Zvereva doběhla kondice: 21 hodin na kurtu, horečka a kolaps v semifinále Australian Open

- Radek Štohl

Když vedete v semifinále grandslamu 2:0 na sety, už pomalu myslíte na boj o titul. O to krutější je pak prohra. Alexander Zverev (6.) měl v Melbourne skvěle rozjetý zápas proti Daniilu Medveděvovi (3.), potkal ho však kolaps a po téměř čtyřech a půl hodinách padl.

Šestadvacetiletý tenista to měl náročné už od začátku turnaje, v úvodních pěti kolech odehrál dva pětisetové zápasy, dvakrát šel do čtyř setů. Na kurtu strávil více než 17 hodin! To také německého borce nakonec doběhlo.

„Cítím velkou frustraci, jelikož jsem se necítil fyzicky stoprocentně v pořádku. Neprohrál jsem kvůli mé hře, ale kondici. Jsem z toho hodně špatný, něco takového se mi předtím snad nikdy nestalo,“ naříkal Zverev po neúspěšném semifinále Australian Open.

S dvojnásobným vítězem Turnaje mistrů to začalo jít z kopce na konci druhé sady, i přesto ji dokázal urvat ve svůj prospěch. Po hodině a tři čtvrtě vedl 7:5, 6:3.

Další dvě sady ztratil ve zkrácené hře, v závěrečném pátém setu dvakrát přišel o podání. Na returnu neuspěl, po 4 hodinách a 22 minutách odešel poražen.

„Na konci druhého setu jsem začal ztrácet energii, teď mi není úplně dobře. Po zápase s Carlosem (Alcarazem) jsem navíc měl horečku. Je nemožné porazit Daniila, aniž bych byl stoprocentně v pořádku,“ hlesl šestý hráč světa.

Alexander Zverev na letošním Australian Open odehrál šest zápasů, na dvorci strávil celkově 21 a půl hodiny. V následujících dnech bude mít dost času, aby se připravil na další část náročné sezony.

Daniila Medveděva naopak v neděli čeká boj o druhý grandslamový titul kariéry. V Melbourne byl ve finále už v letech 2021 a 2022, ztroskotal však na Novaku Djokovičovi, respektive Rafaelu Nadalovi. Jeho finálový soupeř Jannik Sinner (4.) naopak absolvuje své první finále na turnaji velké čtyřky.

Australian Open

Semifinále dvouhry mužů
Daniil Medveděv (3.) – Alexander Zverev (GER, 6.) 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3