Dva míče od vítězství. Budu si to pamatovat do konce života, hlásí Kumstát

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Bekhendový úder Jana Kumstáta končí v deblovém koridoru a s ním i česká naděje na další grandslamový triumf. Japonec Rei Sakamoto předvádí své vítězné gesto a jako samuraj tasí z pochvy katanu, kterou v tomhle případě představuje tenisová raketa. Juniorská dvouhra na Australian Open napsala svou poslední kapitolu. A nutno říct, že více než důstojnou.

Životní jízdě Jana Kumstáta chybělo jediné – porazit Japonce Sakamota a zvednout nad hlavu grandslamovou trofej. Nepovedlo se, český tenista se nakonec musel po dvou hodinách a 11 minutách sklonit před umem soupeře, který zvítězil po setech 3:6, 7:6(2) a 7:5. „Hraje neskutečně ze servisu a forhendu. A dnes k tomu přidal i bekhend. Od začátku sezóny neprohrál ani jeden zápas, o to větší je škoda, že jsem dnešní finále nedotáhl do vítězného konce. Na druhou stranu mám radost, že jsem ho dokázal takhle potrápit,“ přemítal odchovanec prostějovského tenisu.

Ten nebyl od vítězství daleko, přesněji mu k triumfu chyběly dva míčky. Za stavu 5:4 v rozhodující sadě dospěla hra na podání Japonce ke shodě. „Tahle situace mě asi nejvíce mrzí. Vzápětí jsem měl čtyři gemboly na 6:5, ani jeden jsem ale nevyužil. Přitom do té doby jsem servíroval výborně,“ popsal klíčový okamžik, po kterém Sakamoto turnaj dopodával.

Kvalitní servis provázel Jana Kumstáta celým Australian Open. V sobotním finále to 196 centimetrů vysoký tenista potvrdil, když se mu podařilo nasázet famózních 25 es, o 19 více než soupeři. Přes první podání pak uhrál 79 % všech výměn.

Utkání hostila aréna Roda Lavera, největší kurt v Melbourne Parku. „Neskutečný zážitek, budu si ho pamatovat do konce života. Ráno jsem byl malinko nervózní a myslel jsem si, že i v zápase budu trochu vyklepaný. Nakonec jsem byl úplně v klidu a mohl si to naplno užít,“ těšilo historicky třetího českého finalistu juniorského Australian Open, který nezapomněl vyzdvihnout podporu svých nejbližších.

„Celá rodina to sledovala a myslím, že musí mít z mého výkonu radost. Přímo tady mi z boxu fandili i včerejší čeští finalisté čtyřher (Petr Brunclík a Julie Paštiková – pozn. red.),“ pochvaloval si sedmnáctiletý mládežnický reprezentant

Jak se Kumstát zmínil už po svém semifinálovém postupu, tak by rád šel ve šlépějích Jakuba Menšíka, jenž australský úspěch okamžitě přetavil v etablování na mužských turnajích. „Určitě mi tenhle výsledek zvýší sebevědomí, pomůže mi i do další práce. Dříve jsem na juniorském okruhu nevyhrával tolik turnajů, v poslední sezóně už se mi povedlo vybojovat i nějaké finále. A teď tohle,“ vyhlíží budoucí práci.

Nejdříve na něj ale čeká dlouhá cesta přes půl světa. „Teď se vrátím domů, určitě se budu muset soustředit i na školu. Následně máme v plánu turnaje v Egyptě, tak snad se mi tam podaří na uplynulý týden navázat,“ doufá. 

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry juniorů
JAN KUMSTÁT – Rei Sakamoto (JPN) 6:3, 6:7(2), 5:7