Australian Open: Sabalenková obhájila bez ztráty setu titul! Kumstát na grandslamové prvenství nedosáhl

- Redakce

Předposlední den letošního Australian Open nabídl finálové utkání juniorské dvouhry. Blízko grandslamovému titulu byl sedmnáctiletý Jan Kumstát, avšak ten nakonec po velkém boji podlehl Japonci Sakamotovi. Aryna Sabalenková letos v Melbourne neztratila ani jeden set a dokráčela si pro obhajobu loňské trofeje. Číňanku Čchin-wen Čeng porazila 6:3, 6:2.

Sabalenková obhájila na Australian Open titul
Světová dvojka Aryna Sabalenková dokázala bez ztráty setu obhájit na Australian Open své loňské vítězství a vybojovala druhý grandslamový titul v kariéře. V sobotním finále porazila za 77 minut patnáctou hráčku světa Čchin-wen Čeng 6:3, 6:2 a stala se první tenistkou od roku 2013, které se povedlo v Melbourne titul obhájit.

Sabalenková, která v Melbourne vyhrála všech sedm zápasů ve dvou setech, ve finále odvrátila všechny čtyři brejkboly soupeřky a neprohrála ani jednou podání. První set rozhodla brejkem ve druhém gemu, ve druhé sadě se prosadila na returnu dvakrát, když prorazila Čeng servis v první a pak v páté hře.

Zajímavostí finálového utkání bylo, že Čeng dokázala zaznamenat 19 vítězných úderů, což bylo o pět víc než Sabalenková. V poměru nevynucených chyb vyhrála rovněž čínská hráčka 16-14.

Sabalenková po vítězství v Melbourne zůstane na druhém místě světa se ztrátou 865 bodů na Polku Igu Šwiatekovou. Čchin-wen Čeng se posune ve světovém žebříčku poprvé v kariéře do elitní desítky a usadí se na sedmé pozici.

Kumstát grandslamovou trofej nevybojoval
Sedmnáctiletý Jan Kumstát až na samotný vrchol juniorské dvouhry nedokráčel. Český tenista ve finále Australian Open podlehl Japoncovi Reju Sakamotovi, a to za dvě hodiny a 11 minut po setech 6:3, 6:7(2) a 5:7.

Kumstát vstoupil do utkání skvěle, ve čtvrté hře brejkl soupeře a odskočil do nadějného vedení, které přetavil v zisk úvodní sady. Po celou dobu druhého dějství si oba tenisté drželi servis, a tak musel rozhodnout tiebreak. V něm měl navrch japonský tenista, jenž si vynutil rozhodující sadu.

Lepšího psychického rozpoložení Sakamoto využil ve třetí hře, když prolomil servis českého dlouhána. Náskok mu ale příliš dlouho nevydržel, Kumstát si totiž hned vzal podání zpět. Klíčový moment nastal za stavu 5:5, kdy odchovanec prostějovského tenisu nevyužil čtyři gemboly a znova přišel o servis, načež Japonec zápas dopodával.

„Odehrál jsem neskutečný zápas, akorát v koncovce se mi to nepovedlo dotáhnout do vítězného konce. I tak mám velkou radost. Vážím si toho, že jsem si v Austrálii mohl zahrát,“ nechal se slyšet český junior.

Bopanna s Ebdenem slaví grandslamový titul
Druzí nasazení Rohan Bopanna a Matthew Ebden v sobotu vyhráli na Australian Open finále čtyřhry a slaví zisk grandslamového titulu. Ve finále porazili italský pár Simone Bolelliho a Andreu Vavassoriho 7:6(0), 7:5.

Indicko-australská dvojice v utkání neprohrála ani jednou své podání. Po prvním setu, který Bopanna s Ebdenem vyhráli v tiebreaku, se jim v koncovce druhé sady povedlo zaznamenat jediný brejk zápasu, který vybojovali v jedenáctém gemu. Zápas následně dopodávali.

Domácí Ebden vyhrál svůj druhý grandslamový titul v mužské čtyřhře, to pro Rohana Bopannu se jedná o nejúspěšnější turnaj kariéry. Kromě toho, že vybojoval premiérovou grandslamovou trofej v mužské čtyřhře, tak se v pondělí stane ve 43 letech poprvé v kariéře světovou jedničkou.

Vybrané zápasy 14. hracího dne Australian Open

Finále dvouhry žen
Aryna Sabalenková (2.) – Čchin-wen Čeng (CHN, 15.) 6:3, 6:2

Finále mužské čtyřhry
Bolelli, Vavassori (oba ITA) – Bopanna (IND), Ebden (AUS) 6:7(0), 5:7

Finále dvouhry juniorů
JAN KUMSTÁT – Rei Sakamoto (JPN) 6:3, 6:7(2), 5:7

Finále dvouhry juniorek
Renáta Jamrichová (SVK) – Emerson Jonesová (AUS) 6:4, 6:1