První triumf na antuce! Je skvělé zase hrát, říká Strýcová a živí šanci na finále

- Filip Lefenda, Radek Štohl

Po porážce s favorizovanou Karolínou Plíškovou si Barbora Strýcová na pražském Livescore Cupu spravila chuť proti Kateřině Siniakové. Tu v druhém skupinovém vystoupení přehrála jednoznačně 6:2, 6:1 a zaznamenala své vůbec první letošní vítězství na antuce. Svou o deset let mladší krajanku porazila zkušená Češka už pošesté ze sedmi utkání. „Neviděla bych to úplně jednoznačně, i když to skóre říká. Každá naše výměna je boj. S Katkou hrajeme podobnou hru,“ tvrdí Strýcová, která se při souhře okolností může podívat i do finále.

Strýcová nedala své mladší krajance v zápase šanci, Siniakové povolila na závěr čtvrtečního programu pouhé tři uhrané gemy. „První gem byl těžký, jelikož jsme pořád hrály shody a výhody. Rozhodl celý set. Poté se to zlomilo. Jsem spokojená, protože jsem se dobře hýbala. Vzhledem k tomu, že se jednalo o druhý zápas na antuce, tak to bylo skvělé,“ hodnotila své 75 minut trvající vystoupení.

Siniaková se přitom může jevit jako její oblíbená protivnice. Strýcová ji porazila celkově již pošesté ze sedmi vzájemných duelů. „Neviděla bych to úplně jednoznačně, i když to skóre říká. Každá naše výměna je boj. S Katkou hrajeme podobnou hru. Poslední tři zápasy jsem možná více vymýšlela nebo hrála více aktivně,“ zamyslela se nad receptem na úspěch.

Kromě soupeřky se musela světová dvojka ve čtyřhře popasovat i s rozmary počasí. Stejně jako ve středu totiž v Praze do hry zasáhl déšť. „Ještě ve tři to vypadalo, že během dne neodehrajeme jediný míček. Naštěstí se vše umoudřilo. Jsem ráda, že když jsme přestaly na deset minut hrát, tak se to ustálilo a zápas jsme mohly dohrát, protože už začínala být tma.“ 

Plzeňská rodačka si před duelem vzala k srdci i rady trenéra Lukáše Dlouhého. Ten svou svěřenkyni nabádal k větší agresivitě na returnu. „Dost jsem to střídala. Je to věc, na které pracujeme. Když se necítím, tak si stoupnu trochu dále. Snažím se dělat, co říká trenér,“ splnila pokyny na jedničku.

Strýcová startuje na soutěžních kurtech druhým týdnem po sobě. Před pár dny se představila na Spartě, na tamějším betonu postoupila do semifinále turnaje O pohár prezidenta ČTS. „Pátým dnem hraji na antuce, nejsem úplně vyhraná, ale je skvělé hrát zápasy. Turnaje se nedají srovnat, protože se každý hrál na jiném povrchu, ale cítím se dobře,“ hlásí zkušená Češka, která je stále ve hře o finále.

„Bylo by hezké si ho zahrát. Ať je to jakýkoliv turnaj. Už to ale není na mně, je na holkách, jak to dopadne. Je to v jejich rukou, nic s tím nenadělám,“ ví dobře Strýcová, která po úvodní porážce s Karolínou Plíškovou potřebuje její páteční zaváhání. 

I pokud se ovšem do finále nepodívá, odehrála na Štvanici dvě kvalitní střetnutí. „Jsem hodně ráda, že se hrály minimálně dva zápasy. Jinak by to asi nešlo vymyslet,“ usmívala se nad nezvyklým, avšak pro hráčky praktickým formátem turnaje, který je má dostat znovu do tempa.

Na turnajích, které se konají po koronavirové přestávce, nejde o sbírání bodů do žebříčků či inkasování štědrých prémií. I proto je po dlouhé pauze prostor vyzkoušet něco nového. „V mentální stránce se snažím být jako v soutěžním zápase, ale různé věci si chci i zkoušet, protože v uvozovkách o nic nejde. Takže je šance si zkoušet věci, které trénuji na tréninku,“ prozradila 31. žena singlového žebříčku WTA.

A jak své dosavadní počínání po alespoň částečném restartu hodnotí? Cítí, že už se dostává do optimální formy? „Upřímně nevím. Tím, jak rychle měníme povrchy a jednou hrajeme na betonu a jindy zase na antuce, tak je to zvláštní. Celou dobu jsem trénovala na betonu, a najednou jsem po pěti dnech musela na antuku. Pohybově se ale cítím dobře. V pauze jsem hodně trénovala kondici,“ zakončila povídání Barbora Strýcová.