WTA a ATP přerušuje sezonu! Žebříčky jsou zmraženy

- Jan Havlovic

Organizace WTA a ATP ve středu večer oznámily, že přerušují probíhající tenisovou sezonu. Ta se znovu rozjede 7. června, pokud to situace dovolí. Kvůli šířící se nákaze koronavirem se ruší také challengery a turnaje ITF. Pro následující období jsou zároveň zmraženy světové tenisové žebříčky.

Organizace WTA původně oznámila přerušení sezony do 2. května, ATP plánovala pauzu do 20. dubna. Zhoršující se situace ohledně pandemie koronaviru donutila šéfy těchto organizací jednat – tenisová sezona je přerušena na delší období a znovu se rozjede až 7. června. 

„Učinili jsme tohle rozhodnutí v souvislosti s nákazou COVID-19. Zrušeny budou turnaje ATP/WTA v Madridu a Římě. Neuskuteční se ani ženské tenisové turnaje ve Štrasburku a Rabatu. Muži přijdou o antukové podniky v Mnichově, Estorilu, Ženevě a Lyonu,“ stojí v oficiálním prohlášení tenisových organizací WTA a ATP.

Už dříve byly zrušeny velké turnaje v Indian Wells a v Miami. Hrát se nebudou turnaje ATP v Houstonu, Marrákeši, Monte Carlu, Barceloně a Budapešti. Odvolány byly podniky WTA v Praze, Charlestonu, Bogotě, Stuttgartu a Istanbulu.

Důležitou zprávou pro tenisty je, že světové tenisové žebříčky byly pro následující období zmraženy.

„Posuzujeme všechny možnosti spojené se zachováním a maximalizací tenisového kalendáře. Nyní není čas jednat jednostranně, ale jednotně. Všechna rozhodnutí týkající se koronaviru vyžadují odpovídající projednání a přezkoumání,“ naráží zástupci WTA a ATP na úterní rozhodnutí pořadatelů Roland Garros.

Francouzská tenisová federace totiž rozhodla o přeložení antukového grandslamového turnaje z květnového termínu na přelom září a října. Náhradní termín ale není zrovna šťastný, jelikož koliduje například s Laver Cupem.