Aby se vše stihlo! WTA mění v Melbourne formát zápasů

- Jan Vojkůvka

Odložený čtvrteční program, k němuž došlo v Melbourne kvůli pozitivnímu případu nákazy koronavirem u jednoho hotelového pracovníka, působí pořadatelům tenisových turnajů velké problémy. Aby se stihly přípravné turnaje před Australian Open dohrát, sáhla WTA k radikální změně formátu svých zápasů, který bude kopírovat standardní deblové duely se supertiebreakem ve třetím setu.

Tenisté a všichni další účastníci tenisových turnajů sice podstoupili čtrnáctidenní karanténu, ze které všichni vyšli s negativními testy, ale ani to je nezbavilo problémů. Po pozitivním testu na covid u jednoho ze zaměstnanců hotelu, skončilo v izolaci 507 lidí, z nichž hned 160 je tenistů.

Čtvrteční program turnajů ATP a WTA tak byl odložen a všichni izolovaní museli podstoupit další test na covid-19. Pokud se potvrdí, že jsou všichni negativní, plynule naváží na rozehrané turnaje v pátek.

Páteční den by měl být v Melbourne skutečně nabitý. Na programu bude celkem 67 zápasů na turnajích WTA, ATP a v ATP Cupu (součet singlových a deblových duelů).

Aby se zajistilo, že turnaje budou dohrány v neděli, musí mnozí hráči v pátek odehrát dva singlové zápasy. A zatímco muži budou hrát standardní zápasy na dva vítězné sety beze změn, WTA se rozhodla změnit formát zápasů, aby je urychlila a příliš hráčky před úvodním grandslamem sezony nezatížila, pokud budou muset odehrát dva zápasy v jeden den.

Ženské duely se budou hrát také na dva vítězné sety, avšak s tím rozdílem, že případná rozhodující sada se bude hrát supertiebreakem do 10 bodů. Takovým formátem se v současnosti hrají na obou okruzích deblové zápasy.

V pátek by se na kurtech z českých tenistů měli ve dvouhře představit Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Krejčíková a Jiří Veselý.