Penta Trading Open 2019: České finále! Vrbenský otočil proti nasazené jedničce, vyzve Kopřivu

- Jan Vojkůvka

(přímo z místa) Říčanský turnaj Penta Trading Open se v sobotu dozvěděl aktéry nedělního finále, které bude ryze české! Prvním finalistou se stal Vít Kopřiva, který porazil ve dvou setech Nielse Lootsmu. V utkání o titul ho vyzve Michael Vrbenský, jenž dokázal otočit zápas s nasazenou jedničkou Danielem Masurem.

Kopřiva vybojoval v Říčanech postup do finále
Druhý nasazený Vít Kopřiva si na Penta Trading Open zahraje o titul! V utkání s turnajovou šestkou Nielsem Lootsmou zvítězil ve dvou setech 6:3, 6:3 a postoupil do finále.

Český tenista se opíral o výborný servis, za celý zápas čelil jen dvěma brejkbolům a oba dokázal odvrátit. Na returnu naopak proměnil 3 ze 7 šancí na brejk. Potvrdil tak výtečnou formu, když na turnaji neztratil ještě ani set.

Vrbenský otočil semifinále, nasazenou jedničku udolal v tiebreaku
Turnaj v Říčanech čeká ryze české finále. Po postupu Víta Kopřivy se o to zasloužil také Michael Vrbenský, který v tříhodinové bitvě s nasazenou jedničkou Danielem Masurem dokázal odvrátit dva mečboly a zvítězil po sedmém využitém mečbolu 4:6, 7:5, 7:6(10).

Český mladík prohrával s favoritem zápasu už 4:6, 3:5, ale šňůrou osmi her v řadě se rázem dostal do komfortního vedení 4:6, 7:5, 4:0. Za tohoto stavu měl Vrbenský dokonce gembol na 5:0, ten však neproměnil a o výhodu jednoho brejku přišel. Vrbenský pak vedl 5:2 a za stavu 5:3 mohl zápas dopodávat, čistou hrou však o servis přišel. Masur srovnal na 5:5 a drama pokračovalo. Vrbenský si přes shodu udržel servis a následně si vybojoval na returnu první mečbol, který však neproměnil a rozhodnout musel tiebreak. 

V něm získal Čech za stavu 3:3 na dlouhou dobu jediný minibreak a vedl 6:3 a měl druhý, třetí a čtvrtý mečbol. Ani jeden však neproměnil, stejně jako pátý mečbol za stavu 7:6 na returnu a 8:7 při svém podání. Poté, co ztratil oba servisy, podával na vítězství i Masur, ale udělal dvojchybu a druhý mečbol Masura za stavu 8:9 pak odvrátil Vrbenský dobrým bekhendem po lajně, kterým si vynutil soupeřovu chybu. Michael Vrbenský proměnil až sedmý mečbol po třech hodinách a jedné minutě a vyhrál zkrácenou hru 12:10.

Forejtek s Vrbenským vybojovali v Říčanech titul
V sobotu se na Penta Trading Open konalo také finále čtyřhry, do něhož naskočili hned tři čeští tenisté. Vítězství po dvou tiebreacích oslavili Jonáš Forejtek s Michaelem Vrbenským, kteří porazili 7:6(4), 7:6(5) Petra Nouzu s Nizozemcem Nielsem Lootsmou.

Semifinále dvouhry
Niels Lootsma (NED, 482.) – VÍT KOPŘIVA (346.) 3:6, 3:6
Daniel Masur (GER, 243.) – MICHAEL VRBENSKÝ (579.) 6:4, 5:7, 6:7(10)

Finále čtyřhry
FOREJTEK, VRBENSKÝ – Lootsma (NED), NOUZA 7:6(4), 7:6(5)

Penta Trading Open 2019 den po dni:

27.9.
Penta Trading Open 2019: Kopřiva a Vrbenský jsou v semifinále! Forejtkova vítězná šňůra skončila

26.9.
Penta Trading Open 2019: Čtyři Češi ve čtvrtfinále! Forejtek pokračuje na vítězné vlně

25.9.
Penta Trading Open 2019: Forejtek vybojoval osmifinále, Nouza překvapil Pavláska. Lehečku zastavilo zranění

24.9.
Penta Trading Open 2019: Čtveřice Čechů slaví postup z kvalifikace! Gengel vzdal derby proti Langmajerovi

23.9.
Penta Trading Open 2019: Česká překvapení! Do finále kvalifikace postoupil Michnev nebo Reček

22.9.
Penta Trading Open 2019: Osm Čechů nezaváhalo. Favorité byli stoprocentní