečboly.

Fruhvirtová nečekaně končí
Hned ve druhém kole pařížské juniorky se s Roland Garros překvapivě loučí i Linda Fruhvirtová. Nad síly české tenistky byla 44. juniorka světa Erika Andrejevová z Ruska, která Fruhvirtovou porazila ve dvou setech 6:1, 7:6(4).

Jurajda držel s nasazenou dvojkou krok jen jeden set
Pro osmnáctiletého Adama Jurajdu (-) skončila juniorská dvouhra na Roland Garros hned v prvním kole. V tom nafasoval český mladík soupeře z kategorie nejtěžších – nasazenou dvojku Bruna Kuzuharu (-). O rok mladšímu Američanovi, který je světovou juniorskou pětkou, vzdoroval Jurajda jen v prvním setu, který dovedl do tiebreaku. Nakonec Čech prohrál 6:7(2) a 0:6.

Osmifinále mužské dvouhry
Diego Schwartzman (ARG, 10.) – Jan-Lennard Struff (GER, 42.) 7:6(9), 6:4, 7:5
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Lorenzo Musetti (ITA, 76.) 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0, 4:0 skreč Musetti
Rafael Nadal (ESP, 3.) – Jannik Sinner (ITA, 19.) 7:5, 6:3, 6:0

Osmifinále ženské dvouhry
Sloane Stephensová (USA, 59.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) 2:6, 0:6
Ons Džabúrová (TUN, 26.) – Cori Gauffová (USA, 25.) 3:6, 1:6
Sofia Keninová (USA, 5.) – Maria Sakkariová (GRE, 18.) 1:6, 3:6
Marta Kosťuková (UKR, 81.) – Iga Šwiateková (POL, 9.) 3:6, 4:6

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Polášek (SVK) – Olmosová (MEX), Cabal (COL) 2:6, 7:5, 10:12

1. kolo dvouhry juniorů
ADAM JURAJDA (-) – Bruno Kuzuhara (USA, -) 6:7(2), 0:6

2. kolo dvouhry juniorek
Erika Andrejevová (RUS, 631.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (355.) 6:1, 7:6(4)

1. kolo dvouhry juniorek
DARJA VIĎMANOVÁ (786.) – Priska Madelyn Nugrohová (INA, -) 6:4, 6:7(10), 6:2
BARBORA PALICOVÁ (915.) – Lola Radivojevičová (SRB, 1259.) 1:6, 6:0, 6:3

1. kolo čtyřhry juniorek
Alvisiová, Pigatová (obě ITA) – Dmitruková (BLR), VIĎMANOVÁ 6:2, 6:4

Kompletní program a výsledky z Roland Garros naleznete na webu turnaje.