Kvitová s návlekem na předloktí: Uvidíme, co tělo udělá. Allertové nedala šanci

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Další české derby během dvou dnů. Los si s českými kvalifikatkami pohrál dost nepříjemně, po Tereze Martincové musela jít proti své krajance i Denisa Allertová. A rovnou proti světové šestce Petře Kvitové. Allertová, která využila pro start v kvalifikaci chráněný žebříček po několikaměsční zdravotní pauze, se dlouhou dobu držela na dostřel. Kvitová si však postup nenechala za žádnou cenu vzít.

Pozice Petry Kvitové před posledním grandslamem nebyla dlouho vyjasněná. Od Wimbledonu totiž nevyhrála zápas na betonu, když v Cincinnati skončila v prvním kole a z turnaje v Bronxu se odhlásila kvůli zdravotním problémům. Jaká je její forma? Zvládne zátěž její předloktí, které ji trápilo na jaře?

„Je škoda, co všechno se během roku přihodilo, ale na druhou stranu jsem v dobrém mentálním rozpoložení. Jsem ráda za to, že vůbec můžu hrát, že tady jsem,“ popisovala v New Yorku dvojnásobná vítězka Wimbledonu. V prvním kole navíc schytala rozehranou Denisu Allertovou, která si prošla kvalifikačním martyriem. Ale nakonec se české derby nezdramatizovalo tak, jako to pondělní mezi Karolínou Plíškovou a Terezou Martincovou.

Allertová sice začala duel odvážně, ve výměnách dlouho s krajankou držela krok. Nicméně Kvitová viditelně nechtěla vstup do prvního kola podcenit a nasadila na startu raketové tempo. Už v prvním gemu tak měla hned pět brejkových možností! Tehdy Allertová ještě odolala.

Postupně se však začal ukazovat na kurtu žebříčkový rozdíl mezi dvěma hráčkami majícími zkušenosti s Fed Cupem. Kvitová potvrdila roli favoritky a dvěma proměněnými brejky za stavu 1:1 a 4:2 nakonec slavila i vítězství v setu konečným poměrem 6:2. „Není jednoduché hrát s Češkou. S Denisou se navíc moc dobře známe Začala jsem dobře, ale pak jsem to hned vzala na svoji stranu. Dobře jsem podávala, to hodně pomáhalo,“ komentovala vývoj duelu Kvitová.

Potvrzení jejích slov byla zejména statistika úspěšnosti na prvním servisu, po němž zvítězila v 75 % výměn. Allertová oproti tomu měla jen 50% úspěšnost.

Druhá sada měla od začátku velmi podobný průběh. Kvitová prokazovala odolnost v důležitých situacích. Svůj první brejk sice následně promarnila, když se Allertová dotáhla zpět rebrejkem za stavu 4:4. Naději na prodloužení duelu si novopečená manželka Jana Šátrala ale nezajistila. Prohra vlastního podání v koncovce se velmi hodila Kvitové, která už za stavu 5:4 duel dopodávala

„Nešetřila jsem se v ničem. Hlava byla v pohodě, fyzicky to taky bylo dobré. Nevím akorát, co tělo udělá během následujících hodin, dnů, ale zatím drží všechno dobře,“ přiznala s otazníkem. Během celého zápasu hrála pro ni neobvykle s kompresním návlekem na levém předloktí „Odkoukala jsem to na Wimbledonu od Venus Williamsové,“ prozradila.

„Právě od Wimbledonu s ním hraji pořád v tréninku a měla jsem ho i v zápasu v Cincinnati. Sice mě ruka úplně nebolí, ale najednou mi to natékalo. Někdy sice návlek klouže dolů, na druhou stranu mě alespoň občas rozptylují jiné věci než moje hlava,“ hledala i světlé stránky své zdravotní pomůcky.

Ve čtvrtek už ji čeká ve druhém kole Němka Andrea Petkovicová. Kvitová má na bývalou světovou devítku dost nepříjemnou vzpomínku z loňského Australian Open, když s ní vypadla hned v prvním kole. „Nerada na to vzpomínám, třetí set jsem prohrála 8:10. Ty negativní věci mi zůstávají v hlavě déle,“ přiznala.

Nastane čas odplaty?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
DENISA ALLERTOVÁ (280.) – PETRA KVITOVÁ (6.) 2:6, 4:6