Konec kariéry? Kdepak! Rebel Kližan oslavil první titul po návratu na okruh

- Marek Bartošík

Když Martin Kližan prohrál v prvním kole kvalifikace Wimbledonu 2021 se Zdeňkem Kolářem, mělo se jednat o poslední utkání jeho profesionální kariéry. Slovenský tenista se ale po více než dvouleté pauze vrátil na okruh a od loňského prosince se zúčastnil už čtyř turnajů. A ten poslední dokonce ovládl.

V dobách své největší slávy vyhrál Martin Kližan šest singlových a čtyři deblové trofeje na okruhu ATP, ve světovém pořadí vystoupal až na 24. příčku. V roce 2012 startoval na olympiádě v Londýně a o několik týdnů později dokráčel až do osmifinále US Open.

Během roku 2019 ale Kližan začal výsledkově strádat a postupně se propadal světovým pořadím. V době Wimbledonu 2021 končil kariéru jako 202. tenista světa.

Jak se ale ukázalo, rodák z bratislavské Petržalky ještě neřekl mezi tenisovými profesionály poslední slovo. Loni v září ohlásil comeback a v rozhovoru pro Športweb - Pravda se rozpovídal o své činnosti během pauzy od turnajů i o motivaci k návratu.

„Potřebuji stres, cítit neustálý tlak, permanentně ventilovat moji petržalskou agresivitu, kterou mám v sobě už od malička. Neskutečně mi chyběla vítězství, zápasy před 10 tisíci diváky a 200kilometrové forhendy, které budou ostatní zvedat ze sedaček,“ uvedl čtyřiatřicetiletý Kližan.

Známý bouřlivák po prvním ukončení kariéry rozhodně nelenil. Kandidoval na prezidenta Slovenského tenisového svazu i na funkci starosty bratislavské městské části Petržalka. Ani v jedné volbě však nezvítězil.

Na tenisové dvorce se vrátil v turecké Antalyi. Na tamním turnaji ITF s dotací 15 tisíc amerických dolarů prošel tříkolovou kvalifikací a vypadl v prvním kole hlavní soutěže. Posléze se zúčastnil další patnáctky v Monastiru a challengeru v Koblenci, v obou případech skončil v úvodním kole.

Na čtvrtý pokus už se Kližan dočkal triumfu, a to na 15tisícové akci v řeckém Heraklionu, kde spolu s kvalifikací vyhrál hned osm utkání. Za titul získal 15 bodů do žebříčku ATP a v novém vydání má zajištěn posun k hranici kolem 900. místa. A pokud by uspěl i na dalším turnaji v Heraklionu, kde startuje tento týden, bude jeho vzestup světovým pořadím rychle pokračovat.