BTC Brno Cup: Krejčíková i Kilnarová skrečovaly. Češky oslavily úspěch v deblu

- Jan Vojkůvka, David Soumar

Páteční semifinále na turnaji ITF v Brně přinesly postup Miriam Kolodziejové a Diany Šumové do semifinále. Nasazená jednička Barbora Krejčíková, stejně jako Monika Kilnarová svá semifinále skrečovaly. Radost českým fanouškům alespoň vylepšila deblová dvojice Laboutková – Kladivová, které vyhrály soutěž čtyřhry.

Velmi cenný skalp vybojovala ve čtvrtfinále brněnského turnaje Diana Šumová. Pravdou je, že první nasazená Krejčíková za stavu 2:6, 0:3 skrečovala a pustila tak Šumovou do semifinále, ale v průběhu utkání rozhodně nenaplňovala roli favoritky a naopak Šumová, která v Brně žije, plně využila domácího prostředí a od stavu 1:1 v první sadě uhrála čtyři gemy v řadě. Krejčíková se sice za stavu 1:5 dostala k úspěšnému brejku, ale to od ni bylo na returnu vše. Duel nakonec vzdala kvůli bolestem nohy.

Skreč nakonec zvolila během svého utkání také Monika Kilnarová. Té se v utkání se čtrnáctiletou Polkou Majou Chwalinskou vůbec nedařilo, trápila ji bolest hlavy. První set prohrála 3:6, přičemž ji vůbec nevycházel servis, kterým si často velmi pomáhá. Do ještě větší krize zabředla ve druhé sadě, v niž prohrávala už 0:4 a duel za tohoto stavu vzdala.

Čtrnáctiletá Chwalinská tak pokračuje svou cestu turnajem v Brně, který je z jejího hlediska doposud životní. V juniorském žebříčku ji náleží pozice v první světové stovce a prokazuje, že držet krok s hráčkami o dva nebo tři roky staršími ji nedělá problémy a je dost dobře možné, že v Brně sledujeme budoucí polskou tenisovou hvězdu. Pravdou však je, že přes druhé kolo se dostala bez boje, když Machalová nenastoupila a nyní ve čtvrtfinále ji soupeřka skrečovala, ač tedy za prakticky rozhodnutého stavu.

Naopak plnohodnotný zápas, a to dokonce třísetový, musela absolvovat Miriam Kolodziejová, která ale v utkání s kvalifikantkou Nikolou Tomanovou nakonec uspěla a porazila ji 6:3, 2:6, 6:3. V první i druhé sadě byla lepší hráčkou na dvorci, ale Tomanová se nevzdala snadno a v obou zmínených sadách se dokázala prosadit i na returnu. Její chvíle přišly zejména v druhém setu, kdy se dostala do servírovací pohody a Kolodziejovou dokázala přehrávat. Nakonec to však nestačilo a Kolodziejová tak bojuje nadále o postup do čtvrtého finále za poslední měsíc.

S brněnským turnajem se loučí také Barbora Miklová, která nestačila na Němku Caroline Wernerovou a prohrála s ní 4:6, 0:6. Do zápasu sice vstoupila ziskem servisu soupeřka, ale Němka si okamžitě vzala ztracené podání zpět a od té doby toho Miklové na returnu moc nepovolila. Poté, co navíc v koncovce první sady obrala Češku o podání v desátém gemu, ji v druhém dějství nadělila kanára.

Pořádnou radost českým barvám pak udělaly v deblu Aneta Kladivová a Aneta Laboutková. Ty měly před sebou finálový duel a polské duo. Vyrovnanou bitvu zvládly na výbornou. Proti Chwalinské s Czarnikovou nejdříve získaly úvodní sadu v tiebreaku. I když druhou ztratily a v následném supertiebreaku musely dotahovat, dokázaly zápas dovést do vítězného konce. Po výhře 12:10 získaly české hráčky turnajový vavřín. 

Čtvrtfinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (1) - DIANA ŠUMOVÁ 2:6, 0:3 skreč Krejčíková
MONIKA KILNAROVÁ - Maja Chwalinská (POL) 3:6, 0:4 skreč Kilnarová
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (8) - NIKOLA TOMANOVÁ (Q) 6:3, 2:6, 6:3
BARBORA MIKLOVÁ - Caroline Wernerová 4:6, 0:6

Finále čtyřhry
Chwalinská, Czarniková (POL) - KLADIVOVÁ, LABOUTKOVÁ 6:7 (5), 6:3, 10:12

BTC Brno Cup 2016 den po dni

22.9. BTC Cup Brno 2016: Šest domácích hráček prošlo do čtvrtfinále

21.9. BTC Brno Cup: Šest českých hráček postoupilo přes úvodní kolo

20.9. BTC Brno Cup: Uspěla Kilnarová a Laboutková s Tomanovou. Kvarteto doplnila Žovincová

19.9. BTC Brno Cup: V pondělí byly na programu závěrečné kvalifikační boje. Uspěla pětice Češek

18.9. BTC Brno Cup: Finále kvalifikace si zahraje deset domácích hráček