Výhra na grandslamu? Splněno! A poprvé jsem viděla Eiffelovu věž, libuje si Palicová

- Marek Bartošík

Na druhý pokus se dočkala. Barbora Palicová na rozdíl od loňského Roland Garros zvládla vstup do juniorské soutěže, a zapsala tak svou premiérovou výhru na grandslamové akci. Sedmnáctiletá Češka si pobyt v Paříži užívá i netenisově, jelikož se díky mírnějším pravidlům turnajové bubliny konečně mohla podívat i do ulic francouzské metropole. „Tenhle rok si to užívám tak o sto procent víc. Poprvé jsem viděla Eiffelovu věž, což je hezký pocit, protože se u ní fotí i hvězdy,“ usmívala se Palicová.

Po nejistém vstupu předvedla Barbora Palicová v prvním kole juniorky Roland Garros razantní zlepšení. Aktuálně 71. tenistka juniorského žebříčku si na pařížské antuce poradila se Srbkou Lolou Radivojevičovou za hodinu a 16 minut 1:6, 6:0 a 6:3.

„Jsem velmi nadšená, protože to je moje první výhra na grandslamu. Těším se na další zápasy, znamenají pro mě výzvu. Každý zápas mě dělá silnější a silnější,“ hlásila Tenisovému světu majitelka premiérové výhry na grandslamu.

Jak jste prožívala své první vítězné utkání na grandslamovém turnaji?
Byla jsem hodně nervózní. V prvním setu to soupeřce docela padalo, já jsem nebyla ve své kůži, ale potom jsem se rozehrála a nervozitu jsem ze sebe shodila.

Druhý set trval pouhých 17 minut, to by mohl být váš osobní rekord, ne?
Myslím, že to je asi osobní rekord. (usmívá se) Snažila jsem se soustředit na každý balón, skóre jsem vůbec nevnímala.

Na Roland Garros hrajete podruhé. Na rozdíl od loňského ročníku jsou tentokrát podmínky pro účastníky příjemnější a taky počasí je o dost lepší. O kolik si letos Paříž užíváte více než loni?
Minulý rok to bylo skvělé, jednalo se o můj první grandslam. Tenhle rok si to ale užívám tak o sto procent víc. Jsou tady diváci, kteří zápasům dají větší požitek. A konečně můžeme jít ven, minulý rok jsme mohli být jen na kurtech a v hotelu.

Kdo vás ve francouzské metropoli doprovází?
Mohla jsem si vzít jednoho hosta, doprovází mě maminka. A jsme tady jako český tým, máme s sebou tři kouče.

Paříž patří k velmi populárním městům. Jaký k ní máte vztah?
Paříž se mi líbí, cítím se tady krásně. Poprvé jsem viděla Eiffelovu věž, což je hezký pocit, protože se u ní fotí i hvězdy.

Serena WIilliamsová, vaše nejoblíbenější tenistka, včera dohrála v osmifinále. Stihla jste naživo zhlédnout její zápas?
Serenu jsem bohužel nestihla. Na centr se moc nedostaneme – jednou nás tam pustí, jednou ne. Mrzí mě to.

Další šance by měla být na Wimbledonu, kde je Američanka každoročně jednou z hlavních favoritek. Jak to vypadá s vaší účastí na travnatém grandslamu?
Jelikož jsem moc nehrála juniorské turnaje, spadla jsem v žebříčku skoro o třicet příček. Dostala jsem se aspoň do kvalifikace, takže si ji zahraju. Tráva mě nemine, moc se na ni těším. Zatím jsem na ní nikdy nehrála.

Letos jste startovala hlavně na ženských kláních ITF, kde jste si připsala i účast v semifinále a čtvrtfinále. Jak chcete v dalších měsících dělit svou energii mezi juniorské a ženské turnaje?
Teď jsem hrála asi půl roku hlavně ženské turnaje, a proto jsem si pohoršila v juniorském žebříčku. Musím hrát juniorské turnaje ITF, jinak by mi utekly grandslamy. Mám ještě dva roky a kdybych nehrála grandslamy, mrzelo by mě to (Palicová, narozená v roce 2004, může hrát juniorské turnaje do konce roku 2022, pozn. red.). Musím se soustředit na jedničky a áčka (jedná se o dvě nejvyšší kategorie juniorských podniků ITF, pozn. red.).

V ženském žebříčku WTA se nyní nacházíte kolem hranice 900. místa. Jaký je váš letošní cíl?
Do konce roku chci být v Top 500, to je můj letošní cíl.

Roland Garros (FRA, antuka)
1. kolo dvouhry juniorek
BARBORA PALICOVÁ (915.) – Lola Radivojevičová (SRB, 1259.) 1:6, 6:0, 6:3