Australian Open: Junior Kumstát je v semifinále! Macháč i Siniaková v deblu končí

- Redakce

Letošní Australian Open pomalu vrcholí. Čtvrtek patřil v Melbourne semifinálovým bojům v ženské dvouhře i ve čtyřhrách. Tomáš Macháč a Č'-čen Čang v souboji o postup do finále nestačili na nasazené dvojky Rohana Bopannu s Matthewem Ebdenem. Kateřina Siniaková se Storm Hunterovou pak skončily na raketách Su-wej Sie s Elise Mertensovou. Teenager Jan Kumstát pronikl už do semifinále juniorského turnaje! Aryna Sabalenková a Čchin-wen Čeng postoupily po dvousetových výhrách do sobotního finále dvouhry.

Siniaková loňské vítězství neobhájí
Kateřina Siniaková a Storm Hunterová nakonec do finále Australian Open nepostoupily, se Su-wej Sie a Elise Mertensovou prohrály po obrovském boji 5:7, 6:1 a 3:6.

V úvodním setu vedlo australsko-české duo už 4:0 a 40:15, přesto ho ztratilo. Z promarněné koncovky se nasazené trojky rychle oklepaly, ve druhém setu povolily soupeřkám jediný gem.

V dramatickém rozhodujícím dějství, v němž se hrálo hned sedm gemů přes shody, postupně Siniaková s Hunterovou promarnily pět brejkbolů, aby jejich protivnice za stavu 3:4 jediný svůj proměnily. Belgičanka s Tchajwankou vzápětí odvrátily další brejkovou hrozbu a skrze shodu duel ukončily.

„Myslím si, že jsme odehrály super zápas a samozřejmě mě mrzí, že jsme nevyhrály. Domnívám se, že jsme byly lepší tým, chodily jsme si pro to a byly agresivní, ale bohužel důležité míče se nám nesešly. Spoustu gemů jsme měly dobře rozehraných, ale nedokázaly je dokončit,“ krčila rameny Siniaková.

Macháč si finále čtyřhry nezahraje
Překvapivá jízda česko-čínského páru letošním Australian Open je u konce. Tomáš Macháč s Č'-čenem Čangem nestačili v semifinále úvodního grandslamu sezony na indicko-australský pár Rohan Bopanna, Matthew Ebden, jemuž podlehli za dvě hodiny a dvě minuty po setech 3:6, 6:3 a 6:7(7).

První dva sety rozhodl brejk vždy ve čtvrté hře příslušného setu, Macháč pak ztratil podání i ve čtvrtém gemu toho rozhodujícího, za stavu 5:3 ale Bopanna nedokázal dopodávat zápas. V následné hře při podání Čanga musela česko-čínská dvojice odvracet za stavu 0:40 tři mečboly, ovšem klíčovou situaci zvládla a set dostala do supertiebreaku, ve kterém už ale měly navrch nasazené dvojky.

„Bylo to o kousíček, každopádně jsme předvedli kvalitní debl. V první sadě jsme si zvykali na jejich tempo. Potom jsme se rozehráli, od druhého setu jsme hráli mnohem lépe. Závěr už byl hodně vyrovnaný,“ okomentoval souboj berounský rodák.

Kumstát je v senzačním semifinále
Jan Kumstát se při své grandslamové premiéře probojoval do semifinále juniorského Australian Open. Sedmnáctiletý tenista totiž ve čtvrtfinále porazil domácího Haydena Jonese, a to za dvě hodiny a 39 minut po setech 6:7(2), 6:3 a 7:5.

K vítězství v zápase stačilo odchovanci prostějovského tenisu proměnit pouhé tři brejkboly z 19. Své podání pak Kumstát ztratil jen jednou.

„Byl to strašně náročný zápas. V prvním setu jsem nezvládl koncovku a pak bylo hodně těžké duel otočit. Nakonec se mi to povedlo a mám strašnou radost, že jsem v semifinále,“ usmíval se Kumstát.

Sabalenková je opět ve finále Australian Open
První finalistkou letošního Australian Open se stala dle očekávání Aryna Sabalenková (2.). Obhájkyně titulu neztratila set ani při svém šestém turnajovém vystoupení. Tentokrát porazila za hodinu a 42 minut Coco Gauffovou (4.) ze Spojených států, které oplatila porážku z finále loňského US Open. Běloruská ranařka triumfovala i díky 33 vítězným úderům 7:6(2) a 6:4.

V prvním setu promarnila rodačka z Minsku dvakrát výhodu brejku a za stavu 5:6 naopak sama čelila soupeřčině podání, dějství nicméně dotáhla do zkrácené hry, v níž dominovala. O výsledku druhé sady rozhodl jediný brejk z devátého gemu.

Čeng si zahraje o titul proti Sabalenkové!
Soupeřkou obhájkyně trofeje Aryny Sabalenkové (2.) v sobotním finále Australian Open bude Čchin-wen Čeng (15.). Jednadvacetiletá Číňanka vyzrála v semifinále na ukrajinskou kvalifikantku Dajanu Jastremskou (93.), kterou porazila po hodině a 42 minutách dvakrát 6:4.

Čeng sice v první sadě prohrávala 0:2, dvěma brejky ale její průběh otočila. Ve druhém dějství nejprve neudržela náskok 2:1 s brejkem, další úspěch na returnu ze sedmé hry už si ale pohlídala až do konce. Čínská tenistka si zajistila posun na 7. místo v žebříčku WTA. V případě finálového triumfu by byla dokonce šestá.

Vybrané zápasy 12. hracího dne Australian Open

Semifinále dvouhry žen
Coco Gauffová (USA, 4.) – Aryna Sabalenková (2.) 6:7(2), 4:6
Dajana Jastremská (UKR, 93.) – Čchin-wen Čeng (CHN, 15.) 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Bopanna (IND), Ebden (AUS) 3:6, 6:3, 6:7(7)

Semifinále čtyřhry žen
Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ – Sie (TPE), Mertensová (BEL) 5:7, 6:1, 3:6

Čtvrtfinále dvouhry juniorů
Hayden Jones (AUS) – JAN KUMSTÁT 7:6(2), 3:6, 5:7

Semifinále čtyřhry juniorů
BRUNCLÍK, Frydrych (GBR) – Bigun, Leach (oba USA) odloženo na 26.1.

Semifinále čtyřhry juniorek
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Klugmanová, Xuová (obě GBR) odloženo na 26.1.