Penta Trading Open 2019: Čtveřice Čechů slaví postup z kvalifikace! Gengel vzdal derby proti Langmajerovi

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

(přímo z místa) V pražských Říčanech pokračuje třetím hracím dnem místní turnaj ITF s dotací 25 000 $. Během úterního programu Penta Trading Open vyvrcholila kvalifikace, ze které postupuje čtveřice českých tenistů. Místenku ve druhém kole si zajistil Dominik Langmajer, který postoupil po skreči Marka Gengela ve třetím gemu. Marek Jaloviec svůj zápas ve druhém setu skrečoval.

Jaloviec skrečoval favorizovanému Hellerovi
Marek Jaloviec prohrával 4:6 a 0:3, když skrečoval svůj zápas prvního kola dvouhry proti Peteru Hellerovi. Tenisté se na kurtu zdrželi hodinu a dvanáct minut. Turnajová pětka Heller na cestě za vítězstvím přišel jednou o podání. Český tenista držel s favorizovaným Němcem krok do stavu 4:4, načež prohrál pět her v řadě.

„Bohužel mám problém se zápěstím. Během zápase se to začalo zhoršovat a podle mě to nemělo smysl dohrávat. Nechtěl jsem zbytečně riskovat,“ uvedl pro Tenisový svět pětadvacetiletý Jaloviec.

Langmajer je po skreči Gengela ve druhém kole
Prvním českým tenistou, který postoupil do druhého kola hlavní soutěže dvouhry, je Dominik Langmajer. Dvacetiletý tenista postoupil poté, co jeho o čtyři roky starší krajan Marek Gengel utkání za stavu 1:2 skrečoval. „Bylo vidět, že Marek nebyl ve své kůži. Odehrály se pouze tři gemy, takže jsme si podali ruku a tím to skončilo,“ okomentoval Langmajer duel, který trval pouhých devět minut. 

Český tenista absolvoval v březnu operaci kyčle a pomalu se vrací na kurty. „Čekal jsem, že se budu hrát až v září, ale dal jsem se dohromady dříve a nastupoval jsem již koncem června,“ nechal se slyšet Langmajer, kterého čeká ve druhém kole možný souboj s turnajovou jedničkou Němcem Danielem Masurem. Ten ale nejdříve musí zvládnout zápas proti Danielu Pátému, úspěšnému kvalifikantovi. 

Michnev ztratil jen dva gemy
Petr Michnev je na Penta Trading Open prvním postupujícím z kvalifikace do hlavní soutěže. Třicetiletý tenista si nečekaně hladce poradil s o dvanáct let mladším Jiřím Barnátem, kterému povolil za 48 minut pouhé dva gemy.

„Dobře jsem začal. Povedlo se mi soupeře hned na začátku dvakrát brejknout a hned se hrálo lépe. Pro soupeře to muselo být až kruté, neboť jsem v prvním setu udělal maximálně jednu nebo dvě nevynucené chyby,“ hodnotil duel Michnev, který přitom v pondělním rozhovoru pro Tenisový svět favorizoval spíše talentovaného Barnáta, který v letošní sezoně potvrzuje kvalitní formu.

Bývalý 229. hráč světového žebříčku předvedl během úterního dopoledního klání velmi kvalitní výkon, když vyhrál úvodních deset gemů a Barnát vyhrál gem až za stavu 0:6 a 0:4. Michnev hraje v této sezoně teprve sedmý turnaj a po výhře 6:0, 6:2 si zahraje popáté v hlavní soutěži. 

Reček smetl Horáka
Rychlou výhru zaznamenal kromě Petra Michneva také Dominik Reček. Čtyřiadvacetiletý tenista si v ryze českém souboji poradil hladce s teprve sedmnáctiletým Vítkem Horákem, kterého porazil za 54 minut po setech dvakrát 6:1. Horák držel krok se zkušenějším krajanem krok pouze na začátcích obou setů, poté si již Reček vždy vybojoval náskok a dovedl utkání do vítězného konce. 

Reček proměnil všech pět brejkbolových příležitostí, které si v tomto zápase vypracoval. To Horák promarnil naopak promarnil všech sedm brejkbolů. „Dominik hrál při brejkbolech odvážněji, já jsem mohl být aktivnější. Myslím si, že jsme oba předvedli slušný tenis,“ hodnotil zápas sedmnáctiletý Horák pro Tenisový svět. 

Rumler slaví postup do hlavní soutěže
Třetím českým tenistou postupujícím do hlavní soutěže je Robert Rumler. Pětadvacetiletý tenista se vrací na kurty po tříleté pauze a hned se mu podařilo postoupit na pětadvacítce v Říčanech z kvalifikace. Rumler si v úterním dopoledním duelu poradil s Belgičanem Buvaysarem Gadamaurim, kterého porazil po setech 6:2, 6:3. 

Rumler měl vynikající vstup do zápasu, když si vypracoval vedení 3:0 a výhodu brejku si udržel až do konce úvodní sady. Českému tenistovi se zadařilo prolomit servis kvalifikační sedmičky i ve druhé sadě, konkrétně ve čtvrtém gemu. Rumler byl naopak při vlastním servisu stoprocentní a může slavit postup do hlavní soutěže. 

Michl uhrál jen dva gemy
Filip Michl se do hlavní soutěže Penta Trading Open bohužel nepodívá. Pětadvacetiletý tenista, který absolvoval vůbec první ITF turnaj v této sezoně, nestačil v úterním duelu na osmnáctiletého Poláka Wojciecha Marka, kterému podlehl po setech dvakrát 1:6.

Videa ze čtyřhry

Finále kvalifikace
DOMINIK REČEK (1536.) – VÍTEK HORÁK 6:1, 6:1
PETR MICHNEV (1558.) – JIŘÍ BARNÁT (1783.) 6:0, 6:2
Michael Glöcker (AUT, 1351.) – Domagoj Biljesko (CRO, 1580.) 6:7(3), 1:6
Wojciech Marek (POL, 1251.) – FILIP MICHL (-) 6:1, 6:1
ROBERT RUMLER (-) – Buvaysar Gadamauri (BEL, 1572.) 6:2, 6:3
DANIEL PÁTÝ (1459.) – Filip Misolic (AUT, 1692.) 7:6(7), 6:4

1. kolo dvouhry
DOMINIK LANGMAJER (-) [WC] – MAREK GENGEL (764.) 2:1 – skreč Gengel
MAREK JALOVIEC (1083.) – Peter Heller (GER, 394.) [5] 4:6, 0:3 – skreč Jaloviec
Niels Lootsma (NED, 482.) [6] – Pascal Meis (GER, 837.) 6:1, 6:2

1. kolo čtyřhry
Mannapov, Ščerba (GER/UKR) – POLÁČEK, ŠKOCH [WC] 3:6, 2:6
Blaško, Vanko (oba SVK) [WC] – Arias, Pena López (BOL/ARG) [2] 3:6, 3:6
Nagy, Razborsek (HUN/SLO) – JENÍČEK, VLKOVSKÝ 4:6, 6:4, 11:9
BARNÁT, REČEK – KOPŘIVA, POSPÍŠIL [3] 6:2, 6:2
ČERNÝ, CINTL [WC] – Lootsma (NED), NOUZA 4:6, 3:6

Penta Trading Open 2019 den po dni:

23.9.
Penta Trading Open 2019: Česká překvapení! Do finále kvalifikace postoupil Michnev nebo Reček

22.9.
Penta Trading Open 2019: Osm Čechů nezaváhalo. Favorité byli stoprocentní