Řekl jsem si, že nemohu prohrát! Kumstát je třetím českým finalistou v historii

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nejednomu českému fanouškovi zatrnulo, když se Jan Kumstát v samotném závěru utkání chytil za koleno. „Nic mi nebylo, jen na kurtu létalo strašně moc mušek, tak jsem je musel nějak setřást,“ smál se odchovanec prostějovského tenisu. Ten si kromě hmyzu poradil také se svým soupeřem, Nizozemce Rottgeringa smetl ve dvou setech a postoupil do finále Australian Open.

Jiří Veselý (2011), Jakub Menšík (2022) a teď Jan Kumstát. Tak zní kompletní seznam českých tenistů, kterým se podařilo probojovat do finále australské juniorky. A úspěch sedmnáctiletého Kumstáta je možná tím nejméně očekáváným, vždyť v kombinovaném žebříčku ITF mu náleží až 42. příčka.

Jenže prostějovský dlouhán hraje v Melbourne životní tenis. V semifinále úvodního grandslamu sezony přehrál Nizozemce Meese Rottgeringa, a to za hodinu a šest minut po setech 6:1, 6:3. „Byl to můj nejlepší výkon na turnaji. Od začátku mi přišlo, že jsem byl v naprosté pohodě. A když jsem viděl, jak je soupeř psychicky dole, řekl jsem si, že nemohu prohrát,“ povídal Kumstát.

A český talent opravdu působil na kurtu sebejistě. Utkání měl od první výměny pod kontrolou, k čemuž mu vypomohla i skvělá hra na returnu. Soupeř zapsal jen minimum přímých bodů, svůj servis hned pětkrát ztratil. „V minulých zápasech mi to na returnu příliš nešlo. Dnes jsem ho měl neskutečný, za což jsem moc rád,“ těšilo ho.

Jan Kumstát na turnaji deptá soupeře nejen svým zabijáckým servisem, ale také psychickou pohodou. „Nervózní vůbec nejsem, užívám si to. Nervózní bývám jen tehdy, když někde hraju poprvé. Anebo při důležitých zápasech… I když tady jsou to samozřejmě také důležité zápasy,“ smál se.

V zápase tentokrát zaznamenal pouze čtyři esa, ale přidal spoustu přímých bodů z podání. Nizozemce porazil v krátké době už podruhé. Loni v listopadu s ním svedl úspěšnou bitvu v juniorském Davis Cupu. Tam nahradil zraněného Maxima Mrvu a v duelu jedniček uspěl.  Právě Rottgering v Austrálii ukončil pouť Mrvy ve druhém kole grandslamu. „Dneska to bylo nehratelné. Ten kluk hrál strašně dobře," komentoval tehdy po vyřazení zápas Mrva.

„Zápas jsem měl od začátku pod kontrolou. Jediný těžší moment přišel na začátku druhého setu, kdy jsem přišel o servis, ale naštěstí jsem si ho hned vzal zpátky. Se svým výkonem jsem dneska moc spokojený," doplnil Kumstát.

Český mladík tak zopakoval počin Jakuba Menšíka, který si finále v Melbourne Parku zahrál před dvěma lety. O rok starší krajan letos na Australian Open prohnal nasazenou devítku Huberta Hurkacze, a Kumstát se netají tím, že by na Menšíka rád navázal. „Za rok a půl se procpal do top 150 mužského žebříčku. Chtěl bych ho napodobit, takže v tomhle je určitě mým vzorem,“ dodal.

V souboji o grandslamovou trofej se Kumstát utká s nasazenou čtyřkou Japoncem Rejem Sakamotem. „Rodina mi poslala spoustu hezkých zpráv, moc si její podpory vážím. Teď se půjdu najíst a zregenerovat,“ hlásí před životním zápasem. 

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry juniorů
Mees Rottgering (NED) – JAN KUMSTÁT 1:6, 3:6