Po oznámení konce kariéry Američanka řádí. Své rozhodnutí však nezmění

- Jan Vojkůvka

Od chvíle, co oznámila blížící se konec kariéry, předvádí Američanka Danielle Collinsová dost možná nejlepší tenis své kariéry, velmi podobný tomu, kterým se před dvěma lety prodrala do elitní světové desítky. Po postupu do semifinále turnaje WTA 1000 v Miami se na tiskové konferenci opět dočkala otázek, zda si svůj konec nechce ještě rozmyslet. Odpověď Collinsové ovšem byla opět zamítavá.

Výkonnost americké tenistky Danielle Collinsové měla od posledních měsíců roku 2022 sestupnou tendenci. Pouze občasnými dobrými výsledky se držela relativně vysoko ve světovém žebříčku, avšak na úspěchy, díky nimž se probila až na sedmé místo světa, se jí navázat nepovedlo.

Vzhledem k tomu se rozhodla, že nastal čas, aby pověsila raketu na hřebík a založila vysněnou rodinu. V lednu oznámila, že v průběhu tohoto ročníku s tenisem skončí. A v té chvíli se něco zlomilo.

Jako by z třicetileté Collinsové spadl pověstný tlak, že musí uhrávat dobré výsledky. Najednou hraje uvolněně, na turnajích sbírá hodně cenné skalpy a nyní si dokonce zahraje o postup do finále v Miami, když ve středu deklasovala Caroline Garcíaovou 6:3, 6:2. Po vyřazení ve čtvrtfinále v Dauhá a Austinu se jedná o její první semifinále sezony a první semifinále od loňského září.

Už nyní má jistotu posunu žebříčkem o dvacet příček na 33. místo a může být ještě lépe, pokud porazí i Jekatěrinu Alexandrovovou. Že by ale herní znovuzrození nějak narušilo její plány s koncem kariéry? To ani omylem. Zarputile si stojí za svým a ani neustále dotazy novinářů na přehodnocení situace ji nijak nezviklají.

Pro své rozhodnutí totiž má jednoduché vysvětlení – chce založit rodinu. A v jejím případě to není nic jednoduchého. „Žiji s chronickým zánětlivým onemocněním, které ovlivňuje schopnost otěhotnět,“ řekla Collinsová. Proto potřebuje zvolnit, skončit s profesionálním tenisem a zcela změnit svůj životní styl.

„Je to hluboce osobní situace. Čas od času jsem to vysvětlovala. Nakonec je to moje osobní volba. Je to mnohem víc než jen tenis a moje kariéra,“ pokračovala Američanka, která v roce 2019 prozradila, že jí byla rovněž diagnostikována revmatoidní artritida.

A tak ani skvělé výsledky, kterých dosahuje, nezmění její záměr v průběhu sezony skončit. „Svou kariéru si užívám. Užívám si spoustu zábavy. Ráda chodím na kurt a soutěžím. Ale je to opravdu velké životní rozhodnutí. Mělo by to být celkem pochopitelné,“ uvedla s tím, že by ji zajímalo, jestli by musela konec kariéry tolik vysvětlovat také v případě, kdyby byla muž.

„Mám pocit, že jsem své rozhodnutí musela hodně zdůvodňovat. Myslím, že kdybych byla chlap, asi bych to nemusela tolik vysvětlovat. Přijde mi to takové zajímavé,“ dodala.