Roland Garros letos odehraje minimálně devět českých tenistů a tenistek

- Jan Vojkůvka

Druhý grandslamový turnaj této sezony se nezadržitelně blíží. Na přelomu května a června se v Paříži uskuteční další ročník Roland Garros, na které mají čeští fanoušci krásné vzpomínky z minulé sezony. Karolína Muchová sice letos nebude obhajovat loňské finále, ale i tak se do akce dostane početná skupina českých tenistů. Bude jich minimálně devět.

Pařížský grandslam v úterý zveřejnil startovní listiny tenistů a tenistek pro hlavní soutěž Roland Garros, které odstartuje v neděli 26. května. Jistotu účasti má v tuto chvíli šest Češek a tři jejich mužští krajané.

Pokud se podíváme blíže na startovní listinu ženské části turnaje, nejvýše postavenou Češkou v poli účastnic je světová osmička Markéta Vondroušová, která by měla patřit mezi nejvýše nasazenou skupinu hráček. Mezi nasazené tenistky by se měly vejít také Barbora Krejčíková a Linda Nosková, u nichž ale o nasazení rozhodnou jejich výkony během antukové části sezony.

Těsně pod pozicemi pro nasazené tenistky naopak aktuálně figurují Marie Bouzková s Kateřinou Siniakovou. Jistotu účasti má rovněž 47. tenistka žebříčku Karolína Plíšková.

Mezi muži se pozici mezi nasazenou dvaatřicítkou pokusí udržet Jiří Lehečka, který ovšem momentálně laboruje se zraněním zad a svůj vstup do antukové části sezony prozatím odkládá. V hlavní soutěži mužské části turnaje budou startovat také Tomáš Macháč a Jakub Menšík.

Počet jistých českých účastnic antukového svátku má velkou šanci rozšířit Brenda Fruhvirtová, která figuruje na sedmém místě mezi náhradnicemi. Pokud by se jí nepovedlo projít přímo do hlavní soutěže, absolvuje kvalifikaci, která startuje 20. května. Spolu s ní se v bojích o hlavní soutěž představí také Sára Bejlek, Linda Fruhvirtová, Dominika Šalková, Gabriela Knutsonová a Tereza Martincová.

Mezi muži by měli kvalifikaci odehrát Vít Kopřiva, Dalibor Svrčina a pravděpodobně také Zdeněk Kolář.

Startovní listiny pro obě kvalifikace se ale budou zveřejňovat až později a stále může dojít ke změnám.