Prohra v semifinále bolí, netají Macháč. A co pokračování česko-čínské spolupráce?

- David Schlegel, Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Tomáš Macháč a Č’-čen Čang na letošním Australian Open školili jedny deblové specialisty za druhými. A nebyli daleko od toho, aby se dokázali probojovat až do šokujícího grandslamového finále. Jenže na poslední překážku nevyzráli, elitní debloví specialisté Rohan Bopanna a Matthew Ebden ovládli těsný supertiebreak a postup česko-čínského páru zastavili. „Bylo to o kousíček. Každopádně jsme předvedli kvalitní debl, a i když soupeři hráli velice dobře, tak jsme jim stačili,“ nechal se slyšet Macháč.

Tomáš Macháč a Č’-čen Čang dokázali vzdorovat druhému nasazenému páru dvě hodiny a dvě minuty. Nakonec jim grandslamové finále uteklo, když Rohanu Bopannovi a Matthew Ebdenovi podlehli po setech 3:6, 6:3 a 6:7(7). „V první sadě jsme si zvykali na jejich tempo. Potom jsme se rozehráli, od druhého setu jsme hráli mnohem lépe. Závěr už byl hodně vyrovnaný,“ okomentoval souboj berounský rodák.

Ten se vůbec poprvé kariéře představil na melbournském centrkurtu, tedy v areně Roda Lavera. A to dokonce pod střechou, kterou pořadatelé po úvodním dějství zatáhli kvůli dešti. „Dosud jsem tam jen jednou trénoval. Byl jsem rád, že se střecha zatáhla, změna nám prospěla a hned jsme toho využili,“ povídal.

Česko-čínskou dvojici rozhodně nelze považovat za deblové specialisty, vždyť na turnajích velké čtyřky doposud nikdy neproklouzla sítem úvodního kola. „Hrálo se nám spolu dobře, víme, že když se nedaří, tak pro úspěch stejně oba děláme úplně všechno. S Čangem se vždy povzbuzujeme, hrozně mě to s ním baví. Kdyby mezi námi tahle chemie nebyla, jen těžko bychom se probojovali takhle daleko,“ poodkryl Macháč příčinu úspěchu.

A vyzdvihl také svého semifinálového soupeře Rohana Bopannu. Indický tenista se příští týden stane ve svých 43 letech světovou deblovou jedničkou, a to jako nejstarší hráč v historii. „V jeho letech být nejlepší na okruhu? Tak to klobouk dolů,“ vyjádřil se o dvacet let mladší Čech.

Dobrou zprávou je, že spolupráce mezi Macháčem a Čangem nekončí. „Jsme spolu zapsaní už na Marseille. Ale říkali jsme si, že bychom si spolu rádi zahráli i na dalších turnajích, předběžně jsme tedy domluveni,“ potěšil Macháč české fanoušky.

Pokud se však chce česko-čínský pár etablovat mezi deblovou elitou, bude si muset rozšířit vědomosti o hráčích na okruhu. „Vím, které dvojice spolu nastupují, ale o jejich hře příliš přehled nemám. Čtyřhru moc nesleduji. I proto nám vždy na začátku trochu trvá, než se rozkoukáme,“ polemizoval tenista, jenž se v deblovém rankingu posune díky australské jízdě přibližně na 120. místo.

Macháč jednoduše prožil famózní vstup do sezony. „Momentálně panuje strašné zklamání, protože prohrát v semifinále vždycky bolí. Ale celkově musím celý australský výjezd hodnotit kladně, hodně jsem se posunul a nabral i spoustu nových zkušeností,“ řekl svěřenec Daniela Vacka, jenž v Melbourne porazil ve druhém kole singlu hvězdného Francese Tiafoea.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Bopanna (IND), Ebden (AUS) 3:6, 6:3, 6:7(7)