Denní menu: Menšík vyřadil světovou desítku! Lehečka se vrátil výhrou

- Redakce

Turnaj Masters v Madridu měl na programu zápasy druhého kola. První utkání po více než měsíci absolvoval Jiří Lehečka, jenž vynechal několik turnajů kvůli zranění zad. Na španělské antuce porazil bez ztráty servisu Srba Hamada Medjedoviče. Jakub Menšík zvládl těžkou prověrku v podobě světové desítky Grigora Dimitrova, jehož po více než dvou a půl hodinách boje udolal ve třech setech. Tomáš Macháč naopak nedokázal navázat na vítězství z prvního kola a proti Benovi Sheltonovi uhrál jen dva gemy.

Češi v akci

Menšík vyřadil světovou desítku!
Jakub Menšík (76.) vybojoval na Mutua Madrid Open další neskutečně cenný skalp! Český tenista, který si v této sezoně vyšlápl už na Andreje Rubljova, porazil ve druhém kole antukového Masters světovou desítku Grigora Dimitrova, kterého udolal po dvou hodinách a 36 minutách 6:2, 6:7(4), 6:3.

Osmnáctiletý český mladík v utkání uspěl hned čtyřikrát na returnu a přišel o podání za celý zápas pouze jednou. K tomu došlo ve třetím setu, kdy Menšík vedl 2:0, ale nepovedlo se mu brejk potvrdit. Český hráč ale byl v průběhu celého třetího setu mnohem nebezpečnější a udeřil na příjmu ještě jednou v osmé hře, načež duel dopodával.

V dalším kole se Menšík může těšit na souboj s Kanaďanem Felixem Augerem-Aliassimem (35.).

Lehečka začal v Madridu vítězně
Jiří Lehečka (31.) vstoupil do antukové tisícovky v Madridu zápasem druhého kola. Nasazený Čech v něm porazil za hodinu a půl 7:5 a 6:4 bez ztráty podání Hamada Medjedoviče (130.) ze Srbska.

Na první brejkboly se čekalo do desátého gemu. Za stavu 4:5 z pohledu Lehečky šlo zároveň o setboly, tenista z Kněžmostu je ale odvrátil, aby v dalším gemu připravil o servis pro změnu Medjedoviče. O výsledku druhého dějství pak rozhodl rychlý brejk hned z úvodního gemu.

Ve třetím kole narazí Lehečka na Brazilce Thiaga Monteira, jenž šokoval výhrou nad Řekem Tsitsipasem.

Macháč na Američana Sheltona nestačil
Tomáš Macháč (50.) se do třetího kola turnaje Masters v Madridu neprobojoval. Ve druhé rundě španělské tisícovky nedokázal najít recept na hru světové patnáctky Bena Sheltona, jemuž podlehl za hodinu hry 0:6, 2:6.

Vondroušová v deblu neuspěla
Markéta Vondroušová a Katie Boulterová dohrály ve čtyřhře na Mutua Madrid Open v osmifinále. Nad jejich síly byly Ljudmila Kičenoková a Jelena Ostapenková, se kterými česko-britská dvojice padla 3:6, 6:7(6).

Vrbenský zvládl tříapůlhodinovou bitvu
Michael Vrbenský (313.) na turnaji v chorvatském Splitu postoupil do finále po vyčerpávající tříapůlhodinové bitvě. Rakušana Neila Oberleitnera (630.) porazil v sobotním semifinále 7:5, 6:7(5), 6:4. Vrbenský si na okruhu ITF zahraje první finále od loňského října.

Štruplová si finále nezahraje
Julie Štruplová (296.) se do finále na turnaji ITF W35 v tuniském Hammametu neprobojovala. V sobotu padla po třech a půl hodinách boje se Slovenkou Ninou Vargovou (551.) 7:6(5), 1:6, 6:7(4). Ve třetím setu vedla Štruplová 3:2 s výhodou brejku, načež prohrávala 3:5. Ztrátu podání dokázala dohnat a nakonec si vynutila rozhodující tiebreak, v němž ale tahala za kratší konec.

Barnat s Lánikem vyhráli turnaj v Antalyi
Jiří Barnat a Slovák Tomáš Lánik vyhráli i druhý společný turnaj v řadě. Česko-slovenská dvojice navázala na titul z minulého týdne a opět vybojovala v turecké Antalyi titul. V sobotním finále porazili Barnat s Lánikem Dinka Dineva a Matthiase Ujvaryho 6:4, 6:1.

ATP/WTA

Mutua Madrid Open (muži, ESP, 9 249 713 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (31.) – Hamad Medjedovič (SRB, 130.) 7:5, 6:4
Grigor Dimitrov (BUL, 10.) – JAKUB MENŠÍK (74.) 2:6, 7:6(4), 3:6
TOMÁŠ MACHÁČ (50.) – Ben Shelton (USA, 15.) 0:6, 2:6

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 8 770 480 USD, antuka)
Osmifinále čtyřhry
Boulterová (GBR), VONDROUŠOVÁ – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 3:6, 6:7(6)

ITF World Tennis Tour

Hammamet Open (ženy, TUN, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
JULIE ŠTRUPLOVÁ (296.) – Nina Vargová (SVK, 551.) 7:6(5), 1:6, 6:7(4)

M15 Split (muži, CRO, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
MICHAEL VRBENSKÝ (313.) – Neil Oberleitner (AUT, 630.) 7:5, 6:7(5), 6:4

Antalya Series (muži, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
BARNAT, Lánik (SVK) – Dinev (BUL), Ujvary (AUT) 6:4, 6:1