Sunshine double ani letos. Alcaraze senzačně vyškolil Dimitrov

- Jan Vojkůvka

Potřetí v řadě odjede Carlos Alcaraz z dvojice amerických turnajů Masters jen s jedním titulem. Pověstný Sunshine double nezkompletuje ani letos, když v Miami překvapivě dohrál už ve čtvrtfinále. V něm jej v noci na pátek vyškolil Bulhar Grigor Dimitrov, s nímž druhý hráč světa prohrál 2:6, 4:6.

Pokud se řekne, že někdo někoho přiváděl k zoufalství, klidně se může pomyslet na situace ze zápasu mezi Alcarazem a Dimitrovem. Zatímco Bulhar hrál senzační tenis a superfavorita přehrával ve všech oblastech, Španělovi nestačil ani tradičně kvalitní výkon k tomu, aby utkání zlomil na svou stranu.

Spíš naopak, čím lépe Alcaraz hrál, tím lepší výkon odváděl i Dimitrov.

„Upřímně, cítím v sobě hodně frustrace, protože mě vyškolil jako třináctiletého kluka,“ dala by se volně přeložit slova Carlose Alcaraze po čtvrtfinálovém utkání. „Víte, bylo to šílené. Mluvil jsem ke svému týmu a říkal jsem jim, že nevím, co mám dělat. Nemohl jsem najít jeho slabinu, vůbec nic jsem nevěděl,“ vyprávěl.

V prvním setu měl Alcaraz k dobru čtyři brejkboly, na returnu se ale neprosadil. Naopak ve druhém a osmém gemu o servis sám přišel. Ve druhém dějství Dimitrov udeřil ve čtvrté hře a znovu odskočil do vedení. Španěl sice srovnal skóre z 1:4 na 4:4, ale to byl jen dílčí úspěch, na který nedokázal navázat. V desáté hře totiž Dimitrov na returnu zápas zakončil a vybojoval postup do semifinále prestižního turnaje Masters.

„Z kurtu jsem ale nakonec odcházel spokojený s úrovní své hry. Myslím, že jsem hrál dobrý tenis. Jasně, asi jsem měl trochu dřív změnit hru, ale každopádně mám pocit, že jsem hrál dobrý tenis. Ne dokonalý, ale dobrý,“ vrátil se už smířlivě ke svému výkonu Alcaraz.

A Dimitrov? Ten byl pochopitelně z vítězství nadšený. „Proti takovému hráči musíte zkrátka hrát co nejlépe, tak to prostě je. Do zápasu jsem vstoupil velmi soustředěně a měl jsem od začátku jasno, co musím udělat,“ usmíval se na tiskové konferenci. „Někdy je jednoduchost geniální. Je to velmi, velmi těžké, zvlášť když hrajete proti takovému soupeři, ale opravdu jsem dokázal diktovat tempo, číst hru o něco lépe,“ podotkl.

„Využíval jsem každou příležitost, kterou jsem měl. Myslím, že jsem útočil na každé druhé podání. Snažil jsem se ho dostat do velmi obtížné pozice,“ vysvětloval Dimitrov, jemuž se risk vyplatil, když odvrátil čtyři z pěti brejkbolů soupeře. „Musel jsem být stále agresivní, chodit k síti, pohybovat míčem a nenechat ho udeřit.“

Dimitrova čeká v pátečním programu turnaje v Miami semifinále s Alexanderem Zverevem. Vítěze střetnutí pak čeká v nedělním finále Daniil Medveděv, nebo Jannik Sinner.