BTC Cup Brno 2016: Šest českých hráček postoupilo přes úvodní kolo

- Daniel Kubelka, Radim Sochor

Brněnský ITF turnaj žen pokračoval druhým dnem hlavní soutěže. Do úvodního kola dvouhry zasáhlo deset českých hráček, postoupilo jich hned šest.

První postupující se v Brně stala na divokou kartu startující osmnáctiletá Sabina Machalová, která přehrála o rok starší Slovenku Sandru Jamrichovou 6:2 a 6:3. Ještě jednoznačněji si počínala při svém souboji s polskou lucky loserkou Diana Šumová. Ta povolila Paulině Czarnikové pouhé tři hry a po výsledku 6:2 a 6:1 se rovněž raduje z bezproblémového postupu do osmifinále.

Sabina Machalová: „První set jsem měla pod kontrolou. Ve druhém se to mírně zlomilo v šestém gemu. Dnes jsem cítila, že soupeřka nebyla úplně stoprocentní na servisu. Já sama jsem měla poměrně velkou úspěšnost.“

Diana Šumová:  „Zápas hodnotím dobře, vyhrála jsem. Beru pozitivně to, že jsem vybojovala ty dlouhé výměny. Nemyslím si, že by soupeřce nešel servis, ale já dobře returnovala.“

Zajímavý zápas byl k vidění mezi Lucií Procházkovou a Barborou Miklovou. Poměrně dlouhé utkání musela rozhodnout až třetí sada, která byla zcela jednoznačná. Barbora Miklová soupeřce nadělila kanára a postoupila dále - 7:6, 4:6, 6:0.

„Do zápasu jsem nastoupila dobře, docela mi to tam padalo. Poté se to zlomilo a začala jsem chybovat. Lucka hrála dobré čopy, proti kterým jsem moc neuměla hrát. Ve druhém setu mě začala mírně bolet ruka. Bála jsem se třetího setu, ale nakonec mi doktor pomohl a bylo to lepší,“ dodala po postupu Bára Miklová.

Nejvýše nasazená Barbora Krejčíková, hráčka třetí světové stovky, postoupila v Brně podle očekávání do osmifinále. Zejména v prvním setu se však proti o dva roky mladší krajance Tereze Koplové nebývale nadřela, když sadu urvala až skrze dramatický tiebreak. Ve druhém setu už Krejčíková na kurtu dominovala a vyhrála jej 6:2. Postupující tenistka hodnotila zápas: „Zápas jsem začala docela dobře. Poté jsem si to sama komplikovala a moc jsem nevěděla, jak se dostat zpět do zápasu. Nemohla jsem si zvyknout na antuku. Dělala jsem hodně chyb, ale ve druhém setu se to zlepšilo a podle toho to pak také vypadalo.“

Bitvu dvou kvalifikantek zvládla teprve šestnáctiletá Aneta Kladivová. Soupeřkou jí ve středu byla o rok starší Němka Jule Niemeierová, která se po prvím setu, v němž uhrála jen jediný gem, v tom druhém sice výkonnostně zvedla, nakonec ale domácí hráčce podlehla ve zkrácené hře.

Nikola Schweinerová se postavila favorizované Ukrajince Zarycké, ale nedokázala jí příliš vzdorovat. Češka, která se do turnaje dostala přes kvalifikaci, uhrála pět gemů a po výsledku 1:6, 4:6 na turnaji skončila.

O postup do další fáze turnaje byl k vidění i český souboj. Miriam Kolodziejová se postavila Gabriele Horáčkové a nutno dodat, že to nebyl vůbec špatný zápas. Outsiderka Horáčková, dokázala zaskočit soupeřku, když zvítězila v první sadě 6:2, poté ale Miriam Kolodziejová přidala na otáčkách a zápas s přehledem otočila. Po výsledku 2:6, 6:1, 6:1 postoupila do druhého kola.  „První set byl hodně špatnej. Dělala jsem chyby, bolelo mě stehno. Doktorka mi to zatejpovala, ale moc to nepomohlo. Ve druhém a třetím setu jsem se zlepšila a podle mě jsem si zasloužila vyhrát,“ popsala průběh Miriam Kolodziejová.

 

BTC CUP BRNO 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

Sandra Jamrichová (SVK) - SABINA MACHALOVÁ [WC] 2:6, 3:6

DIANA ŠUMOVÁ - Paulina Czarniková (POL) [LL] 6:2, 6:1

Katharina Gerlachová (GER)[6] - Laura Svatíková (SVK)[Q] 6:4, 6:0

BARBORA KREJČÍKOVÁ [1] - TEREZA KOPLOVÁ [LL] 7:6 (6), 6:2

Anastasija Zarycká (UKR) - NIKOLA SCHWEINEROVÁ [Q] 6:1, 6:4

LUCIE PROCHÁZKOVÁ [Q] - BARBORA MIKLOVÁ 6:7, 6:4, 0:6

ANETA KLADIVOVÁ [Q] - Jule Niemerová (GER)[Q] 6:1, 7:6 (3)

MIRIAM KOLODZIEJOVÁ [8] - GABRIELA HORÁČKOVÁ 2:6, 6:1, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry

KLADIVOVÁ, LABOUTKOVÁ - MACHALOVÁ, MIKLOVÁ

HRABALOVÁ, TOMANOVÁ - Chwalinská, Czarniková (POL) 2:6, 3:6

Jamrichová, Janusková (SVK/CAN) - KOVÁČOVÁ, PULCHARTOVÁ

BTC Brno Cup 2016 den po dni

20.9. BTC Brno Cup: Uspěla Kilnarová a Laboutková s Tomanovou. Kvarteto doplnila Žovincová

19.9. BTC Brno Cup: V pondělí byly na programu závěrečné kvalifikační boje. Uspěla pětice Češek

18.9. BTC Brno Cup: Finále kvalifikace si zahraje deset domácích hráček