Australian Open: Krejčíková a Siniaková zvládly náročné čtvrtfinále čtyřhry. Karacev nadále vítězí

- Redakce

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postoupily na Australian Open po třísetové bitvě do deblového semifinále. Mezi nejlepší čtyřku ve dvouhře mužů senzačně pronikl kvalifikant Aslan Karacev! Do svého už 39. grandslamového semifinále postoupil Novak Djokovič. Lucie Hradecká a Filip Polášek prohráli těsný duel druhého kola mixu proti slovinsko-britské dvojici Klepačová, N. Skupski.

Krejčíková se Siniakovou si zahrají deblové semifinále
Turnajové trojky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková porazily ve čtvrtfinále Australian Open kanadsko-mexické duo Sharon Fichmanová, Giuliana Olmosová za dvě hodiny a 24 minut 7:5, 5:7 a 6:2. České tenistky ve druhém setu nevyužily vedení 5:3 a s ním tři mečboly. Ve třetím dějství si opět vypracovaly vedení a utkání nakonec na šestý pokus ukončily. Jejich dalšími soupeřkami budou Chorvatka Darija Juraková a Srbka Nina Stojanovičová.

Hradecká s Poláškem po maratonu končí
Lucie Hradecká a Filip Polášek dohráli na Australian Open ve druhém kole, v němž nestačili na slovinsko-britskou dvojici Andreja Klepačová, Neal Skupski po setech 7:6(3), 6:7(5) a 8:10. Bitva se natáhla na bezmála dvě hodiny, česko-slovenská dvojice v ní nevyužila vedení o set a brejk.

Klepačová se Skupskim za stavu 5:6 ve druhé sadě dokonce odvrátili i mečbol. Nakonec si slovinsko-britský tandem vynutil druhý tiebreak, v němž otáčel ze stavu 2:4. V rozhodujícím supertiebreaku prohrávali Hradecká s Poláškem 4:7, pak se však čtyřmi body v řadě nadechli k obratu a zdálo se, že jsou na koni. Závěr přesto zvládli lépe soupeři. Po dvou přímých bodech Skupskiho promarnil Polášek při mečbolu dvě smeče, čímž zápas skončil.

Vítězové si zahrají o semifinále s Američankou Krawczykovou a Britem Salisburym.

Djokovič otočil čtvrtfinále ze Zverevem
Srb Novak Djokovič (1.) učinil v úterním čtvrtfinále další krok k zisku třetího titulu z Australian Open v řadě. Souboj s Alexanderem Zverevem (7.) sice nezačala světová jednička dobře, když prohrála skrze tiebreak úvodní set, další tři sady ale zvládl Djokovič urvat pro sebe a po třech a půl hodinách mohl slavit po výsledku 6:7(6), 6:2, 6:4 a 7:6(6) postup do svého již 39. grandslamového semifinále. V tom se osminásobný turnajový vítěz utká s ruským kvalifikantem Aslanem Karacevem (114.), který platí za největší překvapení letošního tenisového svátku v Melbourne.

Kvalifikant Karacev je v semifinále!
Velká jízda Aslana Karaceva (114.) na Australian Open pokračuje! Sedmadvacetiletý ruský kvalifikant ve čtvrtfinále přehrál Grigora Dimitrova (21.) za dvě hodiny a 32 minut 2:6, 6:4, 6:1 a 6:2. Karacev, jenž hraje v hlavní soutěži grandslamu poprvé v kariéře, si k postupu pomohl 34 vítěznými údery. Díky další výhře se v živém žebříčku posunul už na 42. místo. V semifinále narazí na světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Úspěchu ruského kvalifikanta se více věnujeme v samostatném článku.

Serena W. si poradila s Halepovou
Serena Williamsová (11.) přehrála v atraktivním čtvrtfinále Australian Open Simonu Halepovou (2.) za hodinu a 21 minut dvakrát 6:3. Legendární Američanka, jež ve druhém setu otočila nepříznivé skóre 1:3 na gemy, tak rumunské hráčce oplatila bolestivou porážku z finále Wimbledonu 2019. Vítězka utkání nastřílela 24 winnerů, poražená Halepová pouze devět. Williamsová se ve svém 40. grandslamovém semifinále ve dvouhře střetne s Naomi Ósakaovou (3.), která dnes rychle vyřídila Su-wej Sie (71.).

Ósakaová první semifinalistkou
Naomi Ósakaová (3.) zvládla asijské čtvrtfinále Australian Open a zdolala bez ztráty servisu světovou deblovou jedničku Su-wej Sie (71.) hladce ve dvou setech 6:2, 6:2. V příštím duelu bude Japonka útočit na jubilejní dvacáté vítězství v řadě a postup do čtvrtého grandslamového finále.

Čtvrtfinále ženské dvouhry

Su-wej Sie (TPE, 71.) – Naomi Ósakaová (JPN, 3.) [3] 2:6, 2:6
Serena Williamsová (USA, 11.) [10] – Simona Halepová (ROU, 2.) [2] 6:3, 6:3

Čtvrtfinále mužské dvouhry

Grigor Dimitrov (BUL, 21.) [18] – Aslan Karacev (RUS, 114.) [Q] 6:2, 4:6, 1:6, 2:6
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Alexander Zverev (GER, 7.) [6] 6:7(6), 6:2, 6:4, 7:6(6)

Čtvrtfinále ženské čtyřhry

Juraková (CRO), Stojanovičová (SRB) – Kruničová (SRB), Trevisanová (ITA) 6:7(3), 6:3, 6:2
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [3] – Fichmanová (CAN), Olmosová (MEX) 7:5, 5:7, 6:2
Gauffová, Mcnallyová (obě USA) – Melicharová (USA), Schuursová (NED) [4] 6:7(4), 1:6
Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) [7] – Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) [2] 2:6, 0:6

Čtvrtfinále mužské čtyřhry

Dodig (CRO), Polášek (SVK) [9] – Ebden, Smith (oba AUS) [WC] 6:4, 2:6, 6:4
Herbert, Mahut (oba FRA) [8] – Mektič, Pavič (oba CRO) [2] 4:6, 6:4, 6:7(3:10)

2. kolo smíšené čtyřhry

Krawczyková (USA), Salisbury (GBR) – Zvonarevová (RUS), Melo (BRA) 6:4, 6:4
Carterová (USA), Gille (BEL) – Šwiateková, Kubot (oba POL) 6:4, 6:1
Stosurová, Ebden (oba AUS) [WC] – Stefaniová, Soares (oba BRA) [8] 6:3, 6:1
Klepačová (SLO), N. Skupski (GBR) – HRADECKÁ, Polášek (SVK) 6:7(3), 7:6(5), 10:8

Kompletní výsledky devátého hracího dne Australian Open naleznete na webu turnaje.