Australian Open: Kumstát postoupil do finále! Djokovič padl se Sinnerem, Medveděv otočil z 0:2 na sety

- Redakce

Jannik Sinner přehrál v úvodním mužském semifinále ve čtyřech setech Novaka Djokoviče a postoupil do svého premiérového grandslamového finále v kariéře. Ital v souboji se srbským favoritem na kurtu dominoval. Desetinásobnému turnajovému vítězi nepovolil za téměř tři a půl hodiny hry na příjmu jediný brejkbol. Ve druhém utkání otočil Daniil Medveděv s Němcem Alexanderem Zverevem nepříznivý stav 0:2 na sety, což se mu na letošním Australian Open podařilo už podruhé. Jan Kumstát si v juniorském semifinále poradil s Nizozemcem Rottgeringem. Petr Brunclík a Julie Paštiková nejprve postoupili do finále čtyřher, druhé zápasy v rámci jednoho dne už ale výsledkově nezvládli.

Djokovič titul z Australian Open nezíská, prohrál se Sinnerem
Prvním mužským finalistou letošního Australian Open se stal překvapivě Jannik Sinner (4.). Dvaadvacetiletý Ital přehrál před zaplněným hledištěm arény Roda Lavera za téměř tři a půl hodiny 6:1, 6:2, 6:7(6) a 6:3 hlavního favorita na zisk trofeje Novaka Djokoviče (1.).

Srbský obhájce titulu, jenž v minulosti turnaj desetkrát ovládl, se zejména v prvních dvou setech herně trápil. Shodně v nich přišel dvakrát o servis. Třetí set dospěl bez brejku do zkrácené hry. Djokovič v ní čelil za stavu 5:6 mečbolu, ten ale odvrátil a sérií tří získaných výměn v řadě dal klání nový náboj – alespoň tedy na chvíli. Ve čtvrtém dějství už totiž znovu dominoval Sinner. Ve druhém gemu ještě tři brejkboly nevyužil, o dvě hry později už ale Djokoviče připravil o podání popáté, což se ukázalo pro zbylý průběh jako klíčové.

Djokovič si za celé střetnutí nevypracoval na příjmu ani jeden brejkbol, nastřádal hned 54 nevynucených chyb oproti 32 winnerům, a vůbec poprvé v kariéře tak nezvládl v Melbourne semifinále. Sinner vylepšil postupem do finále znovu své turnajové maximum a zahraje si poprvé o grandslamový vavřín.

Medveděv otočil semifinále ze stavu 0:2 na sety
Druhým finalistou úvodního grandslamu sezony se stal Daniil Medveděv (3.). Ruský tenista prohrával s Alexanderem Zverevem (6.) už 0:2 na sety, nakonec ovšem slavil po téměř čtyřech a půl hodině obrat na konečných 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5) a 6:3.

V prvním setu smazal Medveděv manko tří her, vyrovnal na 5:5, v koncovce ale selhal. Ve druhém setu přišel vítěz US Open z roku 2021 dvakrát o podání. Následující dvě dějství dospěla bez ztraceného servisu do tiebreaků, v nichž měl navrch třetí tenista světa. V rozhodujícím setu už byl lepším hráčem, německému protivníkovi vzal dvakrát podání a postoupil v Melbourne do svého celkově třetího finále.

Junior Kumstát si zahraje grandslamové finále!
Sedmnáctiletý Jan Kumstát prožívá týden snů. V juniorské soutěži Australian Open vybojoval finálovou účast, když Nizozemce Meesa Rottgeringa přehrál za hodinu a šest minut po setech 6:1, 6:3.

Český tenista si v zápase vedl famózně na returnu, vypracoval si hned devět brejkbolů, přičemž pět z nich proměnil. Odchovanec prostějovského tenisu také skvěle útočil, Nizozemce donutil k 24 chybám. O svůj životní titul si Kumstát zahraje proti Japoncovi Reju Sakamotovi.

