Penta Trading Open 2019: Vrbenský zdolal i nasazenou dvojku, slaví titul v Říčanech

- Jan Vojkůvka

Turnaj Pentra Trading Open 2019 v Říčanech vyhrál devatenáctiletý Michael Vrbenský. Finálové derby, ve kterém se představil také druhý nasazený Vít Kopřiva, se rozhodovalo ve třech setech. Vrbenský za necelé dvě hodiny hry zvítězil 6:3, 3:6, 6:2 a vybojoval největší titul kariéry.

Český tenista doposud triumfoval na okruhu ITF dvakrát. V rakouském Welsu, kde vyhrál loni, i maďarském Szekesfehervaru se mu podařilo zvítězit na turnajích s dotací 15 tisíc dolarů. Říčanský Penta Trading Open ovšem patří na ITF World Tennis Tour k největším mužským turnajům, což se projevilo i na těžké konkurenci, se kterou se musel Vrbenský popasovat.

Poté, co otočil v semifinále bitvu s nasazenou jedničkou Danielem Masurem z Německa, čekal na Vrbenského v neděli souboj s turnajovou dvojkou Vítem Kopřivou. Ten na turnaji až do finále neztratil ani set a v utkání byl papírovým favoritem.

Na kurtu to byl ale o tři roky mladší Vrbenský, komu utkání více sedlo. V prvním setu prorazil Kopřivovi podání ve čtvrté hře a dějství dotáhl do vítězného konce.

Druhý set naopak vyšel více dvaadvacetiletému Kopřivovi, který sice neudržel výhodu brejku z druhé hry, ale v šestém gemu znovu obral soupeře o podání a vynutil si rozhodující sadu. V té se ale už nedostal k brejkbolu.

Vrbenský na servisu odehrál prakticky bezchybné čtyři gemy a na returnu se prosadil dvakrát. Napřed ve čtvrtém gemu se dostal do vedení 3:1 a poté v osmé hře zakončil zápas dalším brejkem.

Finále dvouhry
MICHAEL VRBENSKÝ (579.) – VÍT KOPŘIVA (346.) 6:3, 3:6, 6:2

Penta Trading Open 2019 den po dni:

28.9.
Penta Trading Open 2019: České finále! Vrbenský otočil proti nasazené jedničce, vyzve Kopřivu

27.9.
Penta Trading Open 2019: Kopřiva a Vrbenský jsou v semifinále! Forejtkova vítězná šňůra skončila

26.9.
Penta Trading Open 2019: Čtyři Češi ve čtvrtfinále! Forejtek pokračuje na vítězné vlně

25.9.
Penta Trading Open 2019: Forejtek vybojoval osmifinále, Nouza překvapil Pavláska. Lehečku zastavilo zranění

24.9.
Penta Trading Open 2019: Čtveřice Čechů slaví postup z kvalifikace! Gengel vzdal derby proti Langmajerovi

23.9.
Penta Trading Open 2019: Česká překvapení! Do finále kvalifikace postoupil Michnev nebo Reček

22.9.
Penta Trading Open 2019: Osm Čechů nezaváhalo. Favorité byli stoprocentní


Galerie