Australian Open: Nosková si zahraje premiérové čtvrtfinále, v deblu do něj postoupili Pavlásek s Krejčíkovou

- Redakce

Australian Open mělo v pondělí na programu další část osmifinálových utkání a spoustu zápasů čtyřher. Linda Nosková poprvé v životě postoupila na grandslamovém turnaji do čtvrtfinále. Proti Elině Svitolinové jí k tomu stačilo odehrát jen tři hry, pak Ukrajinka zápas kvůli zranění vzdala. Ve čtyřhrách postoupili do čtvrtfinále Adam Pavlásek a Barbora Krejčíková.

Svitolinová neztratila do osmifinále na turnaji ani set, nicméně už v prvním gemu duelu s Noskovou se zdálo, že její servis nemá takovou razanci. Když po dvaceti odehraných míčích a osmi nevyužitých gembolech Svitolinová o úvodní hru přišla a následně Nosková udržela čistou hrou svůj servis, nechala se Ukrajinka ošetřovat a po dalším gemu zakroutila hlavou a zápas vzdala. Nosková předtím v sobotu vybojovala životní skalp, když porazila světovou jedničku Igu Šwiatekovou po obratu 3:6, 6:3, 6:4.

„Psychicky i fyzicky jsem byla připravena na celý zápas. Ten konec je samozřejmě smutný, ale doufám, že bude Elina brzy fit. Nedokážu si představit, čím si procházela. Přeju jí, ať se její bolavá záda dají co nejdříve do pořádku,“ soucítila po utkání se svou protivnicí Nosková.

Krejčíková postoupila do deblového čtvrtfinále, vyzve v něm Siniakovou
Po dvouhře postoupila Barbora Krejčíková na úvodním grandslamu sezony do čtvrtfinále také ve čtyřhře! Spolu s Němkou Laurou Siegemundovou zvládly i třetí zápas na Australian Open bez ztráty setu. Tentokrát porazily turnajové pětky za hodinu a čtvrt 6:4 a 6:0 Emmu Navarrovou ze Spojených států a Dianu Šnajderovou z Ruska.

Favoritky měly pomalejší rozjezd, hned v úvodu střetnutí nabraly ztrátu 0:3. Poté ale skóre prvního dějství pěti gemy otočily, a ve zbylém průběhu už povolily soupeřkám jen jednu získanou hru. O semifinále si Krejčíková zahraje v pikantním souboji proti své někdejší dlouholeté parťačce Kateřině Siniakové a deblové světové jedničce Australance Storm Hunterové.

„Měly jsme na začátku 0:3, ale přišlo mi, že jsme udělaly jednoduché chyby. Prostě nám utekl start, ale celkově myslím, že jsme utkání odehrály dobře,“ pravila po triumfu Krejčíková.

Češi budou mít semifinalistu i v mužském deblu, dál postoupil také Pavlásek
Adam Pavlásek a Ariel Behar si zahrají čtvrtfinále grandslamového Australian Open! Česko-uruguayská dvojice vyzrála v osmifinále na nasazené pětky Mexičana Santiaga Gonzáleze a Brita Neala Skupskiho po dvou hodinách 3:6, 7:6(1) a 6:4.

O výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk ze čtvrté hry. Ve druhém setu se Pavlásek a Behar ujali vedení 4:1, soupeři ale manko brejku dohnali a vynutili si tiebreak. V něm český tenista a jeho uruguayský parťák od začátku dominovali. Herní pohodu si přenesli i do třetího dějství, ve kterém rozhodli o své výhře brejkem z prvního gemu. Sami už byli na podání suverénní a nečelili žádnému brejkbolu. Ve čtvrtfinále si Pavlásek a Behar zahrají v zajímavém utkání s Tomášem Macháčem a Číňanem Č'-čen Čangem.

„Určitě to byl zatím nejtěžší zápas tady v Melbourne. González se Skupskim nám v prvním setu nedali čuchnout. Skvěle servírovali a byli prostě lepší. My pořád čekali na šanci a ta přišla na začátku druhého setu. Tiebreak nám strašně vyšel a to byl zlomový moment utkání,“ popisoval Pavlásek.

Mrva se ve dvouhře loučí, Kumstát vydřel postup
Maxim Mrva stejně jako na loňském Australian Open v juniorské soutěži uhrál pouze jedno kolo. Dvanáctý nasazený hráč podlehl hladce Nizozemci Meesovi Rottgeringovi 1:6, 3:6. „Dneska jsem hrál špatně, nic mi nešlo. Jediná pozitivní zkušenost je ta, že jsem si zahrál na velkém kurtu. V tomhle zápasu jsem byl bez šance. Snad trochu jsem mu stačil na začátku druhého setu, ale jinak si tenhle kluk zasloužil vyhrát. Hrál velmi konzistentně, nedělal žádné chyby,“ krčil Čech rameny. 