„Dnes jsem tu odehrál nejlepší zápas. Od začátku mi přišlo, že jsem byl v naprosté pohodě. A když jsem viděl, jak je soupeř dole, řekl jsem si, že nemohu prohrát. Musel jsem se soustředit na každý míč, nebýt špatný z toho, když něco nevyjde,“ okomentoval utkání Kumstát.

Brunclík postoupil do deblového finále, titul ale nezískal
Petr Brunclík si zahrál na Australian Open o juniorský deblový triumf. Český tenista po boku Brita Viktora Frydrycha porazil v semifinále americký pár Bigun, Leach, a to za hodinu a šest minut po setech 6:7(5), 6:3 a 10:5.

Po postupu do finále juniorské čtyřhry podlehl se svým britským parťákem Viktorem Frydrychem jen o pár hodin později 3:6 a 5:7 Maxwellu Exstedovi a Cooperu Woestendickovi ze Spojených států.

„Kdybychom si řekli před turnajem, že budeme ve finále, byli bychom spokojeni. Soupeři hráli dobře. Kvalitně podávali, returnovali. Nejlepší pár, na který jsme v Melbourne narazili. A ve druhém setu toho moc nechybělo,“ smutnil po zápase Brunclík.

Těsně pod vrcholem skončila i Paštiková
Také Julie Paštiková musela v juniorské čtyřhře na Australian Open odehrát dva zápasy v jeden den. Po semifinálové výhře 6:3, 1:6 a 10:8 nad Britkami Klugmanovou s Xuovou prohrála patnáctiletá Češka spolu s Němkou Julií Stusekovou 3:6 a 1:6 finále se třetí nasazenou americkou dvojicí Tyra Caterina Grantová, Iva Jovicová.

„Po semifinále jsem byla trochu emočně vyprahlá, vyhrály jsme až 10:8 v supertiebreaku. Nicméně atmosféra byla neskutečná, diváci fandili oběma párům,“ popisovala své bezprostřední dojmy Paštiková.

Australian Open poznalo své vítěze mixu
Letošními šampiony ve smíšené čtyřhře se na Australian Open stali Tchajwanka Su-wej Sie a Jan Zieliński z Polska. V souboji s Američankou Desirae Krawczykovou a Britem Nealem Skupskim ztratili skrze tiebreak úvodní set a v tom druhém prohrávali už 2:4, šňůrou čtyř získaných gemů v řadě si ale vynutili závěrečný supertiebreak. V tom promarnily nasazené trojky čtyřbodový náskok a čelily dokonce mečbolu, nakonec ale po dalším obratu zvítězily těsně 6:7(5), 6:4 a 11:9.

Vybrané zápasy 13. hracího dne Australian Open

Semifinále dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Jannik Sinner (ITA, 4.) 1:6, 2:6, 7:6(6), 3:6
Daniil Medveděv (3.) – Alexander Zverev (GER, 6.) 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3

Semifinále ženské čtyřhry
L. Kičenoková (UKR), Ostapenková – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 7:5, 7:5

Finále smíšené čtyřhry
Sie (TPE), Zielinski (POL) – Krawczyková (USA), N. Skupski (GBR) 6:7(5), 6:4, 11:9

Semifinále dvouhry juniorů
Mees Rottgering (NED) – JAN KUMSTÁT 1:6, 3:6

Finále čtyřhry juniorů
BRUNCLÍK, Frydrych (GBR) – Exsted, Woestendick (oba USA) 3:6, 5:7

Semifinále čtyřhry juniorů
BRUNCLÍK, Frydrych (GBR) – Bigun, Leach (oba USA) 6:7(5), 6:3, 10:5

Finále čtyřhry juniorek
Grantová, Jovicová (obě USA) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 6:3, 6:1

Semifinále čtyřhry juniorek
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Klugmanová, Xuová (obě GBR) 6:3, 1:6, 10:8