US Open bez diváků? Vysoce nepravděpodobné, zní z USTA

- Filip Lefenda

Organizátoři US Open jsou nadále optimisty. V New Yorku věří, že se akce, která má ve Flushing Meadows odstartovat na konci srpna, uskuteční v původním termínu a před zaplněnými ochozy.

US Open je po zrušení Wimbledonu a odkladu Roland Garros netradičně druhým grandslamem letošní sezóny a aktuálně tedy i tím nejbližším. A ačkoliv jsou momentálně Spojené státy hlavním ohniskem pandemie koronaviru, pořadatelé akce věří, že se turnaj uskuteční i za přítomnosti diváků.

„Čas je zatím na naší straně,“ prohlásil ředitel americké tenisové asociace (USTA) Mike Dowse, podle kterého se o osudu betonového grandslamu definitivně rozhodně v červnu. „Chceme turnaj odehrát, je motorem naší organizace,“ má jasno.

Konání turnaje „za zavřenými dveřmi“, tedy před prázdnými tribunami, označil šéf USTA za vysoce nepravděpodobné. „Pokud ale odborníci z oblasti zdravotnictví usoudí, že to s diváky nepůjde, budeme to muset vzít v potaz,“ dodal Dowse.

Začátek kvalifikace US Open je naplánován na 24. srpna, hlavní soutěž by pak měla odstartovat o týden později v poslední srpnový den. Některé osobnosti bílého sportu již vyjádřily obavy z možného zrušení celé akce – naposledy Patrick McEnroe.