Denní menu, 9.3.2020: Macháč byl krůček od postupu, vítěznou sérii nakonec nenatáhl

- Filip Lefenda

Devatenáctiletý Tomáš Macháč si ve druhé polovině února došel v Německu pro premiérový challengerový titul v kariéře. Na kurty se nyní vrátil talentovaný Čech v kazašském Nur-Sultanu, kde byl za stavu 7:6 a 4:2 krůček od sedmého vítězství v řadě, duel s Rusem Karacevem ale nakonec prohrál. Další Češi se představí v kvalifikacích menších podniků ITF.

Macháč končí v Nur-Sultanu v prvním kole
Tomáš Macháč (253.) na úspěšný turnaj v německém Koblenci nenavázal. Devatenáctiletý Čech nesplnil na challengeru v kazašském Nur-Sultanu roli favorita a vypadl už v prvním kole s Rusem Aslanem Karacevem (261.).

Dlouhou úvodní sadu, v níž nebyl k vidění jediný brejk, získal Macháč skrze zkrácenou hru. V druhém dějství pak vedl favorit už 4:2 a byl blízko postupu, pak ale prohrál Macháč čtyři gemy v řadě, čímž druhý set ztratil. O osudu třetího dějství rozhodl šestý gem, v němž se radoval o sedm let starší Karacev z dalšího brejku. Macháč se mohl vrátit do utkání v deváté hře, kdy vedl na příjmu 40:15, protivník ale oba brejkboly odvrátil a posléze duel skrze druhý proměněný mečbol zakončil.

Češi v akci

Challenger Tour

Nur-Sultan Challenger I (muži, KAZ, 54 160 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (253.) – Aslan Karacev (RUS, 261.) 7:6(2), 4:6, 3:6

ITF World Tennis Tour

Soho Square, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
JAN JERMÁŘ (-) – Syed Mohammad Agil Naguib (MAS, -) 4:6, 4:6
JAN PLÉVA (-) – Iacopo Sada (ITA, -) 6:4, 6:4

Open International, Amiens (ženy, FRA, 15 000 USD, antuka)
2. kolo kvalifikace
ANETA LABOUTKOVÁ (733.) – Giulia Morletová (FRA, -) 3:6, 2:6