Australian Open: Krejčíková postoupila do finále mixu, Strýcová na titul nedosáhla. Thiem zdolal Zvereva

- redakce

Dvanáctý hrací den na Australian Open začal pro české tenistky skvěle. Barbora Krejčíková a Nikola Mektič postoupili přes pár Gabriela Dabrowská, Henri Kontinen do finále smíšené čtyřhry. V aréně Roda Lavera, kde se v pátek hrají všechna hlavní utkání, pak nastoupily v 7 hodin středoevropského času do finále čtyřhry Barbora Strýcová a její deblová parťačka Su-wej Sie. Loňské wimbledonské vítězky ale druhou grandslamovou trofej do společné sbírky nepřidaly, proti páru Babosová, Mladenovicová uhrály jen tři gemy. Na závěr pátečního programu porazil Dominic Thiem ve čtyřech setech Němce Alexandera Zvereva a postoupil tak do svého třetího grandslamového finále, v němž vyzve v neděli Srba Djokoviče.

Krejčíková je po roce ve finále mixu
Barbora Krejčíková a Nikola Mektič v semifinále smíšené čtyřhry na Australian Open přehráli kanadsko-finskou dvojici Dabrowská, Kontinen 3:6, 6:3, 10:5 a v sobotu je čeká souboj o grandslamovou trofej proti americko-britskému duu Matteková-Sandsová, J. Murray. Krejčíková loni v Melbourne ovládla mix společně s Rajeevem Ramem.

Po nepříliš povedeném prvním setu se česko-chorvatská dvojice ve druhé sadě vzchopila, brejkbol však využila po šesti neúspěšných pokusech až díky dvojchybě Dabrowské v osmé hře. V rozhodujícím super tiebreaku už Krejčíková a Mektič dominovali, postupně vedli 3:1, 5:2 a 8:3.

„Na začátku jsme neměli štěstí. Smolně jsme si prohráli servis a nevyužili nějaké brejkboly. Druhý set už nám ale hezky vyšel a v super tiebreaku jsme byli lepší. Jsem super šťastná,“ řekla čtyřiadvacetiletá Krejčíková.

Celý rozhovor s Barborou Krejčíkovou si můžete přečíst zde.

Strýcová druhý grandslamový titul nezískala
Barbora Strýcová si z letošního Australian Open deblový titul neodveze. Duel dvou párů, které před finálovým soubojem neztratily za celý průběh turnaje ani set, vyzněl jednoznačně pro předloňské šampionky a loňské finalistky Tímeu Babosovou z Maďarska a Kristinu Mladenovicovou z Francie. Nasazené dvojky přehrály Češku spolu s tchajwanskou parťačkou Su-wej Sie za hodinu a čtrnáct minut 6:2 a 6:1.

Zápas začal ztraceným servisem Strýcové. Babosová s Mladenovicovou brejk následně skrze dva odvrácené brejkboly potvrdily. Vzpruha přišla pro turnajové jedničky posléze. Strýcová se Sie nejprve snížily, aby vzápětí otočily gem, v němž podávala Mladenovicová, ze stavu 0:40.

Aréna Roda Lavera bouřila, po čtyřech gemech byl stav zápasu rázem srovnán. Jenže drama, které se při souboji dvou nejvýše postavených páru celé akce všeobecně očekávalo, se nekonalo. Češka si vzápětí podruhé ztratila servis, aby následně spolu se Sie neproměnily na returnu hned tři šance na rebrejk. To zřejmě zamávalo i s Asiatkou, neboť vzápětí pustila servis čistou hrou, a tak slavily Babosová s Mladenovicovou o několik desítek vteřin později zisk úvodní sadu v poměru 6:2.

Průběh druhého dějství byl ještě jednoznačnější. Strýcová se Sie do něj sice vstoupily odvráceným brejkbolem a ziskem úvodního gemu, dalších šest ale braly rozjeté soupeřky. Ty byly ve druhém setu dominantní nejen na příjmu, ale i na servisu, na němž nedaly protivnicím jedinou šanci. 

„Vůbec jsme se do zápasu nemohly dostat. Soupeřky byly od začátku ve všech aspektech lepší. Nedělaly chyby, výborně servírovaly a obzvlášť dobře returnovaly,“ sdělila Strýcová.

Vítězky loňského Wimbledonu tak druhou grandslamovou trofej do společné sbírky nepřidaly a v Melbourne skončily těsně pod vrcholem. Babosová s Mladenovicovou naopak slaví třetí grandslamovou trofej.

Celý rozhovor s Barborou Strýcovou si můžete přečíst zde.

Thiem zdolal Zvereva a zahraje si o první titul z grandslamu
Druhým finalistou mužské dvouhry se v Melbourne stal Dominic Thiem (5.). Přemožitel světové jedničky Rafaela Nadala si v semifinále poradil s Alexanderem Zverevem (7.). Také v souboji s německým tenistou prokázal šestadvacetiletý Rakušan pevné nervy ve zkrácených hrách a postoupil tak po obratu 3:6, 6:4, 7:6(3) a 7:6(4) do svého třetího grandslamového finále. V tom vyzve v neděli sedminásobného turnajového šampiona Novaka Djokoviče (2.).

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Rod Laver Arena (3:30)
Dabrowská, Kontinen (CAN/FIN) [3] – KREJČÍKOVÁ, Mektič (CRO) [5] 6:3, 3:6, 5:10
Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/GBR) – Sharmová, Smith (oba AUS) [WC] 6:3, 7:6(4)
Sie (TPE), STRÝCOVÁ [1] – Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [2] 2:6, 1:6

Večerní program (9:30)
Dominic Thiem [5] – Alexander Zverev (GER) [7] 3:6, 6:4, 7:6(3), 7:6(4)