Brečela a bála se debaklu. Pak suverénní Krejčíková přejela grandslamovou šampionku

- Marek Bartošík

Výkon světové extra třídy předvedla v osmifinále Roland Garros Barbora Krejčíková, která naprosto vymazala z kurtu někdejší šampionku US Open Sloane Stephensovou. Tenistka z Ivančic se opět prezentovala jistou hrou po celém prostoru dvorce Suzanne Lenglenové. Dominantnímu představení ale předcházelo velké drama – Krejčíková bojovala od rána s obrovskou trémou. „Půl hodiny před zápasem jsem seděla, byla zamčená, aby mě nikdo neviděl, tekly mi slzy a byla jsem špatná. Trvalo dlouho, než jsem se dala do kupy,“ překvapila na tiskové konferenci čerstvá čtvrtfinalistka.

6:2 a 6:0, 67 minut, ani jedna ztráta podání. Barbora Krejčíková má za sebou dost možná nejlepší singlové utkání ve své dosavadní kariéře. Sloane Stephensová, která už byla třetí v žebříčku WTA a na kontě má kromě titulu z US Open i finále z Roland Garros, hrála na kurtu pouze druhé housle.

„Věděla jsem, že musím hrát agresivně, protože ona mi bude posílat vysoké liftované míče, což se dělo. Hrála jsem chytřeji a myslím, že jsem velmi dobře zvládla všechny důležité míče,“ pochvalovala si Krejčíková, která poprvé postoupila do singlového čtvrtfinále na grandslamu.

Zatímco příběh zápasu byl jasný a přímočarý, hodiny předcházející souboji byly pro českou tenistku kritické.

„Ráno jsem se probudila a byla jsem strašně nervózní. Cítila jsem vnitřní strach. V takové míře se mi to nikdy nestalo,“ odtajnila Krejčíková. „Hodinu a půl před zápasem jsem nechtěla jít na kurt. Cítila jsem se špatně, mluvila jsem s psycholožkou a brečela jsem. Půl hodiny před zápasem jsem seděla, byla zamčená, aby mě nikdo neviděl, tekly mi slzy a byla jsem špatná. Trvalo dlouho, než jsem se dala do kupy.“

Pak nastal čas zápasu a rady od psycholožky pomohly Krejčíkové ke zklidnění a nástupu na kurt. „Přišla jsem na to, že se bojím, že jí nebudu stačit. Možná to bylo způsobeno tím, že Kája (Plíšková) a druhá Kája (Muchová) na ni nenašly recept. A teď s ní mám hrát já, když nemám tolik zkušeností. Říkala jsem si: ‚hlavně ať nepřijde debakl‘,“ svěřila se Krejčíková, pro niž byl začátek utkání vysvobozením.

„Po prvním míči to bylo snazší. Získala jsem brejk a zjistila, že s ní můžu hrát,“ poznamenala čtvrtfinalistka pařížského grandslamu.

„Je to hlavně největší osobní výhra, protože jsem dokázala něco překonat ve své mysli, hlavě, nepoddala jsem se a zvládla jsem s tím bojovat,“ má jasno Krejčíková, jež si o postup do semifinále zahraje se sedmnáctiletou Američankou Cori Gauffovou.

Hráčky se dosud utkaly pouze ve čtyřhře, ve dvouhře půjde o jejich premiérové střetnutí. „Je mladá, úžasná, jde nahoru. Je to budoucí hvězda. Já si to na kurt půjdu užít a pokusím se podat svůj nejlepší výkon,“ doplnila Krejčíková.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
Osmifinále ženské dvouhry
Sloane Stephensová (USA, 59.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) 2:6, 0:6