Obrat z říše snů! Djokovič prohrával 0:2 na sety, soupeři pak dovolil jen jeden gem

- Jan Vojkůvka

Neskutečné věci se děly na centrálním dvorci během osmifinále mužů na Roland Garros mezi Novakem Djokovičem a Lorenzem Musettim. Světová jednička se dostala do ohromných problémů, prohrála první dva sety v tiebreacích, ale dokázala zmobilizovat své síly a předvedla úchvatný comeback. Djokovič Musettiho suverénně přehrával, ve čtvrtém setu dokonce ztratil jen čtyři fiftýny a nakonec mu Ital za stavu 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0 a 4:0 skrečoval.

S Djokovičem to po prvních dvou setech vypadalo všelijak. Rozhodně nepůsobil suverénním dojmem, kterým v duelu se 76. hráčem světa měl, a rozhodně se nedalo říct, že by byl na kurtu lepším a jen měl smůlu.

V prvním setu to možná platilo, jelikož Djokovič přišel o vedení s výhodou brejku, a v přetahované v tiebreaku byl Musetti tím šťastnějším. Druhý set ale patřil zcela Italovi, který naopak sám o výhodu brejku přišel a poté nevyužil další příležitosti na returnu. Sadu však získal znovu ve zkrácené hře a dostal Djokoviče do pozice, se kterou si dokáže poradit jen málo hráčů.

Za stavu 0:2 na sety se však něco zlomilo a přesně se ukázalo kouzlo zápasů na tři vyhrané sady. Abyste vyhráli grandslam, musíte patřit k nejlepším, zvládnout i maratonské souboje, nebo například otáčet duely i ze zdánlivě ztracené pozice.

A to Djokovič dokázal právě v osmifinále. Ve třetím setu se totiž ohromně zlepšil, jako by přepnul na vyšší výkonnostní level, a Musettiho začal drtit. Ital jen tak tak odvrátil hrozbu kanáru, kterému se ale stejně nevyhnul.

Čtvrtý set totiž nabídl obrázek zcela dominantního Djokoviče, který ztratil jen čtyři fiftýny a deklasoval soupeře 6:0.

Musettiho začalo v těch chvílích navíc trápit trochu zdraví. Musel se nechat ošetřit v útrobách centrálního dvorce a v průběhu pátého setu bylo stále patrnější, že si nejspíš natáhl třísla.

Ani zcela zdravý by ale pravděpodobně rozjetého Srba nezastavil. Djokovič, který v té chvíli už úspěšně otočil ztracený zápas, se postupně dostal do vedení 4:0 a mířil za jasným postupem. Musetti, který běhal po dvorci jako motorová myš a neměl vůbec žádnou šanci soupeři čelit, po čtvrté hře páté sady utkání skrečoval.

Djokovič, který věděl, že se mu povedlo něco neskutečného, a jenž věděl, že jeho italský soupeř byl blízko senzace, vyprovodil svého soupeře potleskem a prokázal mu respekt.

Těžko říct, jak vážné byly Musettiho zdravotní problémy, a těžko říct, kdy se poprvé objevily a zda měly vliv už na průběh třetího setu, kdy se Djokovič nakopl k úchvatné otočce skóre. Jisté je však to, že se znovu potvrdilo, jak je obtížné dosáhnout úspěchu na grandslamu. A také to, v čem tkví krása pětisetových bitev.