Utrpěla kanára, přesto slaví postup! Rybakinová si na prvním turnaji po nemoci zahraje o titul

- Jan Vojkůvka

Jelena Rybakinová se raduje hned na svém prvním turnaji po nemoci z postupu do finále. Cesta to však pro kazachstánskou tenistku nebyla vůbec jednoduchá a v Miami musela odehrát už čtvrtou třísetovou bitvu. V semifinále s Viktorií Azarenkovou (6:4, 0:6, 7:6) ji ale nezastavil ani nejhorší odehraný set profesionální kariéry, během nějž uhrála jen pět fiftýnů.

Rybakinová, která na turnaji WTA 1000 v Miami absolvovala třísetové bitvy už s Clarou Tausonovou, Taylor Townsendovou a Mariou Sakkariovou, si prošla během semifinále proti Azarenkové obrovskou herní krizí. Až je tak trochu s podivem, že se dokázala oklepat a zkoncentrovat na třetí set.

Po prvním setu, který rozhodl brejk Rybakinové ze sedmého gemu, se kazachstánské hráčce přestalo zcela dařit. Ve druhém dějství doslova odpadla a uhrála pouhých pět fiftýnů. Azarenková soupeřku smetla kanárem za pouhých 29 minut a byla před rozhodujícím setem na koni.

Jenže Rybakinová se dokázala z krize oklepat a znovu začala předvádět hru z první sady. Dokonce se prokousala do vedení 5:3 a mohla zápas v desátém gemu při svém podání zakončit. To se jí sice nepovedlo a Azarenková ještě dotáhla set do tiebreaku, ale v něm už Rybakinová žádné drama nepřipustila a zvítězila 7:2.

Pro samotnou Rybakinovou je fakt, že vyhrála pět zápasů a z toho čtyři třísetové bitvy, obrovským překvapením. Od únorového turnaje v Dubaji ji totiž trápily zdravotní obtíže a kvůli zažívacím problémům musela vynechat i turnaj v Indian Wells. Se zopakováním postupu do finále, na které dosáhla i loni, tak vůbec nepočítala.

„Loni to byla úplně jiná situace. Přijela jsem z Indian Wells, kde jsem vyhrála spoustu zápasů,“ připomněla loňský triumf na prvním ze dvou amerických březnových turnajů. „Letos je to mnohem jiné. Upřímně jsem nečekala, že budu ve finále, protože jsem na tento turnaj nebyla tak dobře připravená. Ale jsem opravdu šťastná, že jsem se dokázala probojovat všemi těmi zápasy a jsem opět ve finále,“ zářila.

O titul si Rybakinová zahraje v sobotu s rozjetou Američankou Danielle Collinsovou, která letos plánuje ukončit kariéru. V Miami se třicetileté tenistce ze Spojených států podařilo vyhrát všech šest zápasů bez ztráty setu. V noci na pátek v semifinále přehrála Jekatěrinu Alexandrovovou 6:3, 6:2.