Strýcová si finále v Austrálii váží. Projev tentokrát zvládla na jedničku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Barbora Strýcová a Su-wej Sie uhrály ve finále Australian Open pouze tři hry. Ani to jim ale nezabránilo, aby při slavnostním ceremoniálu zazářily. Skvělou řeč Strýcové doprovodila i tichá Sie, jež své parťačce nezištně upravila mikrofon. „Na řeči jsem si dala záležet. Sie je perfekcionistka, vše musí být připravené,“ vrátila se k sympatickému momentu česká tenistka.

Jako krásný den a nejčernější noc. První grandslamové finále Barbory Strýcové ve čtyřhře skončilo loni ve Wimbledonu slavným triumfem a posunem na pozici světové jedničky. To druhé, na Australian Open, znamenalo pro třiatřicetiletou Češku jasnou porážku.

„Soupeřky dnes byly ve všem lepší, občas to tak v zápasech bývá. Je škoda, že se to stalo zrovna ve finále grandslamu,“ povzdechla si Strýcová po utkání, v němž společně se Su-wej Sie podlehly páru Kristina Mladenovicová, Tímea Babosová 2:6 a 1:6.

„Vlastně jsme ani nemohly ukázat, co umíme, protože nám nedaly šanci,“ dodala k melbournské lekci Strýcová.

Sama nechtěla dnešní nevydařené finále řešit a raději se podívala na své veleúspěšné australské představení jako na celek. „Nechci se v tom moc dlouho hrabat a být z toho smutná. Kdyby mi někdo řekl předem, že budeme ve finále, brala bych to všemi deseti. Takže jsem vlastně celkem šťastná, ale ještě jsem si to neuvědomila,“ tuší.

Austrálie je oblíbenou zemí Barbory Strýcové po tenisové i osobní stránce. V letech 2002 a 2003 ovládla v Melbourne juniorskou dvouhru, v roce 2001 čtyřhru. Když před osmnácti lety tehdy patnáctiletá hráčka poprvé triumfovala v singlu, měla z projevu při slavnostním ceremoniálu velký strach.

„Celou noc jsem řešila, co řeknu divákům. Moje angličtina tehdy nebyla světová, a tak jsem se snažila proslov naučit. Nakonec jsem ale řekla jen tři věty, ještě k tomu zkomoleně,“ vzpomínala na dávné časy Strýcová.

O mnoho stovek odehraných zápasů později se třiatřicetiletá tenistka z Plzně dočkala dalšího melbournského projevu. Nebyl sice vítězný, přítomní si ho ale budou nějaký ten pátek pamatovat. Češka tentokrát využila svých zkušeností a předvedla brilantní výkon, v němž rozesmála celou arénu Roda Lavera.

„Dnes jsem si dala na řeči záležet, jelikož si tohoto turnaje i této země nesmírně vážím,“ povídala Strýcová, která je z česko-tchajwanské dvojice rozhodně tou upovídanější hráčkou. „V našem týmu jsem určitě tisková mluvčí,“ ujistila.

Přestože drobná Sie nepatří mezi největší řečnice, dokáže své věrné kolegyni vypomoci. Když Strýcová začala mluvit do špatně nastaveného mikrofonu, přicupitala usměvavá Tchajwanka, aby nástavec upravila.

„V tomhle je ona perfekcionistka, vše musí být precizně připravené. Ale pak to musím spustit já,“ komentovala česká tenistka rozdělení rolí ve spolupráci s Tchajwankou.

Je jedině dobře, že už při proslovu dokázala Strýcová vykouzlit úsměv. Ačkoliv jí a parťačce Sie melbournské finále nevyšlo, stále vyhrály devět z úvodních deseti zápasů sezóny.

A kdoví, třeba se zarputilá česká bojovnice ještě jedné trofeje ve své milované Austrálii dočká. Už kvůli její satisfakci a dalšímu řečnickému projevu by to jistě stálo za to.

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Finále ženské čtyřhry
Strýcová, Sie (TPE) [1] – Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [2] 2:6, 1:6