Na mistrovství světa do 16 let přitom dokázal Rottgeringa porazit Mrvův kolega z reprezentace Jan Kumstát. „Honza hrál tehdy výborně, všechna čest. Je ale také pravda, že ten Holanďan je lepší na betonu než na antuce. Na tenhle zápas musím zapomenout, mohl bych z něj mít i deprese. Musím se zlepšit a zapracovat na celkové hře. Hlavně si ten tenis ale musím užívat. Když mě tenis nebude bavit, bude to k ničemu,“ povzdychl si.

Jan Kumstát byl v prvním setu proti Britovi Charliemu Robertsonovi horším hráčem. Ve výměnách ho soupeř přehrával a v tiebreaku přesvědčivě uspěl. Ve druhé sadě Kumstát nedopodával vedení 5:3, ale v tiebreaku předvedl Čech úžasné míče. „Myslím, že to byl můj nejlepší tiebreak v životě. Dodal mi hodně sebevědomí,“ říkal šťastně po zápase.

V rozhodujícím setu se už Kumstát vyrovnal soupeři i od základní čáry. Opět za stavu 5:3 servíroval, a i když nabídl soupeři brejkbol, nakonec ho dobrý servis a odvaha jít v klíčových chvílích na síť dovedly k postupu. „Rád bych tu vyhrál ještě alespoň jeden zápas,“ přemýšlel skromně po utkání.

Kumstát se svým spoluhráčem z Norska Nicolaiem Budkovem Kjaerem uspěly o dva míčky i v supertiebreaku v deblu. Ve čtyřhře vyhrály se svými spoluhráčkami i Vendula Valdmannová a Julie Paštiková.

Medveděv zdolal Borgese, ve čtvrtfinále vyzve Hurkacze
Daniil Medveděv (3.) splnil v osmifinále Australian Open roli papírového favorita proti Nunovi Borgesovi (69.) z Portugalska, a zahraje si po výhře 6:3, 7:6(4), 5:7 a 6:1 o semifinále s Hubertem Hurkaczem (9.). Polák neztratil s Arthurem Cazauxem (122.) z Francie ani set, za necelé dvě a půl hodiny zvítězil 7:6(6), 7:6(3), 6:4 a vylepšil v Melbourne své turnajové maximum.

Alcaraz je poprvé ve čtvrtfinále Australian Open
Carlos Alcaraz (2.) na letošním Australian Open znovu vylepšil své turnajové maximum a přetavil v Melbourne premiérové osmifinále v postup do čtvrtfinále, na které už tak dosáhl na všech čtyřech grandslamech. Po výhře 6:4, 6:4 a 6:0 nad Miomirem Kecmanovičem (60.) ze Srbska bude příštím soupeřem dvacetiletého Španěla Alexander Zverev (6.), s nímž má negativní vzájemnou bilanci 3:4. Němec vydřel v pondělí postup mezi osm nejlepších až po více než čtyřech hodinách, Brita Camerona Norrieho (22.) přetlačil po setech 7:5, 3:6, 6:3, 4:6 a 7:6(3).

Vybrané zápasy 9. hracího dne Australian Open

Osmifinále dvouhry mužů
Nuno Borges (POR, 69.) – Daniil Medveděv (3.) 3:6, 6:7(4), 7:5, 1:6
Arthur Cazaux (FRA, 122.) – Hubert Hurkacz (POL, 9.) 6:7(6), 6:7(3), 4:6
Alexander Zverev (GER, 6.) – Cameron Norrie (GBR, 22.) 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6(3)
Miomir Kecmanovič (SRB, 60.) – Carlos Alcaraz (ESP, 2.) 4:6, 4:6, 0:6

Osmifinále dvouhry žen
Viktoria Azarenková (22.) – Dajana Jastremská (UKR, 93.) 6:7(6), 4:6
LINDA NOSKOVÁ (50.) – Elina Svitolinová (UKR, 23.) 3:0 skreč
Jasmine Paoliniová (ITA, 31.) – Anna Kalinská (75.) 4:6, 2:6
Čchin-wen Čeng (CHN, 15.) – Océane Dodinová (FRA, 95.) 6:0, 6:3

Osmifinále čtyřhry mužů
S. González (MEX), N. Skupski (GBR) – Behar (URU), PAVLÁSEK 6:3, 6:7(1), 4:6

Osmifinále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) – Navarrová (USA), Šnajderová (-) 6:4, 6:0

2. kolo dvouhry juniorů
JAN KUMSTÁT – Charlie Robertson (GBR) 6:7(4), 7:6(1), 6:3
Mees Rottgering (NED) – MAXIM MRVA 6:1, 6:3

1. kolo čtyřhry juniorů
Hazratwala, Joyce (oba AUS) – Budkov Kjaer (NOR), KUMSTÁT 6:1, 3:6, 8:10

1. kolo čtyřhry juniorek
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Esquivaová (ESP), Jang (KOR) 6:4, 3:6, 10:2
Nijkampová (NED), VALDMANNOVÁ – Berteaová (BEL), Buchniková (ISR) 6:0, 6:2