Senzační zápis do historie pokračuje! Kvalifikant Karacev je semifinalistou Australian Open

- Marek Bartošík

Velká jízda Aslana Karaceva (114.) na Australian Open pokračuje! Sedmadvacetiletý ruský kvalifikant ve čtvrtfinále přehrál zraněním sužovaného Grigora Dimitrova (21.) za dvě hodiny a 32 minut 2:6, 6:4, 6:1 a 6:2. Karacev, jenž hraje v hlavní soutěži grandslamu poprvé v kariéře, si k postupu pomohl 34 vítěznými údery. Díky další výhře se v živém žebříčku posunul už na 42. místo.

Naposledy dokráčel kvalifikant do semifinále mužského Australian Open v roce 1977. Až po dlouhých 44 letech tento půst ukončil fenomenálně hrající ruský tenista Aslan Karacev.

Vítěz dvou českých challengerů z loňského roku si v Melbourne připsal další velmi cenné vítězství, když ve čtyřech setech přehrál někdejší světovou trojku Grigora Dimitrova.

„Je to neuvěřitelný pocit. Od začátku pro mě bylo náročné udržet nervy. Postupně jsem našel cestu, jak hrát,“ řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Karacev.

Favorizovaného Dimitrova trápilo především v pozdější fázi utkání zranění zad, přesto se na svou indispozici odmítl vymlouvat. „Zranil jsem se v pondělí zničehonic, při běžném pohybu. On si ale zasloužil vyhrát, je to jeho den,“ zmínil na tiskové konferenci devětadvacetiletý Dimitrov, jenž navzdory smůle projevil své gentlemanství.

Rozjetý Karacev dosud zapsal na Australian Open včetně kvalifikace osm výher, které mu zajistily přísun 745 bodů do žebříčku (25 za kvalifikaci, 720 za semifinále). Zatímco turnaj zahajoval jako 114. tenista rankingu, postup mezi nejlepší čtyřku ho vynese přibližně na 42. místo! Zároveň má jistou finanční odměnu 850 tisíc australských dolarů (přibližně 14 milionů korun).

Pohádka Aslana Karaceva nemusí skončit ani v semifinále, kde narazí na vítěze duelu mezi Novakem Djokovičem (1.) a Alexanderem Zverevem (7.). Inspirací mu může být Djokovičův trenér Goran Ivaniševič, který v roce 2001 ovládl Wimbledon jako držitel divoké karty a 125. hráč žebříčku.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále mužské dvouhry
Grigor Dimitrov (BUL, 21.) [18] – Aslan Karacev (RUS, 114.) [Q] 6:2, 4:6, 1:6, 2:6