Jediný bývalý šampion v Paříži padl. Turnaj tak jistě pozná nového vítěze

- Marek Bartošík

Osamoceným bývalým vítězem, který se objevil v pavouku letošního Rolex Paris Masters, byl ruský tenista Karen Chačanov (19.). Senzační šampion ročníku 2018 však v prvním kole napáchal 35 nevynucených chyb a podlehl Alejandru Davidovichovi Fokinovi (63.) 3:6, 6:2 a 2:6. Už nyní je tedy jisté, že pařížský turnaj kategorie ATP Masters 1000 pozná nového vítěze. Bude jím Rafael Nadal?

Tentokrát žádné pařížské déjà vu. Porážka Karena Chačanova v prvním kole Rolex Paris Masters znamená, že v neděli poznáme zbrusu nového držitele prestižní trofeje.

Kromě Chačanova, jenž si halový podnik podmanil předloni, totiž letos do Paříže žádný předchozí vítěz nezavítal. Pětinásobný šampion Novak Djokovič (2009, 2013–15, 2019) dal přednost Vídni a dále přípravě na Turnaj mistrů. O loňské body vzhledem k dočasně upravenému systému žebříčku ATP nepřijde.

Sezónu už dávno odpískal vítěz z roku 2011 Roger Federer, zdravotně fit nejsou ani Andy Murray (2016) a Jo-Wilfried Tsonga (2008). Jack Sock (2017) je v žebříčku až ve třetí stovce, což pochopitelně nestačí ani na účast v kvalifikaci.

Jiní šampioni z posledních patnácti let už kariéru ukončili – to platí pro Davida Ferrera (2012), Robina Söderlinga (2010), Davida Nalbandiana (2007), Nikolaje Davyděnka (2006) a také Tomáše Berdycha (2005).

Do obsáhlého seznamu vítězů pařížské halové akce by se konečně rád zapsal i Rafael Nadal. Třináctinásobný šampion antukového Roland Garros si v hale Bercy zahrál finále pouze jednou – v roce 2007 prohrál s Nalbandianem 4:6 a 0:6.

Od té doby se španělský matador na turnaj vrátil šestkrát (víc mu častá zranění nedovolila) a vždy postoupil alespoň do čtvrtfinále. Loni se prokousal do semifinále, proti Denisu Shapovalovi ale kvůli zdravotním problémům nenastoupil. Svůj letošní pokus zahájí ve středu duelem proti krajanovi Felicianu Lópezovi.

Po cenné pařížské trofeji pokukuje také turnajová dvojka a loňský čtvrtfinalista Stefanos Tsitsipas, jemuž halové podmínky svědčí. Zapomínat nesmíme ani na rozjetého Andreje Rubljova, který útočí už na šestý letošní titul. Na akci kategorie ATP Masters 1000 se však v kariéře dosud neradoval.

Nemalé pozornosti se dostane také Alexanderu Zverevovi. Německý tenista v říjnu ovládl dva po sobě jdoucí turnaje v Kolíně nad Rýnem. Nicméně více než o jeho tenisové formě se debatuje o jeho soukromých záležitostech, týkajících se dvou jeho bývalých partnerek.