Po prvním setu jsem se těšila na volno, usmívala se finalistka Krejčíková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Po prohraném prvním setu v semifinále mixu už myslela na konec a volný den, nakonec Barbora Krejčíková vytáhne počet odehraných zápasů na letošním Australian Open na patnáct. „Už jsem tak unavená, že ani nemám sílu, abych byla nervózní,“ smála se.

Taktika ve smíšené čtyřhře je jasná – hrát to přes holku. Přesně to zkoušel v super tiebreaku semifinále Australian Open zkušený deblista Henri Kontinen, proti Barboře Krejčíkové ale v křížné forhendové výměně pohořel.

„Vyšlo to hezky. Přetlačit chlapa v takové výměně je dobrý pocit,“ usmívala se Krejčíková, jež mohla společně s Chorvatem Nikolou Mektičem slavit vítězství 3:6, 6:3 a 10:5 nad kanadsko-finským párem Dabrowská, Kontinen.

Klíčovým okamžikem zápasu, hraném pod zataženou střechou arény Roda Lavera, se stala dvojchyba Dabrowské z osmé hry druhého setu, jíž ztratila podání. Do té doby přitom Krejčíková a Mektič nevyužili všech šest svých brejkbolů.

Pokud byste si ale snad mysleli, že česká tenistka byla při obtížném skóre nervózní, mýlili byste se. „Už jsem tak unavená, že ani nemám sílu být nervózní. Nicméně uvidíme, co finále. Titul je krůček od nás, a tak ve finále už asi nervózní budu,“ zmínila po svém čtrnáctém zápase na letošním Australian Open.

Vyrovnané semifinále mixu mohlo skončit jakkoliv, Krejčíková dokonce uvažovala o svých plánech na sobotu. „Dnes jsem si po prvním setu říkala, že už je to asi konečná, že zítra budu mít volno a půjdu se někam podívat. Už se ale těším na konec,“ usmála se.

Místo turistického programu čeká elitní českou deblistku opět zápasový den. Do bitvy číslo patnáct nastoupí Krejčíková znovu na centrálním dvorci Roda Lavera. „Hrát na jakémkoliv centru je prestižní. Ten v Melbourne navíc nese název jedné z největších tenisových legend, což je ještě více motivující,“ přiznala čtyřiadvacetiletá Češka.

V cestě za grandslamovou trofejí číslo čtyři pro Krejčíkovou a premiérové pro Mektiče stojí velmi silní soupeři – dvojnásobní vítězové US Open Bethanie Matteková-Sandsová a Jamie Murray, kteří neprohráli už devět zápasů v řadě.

Celková bilance americko-britské dvojice je sedmnáct vítězství a pouhé dvě porážky. V úvodním kole její kvality poznali i nejvýše nasazení Barbora Strýcová a Marcelo Melo. Nyní se Mattekové-Sandsové a Murraymu zkusí vzepřít další česká Barbora, která se bude moci ve slavné aréně opřít nejen o svého parťáka, ale i podporu maminky.

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Semifinále smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Mektič (CRO) [5] – Dabrowská, Kontinen (CAN/FIN) [3] 3:6, 6:3, 10:5