Soupeřka trefila spoluhráčku do oka. Bylo to nepříjemné pro nás všechny, říká Paštiková

- David Schlegel, Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Patnáctiletá Julie Paštiková si při své grandslamové premiéře nevede vůbec špatně. Na úvod singlového pavouka porazila Brazilku Martinsovou, v deblu pak válí po boku Němky Julie Stusekové. „Je to něco jiného, nového,“ popisuje česká tenistka své první zkušenosti s Australian Open.

Julie Paštiková vlétla do turnaje v Melbourne ve velkém stylu. Brazilskou tenistku Carolinu Bohrer Martinsovou přehrála bez větších potíží po setech 6:0, 6:4. „Ze začátku jsem byla v pohodě, ke konci jsem ale znervózněla. Soupeřku jsem vůbec neznala. Hrála dobře, tlačila. Jenže dělala zbytečné chyby, asi také z nervozity. Jsem moc ráda, že jsem zvládla dotáhnout zápas do vítězného konce,“ těšilo patnáctiletou Česku.

Ta má za sebou také úvodní rundu čtyřhry. Po boku Julie Stusekové, Němky s českými kořeny, si vyšlápla na španělsko-jihokorejský pár Banulsová, Jang, nad kterým obě jmenované zvítězily výsledkem 6:4, 3:6 a 10:2. „S Julčou se známe odmalička, jsme kamarádky,“ popisovala Paštiková. A vrátila se i k jednomu smolnému momentu.

„Za stavu 0:5 trefila Banulsová svou spoluhráčku míčkem do oka. Bylo to nepříjemné pro nás všechny, i já jsem z toho byla fakt špatná. Naštěstí jsem tam měla Julču, která mě uklidnila,“ uvedla Paštiková, která se připravuje pod vedením svého tatínka.

„Dříve hrával tenis. Teď má v Olomouci tenisovou školu, tak mě trénuje. Navíc jezdím do Prostějova,“ poodkryla patnáctiletá česká hráčka, jež má v Melbourne jen ty nejvyšší ambice. „Chtěla bych to celé vyhrát. Samozřejmě vím, že to bude strašně těžké. Nejprve bych tedy ráda zvládla další kolo.“

Paštiková nicméně tuší, že svou tenisovou kariéru musí budovat po malých krůčcích. „Nejdříve bych se chtěla dostat i na další juniorské grandslamy. A pak si v letošní sezoně zkusit i nějaké turnaje žen,“ dodala.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry juniorek
JULIE PAŠTIKOVÁ – Carolina Bohrer Martinsová (BRA) 6:0, 6:4

1. kolo čtyřhry juniorek
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Esquivaová (ESP), Jang (KOR) 6:4, 3:6, 10:2